Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulossa ehkä lisää hyväksikäyttöjä

Muistisairaudet yleistyvät ja suomalaisten varallisuus kasvaa

Kotimaa
 

Vanhusten taloudellinen hyväksikäyttö voi lisääntyä, kun muistisairaudet yleistyvät lähivuosina. Toisaalta jaettavakin kasvaa.

Keskimääräisen suomalaisen varallisuus oli 58 000 euroa vuonna 2000 mutta jo lähes 100 000 euroa 2013, Tilastokeskuksen luvut osoittavat.

Varallisuus ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti, vaan suurella joukolla on vähän ja pienellä joukolla paljon. Se näkyy perinnöissä: Yli puolet perinnön saaneista sai alle 20 000 euroa.

"Muistisairaus lisää riskiä joutua taloudellisesti hyväksikäytetyksi", arvioi Turvallisuuden vanhuuden puolesta – Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Leena Serpola-Kaivo-oja. Yhdistyksen nimi oli aiemmin Vanhusten turvakotiyhdistys.

Yhdistyksellä on valtakunnallinen auttava puhelin, johon tuli viime vuonna yli 200 puhelua. Niissä nousee esiin myös taloudellinen hyväksikäyttö.

Siitä voi olla kyse, kun vanhukselle ei ole ostettu ruokaa tai lääkkeitä, tai laskujen maksamiseen ei ole rahaa. Vanhuksen rahoja voi tavoitella lapsi. lapsenlapsi, sukulainen tai lähipiiriin pyrkivä.

Omaisuutta voi siirtyä toiselle, vanhuksella ostatetaan jotakin, tai häntä luvataan hoitaa mutta ei hoidetakaan. Rahasummat voivat olla suuria suhteessa luvattuun hoitoon.

Tilanteet ovat mutkikkaita, koska ne kietoutuvat luottamuksellisina pidettyihin ihmissuhteisiin, Serpola-Kaivo-oja huomauttaa. Ulkopuolisen on vaikea havaita niitä.

"On tilanteita, joissa sairastunutta voidaan manipuloida. "Toisaalta vanhuksen arviointikykyä epäillään helposti. Oma tahto ei häviä iän karttuessa."

Miten estää hyväksikäyttöä?

"Parasta olisi hoitaa asiat etukäteen", hän suosittelee:

Puhua läheisten kanssa, kertoa, miten haluaa raha-asioitaan hoidettavan sitten, kun ei enää pysty siihen. Hoitaa ihmissuhteitaan, että ne eivät pääse mutkistumaan.

Jos epäilyjä herää, ne pitää ottaa puheeksi. "Raha saa ihmisissä esiin yllättäviä piirteitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat