Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssakaudesta tulossa tavallista rajumpi

Rokote ei välttämättä tehoa ärhäkkään viruskantaan

Kotimaa
 
Leena Koskela
Viiskulman terveysasemalla Helsingissä jonotettiin sikainfluenssarokotukseen helmikuussa 2014.
Viiskulman terveysasemalla Helsingissä jonotettiin sikainfluenssarokotukseen helmikuussa 2014. Kuva: Leena Koskela

Suomessa alkaneesta influenssakaudesta on tulossa tavallista vakavampi. Liikkeellä on viime kaudesta muuntunutta H3N2-viruskantaa, johon rokote ei tehoa kunnolla. Viruskantaan liittyy myös tavallista enemmän vakavia sairastumisia.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

"Todennäköisesti kuolleisuus influenssaan on tavallista suurempi, sillä kuolleisuus kulkee käsi kädessä vakavien sairastumisien kanssa", kertoo tartuntatautien torjuntayksikön päällikkö Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta HS:lle.

Influenssakaudesta uumoiltiin tavallista vaikeampaa jo syksyllä, kun muuntuneesta viruksesta saatiin ensimerkkejä Yhdysvalloissa alkaneen epidemian perusteella. Tällä hetkellä muuntunutta H3N2-virusta on liikkeellä eripuolilla Eurooppaa.

"Vielä ei kuitenkaan tiedetä, mikä virustyyppi muodostuu Suomessa valtavirukseksi", Kuusi muistuttaa.

Vaikka rokote ei suojaa kunnolla muuntuneelta viruskannalta, näyttää siltä, että se tehoaa ainakin osittain myös muuntuneeseen viruskantaan. Lisäksi rokote suojaa influenssa B-viruskannalta ja H1N1-virukselta eli niin kutsutulta sikainfluenssalta.

"H1N1-virusta on todettu koko Euroopassa varsin vähän", Kuusi kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että riskiryhmiin kuuluvat ottavat mahdollisimman pian yhteyttä lääkäriin, mikäli influenssa iskee. Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa vanhukset, pikkulapset ja ihmiset, joiden vastustuskyky on jostakin syystä huonontunut. Influenssan oireita ovat muun muassa nopeasti nouseva korkea kuume, lihaskivut ja nuha.

"Riskiryhmiin kuuluville on olemassa perusteet viruslääkityksen aloitukselle. Lääkityksestä kuitenkin hyödytään vain, mikäli se aloitetaan varhaisessa vaiheessa."

Tällä hetkellä influenssaepidemia on Suomessa vasta alkuvaiheessa. Sairaustapauksia on kuitenkin kaikkialla maassa. Koska tautikausi on vasta alkamassa, influenssarokotteen ehtii vielä ottaa.

Tartuntaa voi ehkäistä myös hyvällä käsihygienialla. Influenssan leviämistä estää, jos siihen sairastuneet pysyvät lepäämässä eivätkä liikuskele ympäriinsä levittämässä sairautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat