Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholimainonta ei katoa

Panimo harkitsee valittavansa olutrekkojen mainoskiellosta markkinaoikeuteen

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Ravintolat voivat jatkaa alkoholimainontaa lähes entiseen tapaan. Helsingin Vaasankadulla sijaitsevan ravintola B12:n ikkunassa loistaa olutmerkin valomainos.
Ravintolat voivat jatkaa alkoholimainontaa lähes entiseen tapaan. Helsingin Vaasankadulla sijaitsevan ravintola B12:n ikkunassa loistaa olutmerkin valomainos. Kuva: Markus Jokela HS

Alkoholilain muutaman päivän takainen uudistus on jo vähentänyt olut- ja siiderimainontaa katukuvassa. Lakiuudistuksesta huolimatta alkoholimainoksia näkyy varsin runsaasti katukuvassa vastaisuudessakin.

Ensimmäisenä katukuvasta on kadonnut suuri osa sellaisista ulkomainoksista, jotka sijaitsevat muualla kuin ravintolan tai myymälän välittömässä läheisyydessä.

Fakta

Tarkoitus suojella lapsia ja nuoria

 Mietojen alkoholijuomien mainontaan tuli uusia rajoituksia 1. tammikuuta 2015. Rajoituksilla pyritään suojaamaan lapsia ja nuoria.

 Mainonta kiellettiin yleisillä paikoilla, kuten bussipysäkeillä ja mainostauluilla, sekä peleissä ja arpajaisissa.

 Alkoholin televisiomainonta kiellettiin kello 22:een asti viimevuotisen kello 21:n sijaan. Kuluttajien tekemää sisältöä ei saa käyttää mainonnassa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

"Lähtökohtanamme on ollut, että alkoholijuomien mainokset poistetaan vuodenvaihteeseen mennessä. Näin on myös toimittu", sanoo ulkomainontayritys Clear Channel Suomen toimitusjohtaja Timo Tammi.

Alkoholimainokset eivät poistu katukuvasta läheskään kokonaan, sillä laki sallii mainostamisen yhä kioskien, kauppojen ja ravintoloiden yhteydessä. Mainontakielto ei koske myöskään yleisötilaisuuksia kuten urheilutapahtumia ja konsertteja.

Matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustavan Mara ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo, että ravintolat voivat jatkaa mainontaa lähes entiseen tapaansa ohikulkijoille.

Sen sijaan ainakin osa panimoista selvittää vielä, voivatko ne välttää osan uusista rajoituksista valittamalla viranomaisten laintulkinnoista markkinaoikeuteen.

Kyse on etenkin siitä, täytyykö jakeluautoista todella poistaa olut- ja siiderimainokset kuten sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira vaatii.

Kysymyksen laintulkinnasta on nostanut esiin keskuskauppakamarin markkinaoikeudellisten asioiden asiantuntija ja mainonnan eettisen neuvoston pääsihteeri Paula Paloranta.

"Käsitykseni mukaan uudet alkoholilain säännökset eivät estä tavaramerkin käyttöä jakeluauton kyljessä. Myös panimoiden hevosten loimet saavat pitää tavaramerkkinsä", hän toteaa keskuskauppakamarin nettisivuilla.

Palorannan näkemys on saanut Sinebrychoffin pohtimaan Valviran laintulkinnan kyseenalaistamista.

"Selvitämme parhaillaan Valviran ohjeiden lainmukaisuutta, ettemme joudu tahattomasti menettelemään toisin kuin lainsäätäjä on tarkoittanut", sanoo Sinebrychoffin viestintä- ja lakiasiainjohtaja Marja-Liisa Weckström.

Sinebrychoffin mainoksilla varustettuja autoja on noin sata, joista kymmenkunta on yhtiön omia ja loput ulkopuolisten kuljetusyritysten autoja. Mainostarrojen poisto autoista maksaa puolisen miljoonaa euroa.

Panimo on jo poistanut mainokset lähes kaikista omista autoistaan, mutta noin 90:ssä kuljetusyrittäjän autossa ne ovat yhä paikoillaan.

"Otamme ripotellen autoja pois liikenteestä mainosten poistamiseksi. Se vie aikaa, koska jakeluyrittäjillä ei ole reservissä muita autoja. Samaan aikaan seuraamme juridista keskustelua ja pohdimme, voiko laintulkinnasta valittaa markkinaoikeuteen", Weckström sanoo.

Valvira pitää selvänä, että lakiuudistus koskee myös tavaramerkin käyttöä jakeluauton kyljessä. "Toki viranomaisten näkemyksiä saa aina kyseenalaistaa", sanoo Valviran lakimies Kristiina Meriläinen.

Valviran mukaan laki edellyttää mainosten olevan jo nyt poistettu.

"Toki otamme valvontatyössä huomioon kohtuuden. Emme lähde ainakaan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana lähettämään seuraamuksia, vaan pyrimme vaikuttamaan ohjeistamalla", Meriläinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat