Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtioneuvosto ei ole vielä estänyt yrityskauppoja

Vuoden 2012 laki sallii ulkomaisten yritysostojen tiukan syynin. Fennovoima on seurannassa.

Kotimaa
 
Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori

Suomi sai kolme vuotta sitten lain, joka antaa hallitukselle mahdollisuuden estää ulkomaalaisen tekemän yritysoston, jos hankinnan katsotaan vaarantavan maan "elintärkeän kansallisen edun".

Toistaiseksi lain antamia valtuuksia ei ole kertaakaan käytetty, mutta se mahdollistaa jatkuvan valvonnan ulkomaalaisten yritysostoista.

Lakia ryhdyttiin valmistelemaan vuonna 2008 alkaneen kansainvälisen finanssikriisin jälkimainingeissa.

Monissa maissa herättiin siihen, että yritysten osakkeiden arvot olivat romahtaneet. Samaan aikaan kansainvälisille markkinoille tuli uusia valtioita, joiden yritykset tai rahastot alkoivat hankkia siivuja halvoiksi muuttuneista yhtiöistä.

Vapaiden markkinoiden nimiin vannoneet hallitukset alkoivat tarkistaa lainsäädäntöään ja rakentaa suojapykäliä, joiden turvin epämiellyttävä ostaja voidaan torpata, jos sen katsotaan vaarantavan turvallisuutta tai muuta elintärkeää etua.

Suomessa otettiin mallia muiden länsimaiden hankkeista.

Lakia valmistellut työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) silloinen ylijohtaja Raimo Luoma korosti, että periaatteena on edelleenkin suhtautua avoimesti Suomeen tuleviin kansainvälisiin investointeihin ja vapaaseen maailmankauppaan.

Silloinen valtion omistajaohjauksesta vastannut ministeri Jyri Häkämies (kok) taas toivoi, että lakia ei tarvitsisi koskaan käyttää yrityskaupan estämiseen.

Tähän mennessä sitä ei siis olekaan tarvinnut käyttää, mutta väline seurantaan ja estämiseen on olemassa.

Laki sanoo, että ministeriö voi viedä ulkomaalaisen tekemän yrityshankinnan valtioneuvoston käsittelyyn, jos ulkomaalainen aikoo hankkia yrityksestä vähintään yli kymmenesosan, kolmasosan tai puolet.

Valtioneuvosto voi estää kaupan, jos erittäin tärkeä kansallinen etu sitä vaatii.

Ulkomaalaisia ovat vain ne henkilöt tai yhteisöt, joiden asuinpaikka on EU:n tai Eftan jäsenvaltioiden ulkopuolella. Seurattavia ovat täten esimerkiksi amerikkalaiset, aasialaiset ja venäläiset henkilöt sekä yritykset.

Jotta lakia ei voi kiertää, ostot voidaan estää myös sellaisilta EU- ja Efta-yrityksiltä, joiden omistajat ovat jostain muualta.

Poikkeuksena ovat puolustussektorin yritykset, kuten Patria. Tällöin ulkomaalaiseksi luetaan myös ostaja, jonka kotipaikka on EU:ssa tai Eftassa.

Laki antaa periaatteessa valtioneuvostolle melko laajat valtuudet estää harkittaessa yrityskauppa.

Laissa ei näet luetella niitä yksityisen ja julkisen sektorin aloja, joiden yritykset kuuluvat seurannan piiriin.

Tämä siksi, että etukäteen ei ole mahdollista määrittää pitkäksi aikaa, mitkä alat katsotaan "yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta kriittisiksi". Lista elää ajan kuluessa.

Eräs viimeaikainen elintärkeiden toimintojen kauppa oli venäläisen ydinvoimayhtiön Rosatomin 34 prosentin osakeosto Fennovoimasta.

Valtioneuvosto hyväksyi tämän kaupan, mutta samalla elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) lupasi, että "ministeriö seuraa yhtiön omistuspohjaa jatkuvasti, sekä suunnittelu- että toteutusaikana ja vielä voimalaitoksen valmistuttua".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat