Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholihaitat kasautuvat tavallisille ihmisille

Tipaton tammikuu antaa keholle hyötyjä ja mielelle tilaisuuden pysähtyä

Kotimaa
 
Juhani Niiranen
Vanhat kollegat Kyösti Anttonen (vas.) ja Oiva Karppinen eivät tänä vuonna tipatonta tammikuuta vietä. "Olen joskus pitänyt tipattomia puolivuosiakin, kun alkoi tulla häiritseviä oireita. Nyt ei ole tarvetta", Anttonen sanoo.
Vanhat kollegat Kyösti Anttonen (vas.) ja Oiva Karppinen eivät tänä vuonna tipatonta tammikuuta vietä. "Olen joskus pitänyt tipattomia puolivuosiakin, kun alkoi tulla häiritseviä oireita. Nyt ei ole tarvetta", Anttonen sanoo. Kuva: Juhani Niiranen

Alkoholin käytön ja mainonnan sääntely ärsyttää kohtuukäyttäjiä, mutta tammikuussa moni haluaa rajoittaa juomistaan itse.

Se on kansanterveydelle hyväksi, sillä vaikka alkoholin suurkuluttajat saataisiin pois väestöstä, jäljelle jäisi silti suurin osa alkoholihaitoista, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Esa Österberg.

Tähän havaintoon perustuu se, että alkoholin käytön sääntelyllä pyritään vaikuttamaan koko kansaan.

"Meillä ei ole toimia, jotka vaikuttaisivat vain suurkuluttajiin", Österberg sanoo.

Toinen, vielä tärkeämpi peruste on, että alkoholin käyttö lisääntyy ja vähenee samassa suhteessa kaikissa kuluttajaluokissa. Tätä syytä korosti myös asiaa hiljattain tutkinut THL:n erikoistutkija Pia Mäkelä.

Esa Österberg arvelee, että tipatonta tammikuuta viettävät eniten ne, jotka ovat jo vähän huolissaan alkoholinkäytöstään. Tipattomasta on Österbergin mukaan kiistatonta hyötyä.

"Kroppa hyötyy, alkoholitoleranssi laskee ja paino saattaa pudota. Ihminen voi myös huomata, ettei juominen olekaan niin tarpeellista."

Vuosi sitten tiedelehti The New Scientistin tekemän kokeen mukaan kuukauden juomattomuus esimerkiksi paransi unenlaatua ja pudotti painoa, kolesterolia ja maksan rasvamäärää.

Tipatonta viettävien määrää ei Österbergin mukaan voi nähdä kulutustilastoista, koska monilla on juhlapyhien juomia vielä jäljellä, ja vähempi juominen liittyy monella kokonaisvaltaisempaan parempien elintapojen kokeilemiseen.

"Tammikuussa juodaan muutenkin vähemmän, koska aloitetaan terveellisempää elämää eikä ole erityisiä juhlapyhiä."

Ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt ry:n johtaja Kristiina Hannula on huomannut, että tipattomaan tammikuuhun suhtaudutaan nykyään kriittisemmin kuin ennen.

"Tipaton on mahdollisuus pysähtyä miettimään suhdettaan alkoholiin. Entistä enemmän näkee kirjoittelua siitä, ettei kuukauden juomattomuudesta kuitenkaan hyödy mitään. Negatiivisuus on ehkä merkki siitä, että nimenomaan kannattaisi kokeilla elämäänsä erilaista näkökulmaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat