Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkohyökkäysten voima  kasvaa myös Suomessa

Asiantuntijat: Verkkopalveluiden ylläpitoa ja hajautusta pitää tehostaa palvelunestohyökkäysten varalta

Kotimaa
 

Palveluntarjoajien tulisi suojautua tarkemmin palvelunestohyökkäysten varalta, asiantuntijat varoittavat. Kansalaisten taas tulisi parantaa kaikkien verkkoon kytkettyjen laitteiden tietoturvaa, jotta niitä olisi vaikeampi käyttää hyökkäyksiin.

Hyökkäysten voima on Suomessa ja maailmalla kasvanut.

Aiemmin niissä kaapattiin pääasiassa tukuittain yksittäisiä kotikoneita. Nyt otetaan entistä useammin haltuun kotikäytössä olevia modeemeja sekä nettisivujen ylläpitoon tarkoitettuja www-palvelimia.

"Jos tavallinen kotimodeemi välittää 10 megabittiä sekunnissa, niin yhden www-palvelimen kapasiteetti voi olla gigabitti, eli satakertainen. Niitä ei tarvitse saada haltuun kovin monia, jotta hyökkäysvoima on jo tuntuva", sanoo Viestintäviraston johtava asiantuntija Kauto Huopio.

Kotikoneita on opittu suojaamaan ja päivittämään paremmin, mutta modeemit ja www-palvelimet jäävät usein vaille ylläpitoa. Tällöin niihin voi syntyä tietoturva-aukkoja.

"Huolimattomalla ylläpidolla antaa hyökkääjälle aikamoisen aseen käyttöön", Huopio sanoo.

Ovatko palveluntarjoajien, vaikkapa pankkien, suojaukset hyökkäyksiä vastaan riittäviä?
"Palveluntarjoajan tulee huolehtia siitä, etteivät kaikki kriittiset toiminnot ole yhdessä paikassa. Tämä tarkoittaa eri toimintojen hajauttamista eri verkkoihin, eri operaattoreille ja eri maihin", sanoo verkko-operaattorien yhteistyöjärjestön Ficixin puheenjohtaja Jorma Mellin.

"Suomessa toimintoja on kyllä hajautettu eri operaattoreille, mutta onko eri konesaleihin ja eri maihin, niin epäilen ettei kovin tehokkaasti. Ellei hajauta riittävästi, kerjää ongelmia."

Voisiko yksi hyökkäys lamauttaa koko Suomen pankkijärjestelmän?
"Tällaista on hankala spekuloida, mutta pitäisin sitä hyvin epätodennäköisenä. Sitten olisi varmaan kyse jo hyökkäyksestä, joka kohdistuisi johonkin keskeiseen tietoliikenne- tai sähkönjakeluinfrastruktuuriin", sanoo Finanssialan keskusliiton johtava asiantuntija Mika Linna.

Onko mitään tehtävissä, kun palvelunestohyökkäys alkaa?
Mellin: "Verkkoliikennettä voidaan suodattaa tai rajoittaa, jotta haitallisen verkkoliikenteen määrä saataisiin minimiin. Ongelma on kuitenkin se, että myös hyötyliikenne kärsii usein samalla."

Mitä voi tehdä kotikäyttäjä, jonka laitteita käytetään hyökkäyksiin?
Huopio: "Huolehtia että koneet ovat ajan tasalla, eli esimerkiksi asentaa kaikki päivitykset. Sama pätee nettisivuihin. Usein tilataan ulkoasu jostain ja päivitetään vain sisältöä, mutta kukaan ei pidä huolta siitä palvelintilasta, jossa se pyörii."

"Kodin modeemit ja wlan-tukiasemat ovat toinen jatkuva tietoturvaongelma. Nekin ovat tietokoneita, joissa pyörii ohjelmistoja ja joissa on haavoittuvuuksia. Myös niitä pitäisi päivittää."

Onko ongelma Suomessa vai ulkomailla?
Huopio: "Hyökkäyksiä voi tulla mistä vain. Roskaliikenteen tuottaminen on niin helppoa, ettei hyökkääjän tarvitse vaivautua tekemään mitään kovin monimutkaista. Mutta kotipesä tulee pitää kunnossa."

Mellin: "OP-Pohjolan tapauksessa on ollut liikennettä Suomesta ja ulkomailta. Mutta pitkään aikaan ei ole näkynyt, että hyökkäyksessä on näin paljon liikennettä Suomesta."

Mitä haittaa hyökkäyksistä voi olla palveluneston lisäksi?
Linna: "Osuuspankin tapauksessa asiakkaiden varallisuus ei ole ollut uhattuna vaan se, että yhteydet on ruuhkautettu. Se on vähän sama kuin pankin ovelle kasattaisiin hirveä ruuhka ihmisiä. Pankkiin ei pääse, vaikka palvelut olisivat tarjolla."

Ovatko nimenomaan pankit hyökkääjille houkuttelevia?
Mellin: "Pankit ovat varmasti kuumalla listalla. Hyökkäys finanssilaitoksiin on vakava juttu, koska transaktiot estyvät ja kortit eivät toimi."

Onko käynnissä kissa-hiirileikki, jossa hyökkäysteho kasvaa ja puolustajat ovat aina jäljessä?
"Hyökkääjällä on aina etu valita ajankohta, keinot ja tilanne. Puolustajat yrittävät tietysti varautua mahdollisimman hyvin ja pitää huolta järjestelmistään, mutta aina hyökkääjällä on se pieni etulyöntiasema."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat