Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luke yhdistää neljä tutkimuslaitosta

Luonnonvarakeskus alkaa tehdä räätälöityä tutkimusta asiakkaiden tarpeisiin

Kotimaa
 

Suomeen syntyi vuodenvaihteessa uusi tutkimuslaitos, Luonnonvarakeskus Luke. Siihen fuusioitiin maa- ja metsätalousministeriön alaiset Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Rktl sekä Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken tilastotehtävät.

Luke on nyt Suomen toiseksi suurin tutkimuslaitos Teknologian tutkimuskeskus VTT:n jälkeen.

"Luke kokoaa uusiutuvien luonnonvarojen tutkimuksen saman katon alle", sanoo tutkimusjohtaja Mikko Peltonen maa- ja metsätalousministeriöstä. "Näin pystytään asiantuntijatietoa tuottamalla palvelemaan yhteiskuntaa nykyistä paremmin."

Peltosen mukaan päätöksenteon tueksi on kaivattu etenkin talous- ja yhteiskuntatieteellistä tutkimusta, joka liittyy luonnonvarojen käyttöön.

Lukessa tutkimusta ei tehdä tutkimuksen vuoksi, vaan tuotteita ja palveluita räätälöidään asiakkaan tarpeisiin myös markkinaehtoisesti.

"Nyt on haluttu vahvistaa erityisesti sitä, että laitos reagoisi entistä paremmin tiedon loppukäyttäjän tarpeisiin", Peltonen sanoo.

"Asiakkaita" ja "loppukäyttäjiä" ovat Peltosen mukaan niin päätöksentekijät, hallinto, yritykset, yksittäiset kansalaiset ja kansalaisten omat yhdistykset. "Maanviljelijät, luonnonkäyttäjät, metsästäjät, kalastajat, ammattikalastajat. . . kaikki, joille uusiutuvien luonnonvarojen käyttö on tärkeää."

Haasteena on myös raha, sillä edessä ovat rajut leikkaukset. Ne johtavat toimipisteiden ja tutkimusasemien karsimiseen sekä henkilöstövähennyksiin. Peltosen mukaan säästöt ja leikkaukset eivät johdu fuusiosta vaan ne olisivat tulleet joka tapauksessa.

Valtion rahoitus muuttuu niin, että vuoden 2013 tasosta vuoteen 2019 valtion budjetin kautta Lukelle tuleva rahoitus vähenee neljänneksellä eli yli 20 miljoonaa euroa.

Suurimmat säästöt pyritään Peltosen mukaan saamaan kiinteistä rakenteista, mutta myös yt-neuvotteluita on odotettavissa. Henkilöstön määrä pienenee nykyisestä 1 700 noin 1 400 muutaman vuoden kuluessa.

Tutkimuskeskuksen pitää jatkossa hankkia nykyistä enemmän rahoitusta valtion budjetin ulkopuolelta.

"Siksi on tärkeää, että organisaatio on riittävän iso pystyäkseen kilpailemaan kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla."

Luken pääjohtajana aloitti filosofian tohtori, prosessori Mari Walls, joka siirtyi tehtävään Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksen johtajan paikalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat