Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyberhyökkäys voi uhata yhteiskuntarauhaa

Verkkohyökkäykset OP-pankkia kohtaan jatkuivat lauantaina. Nordean ongelmat loppuivat.

Kotimaa
 

Suomen yhteiskuntarauha voi horjua, jos rikolliset saisivat pankkien verkkopalvelut polvilleen, arvioi Turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen.

Laaja palvelunestohyökkäys jatkui läpi lauantain OP-pankkia kohtaan, mutta se ei missään vaiheessa lamauttanut koko verkkopankkia.

Fakta

Palvelunestohyökkäys pähkinänkuoressa

 Verkkohyökkäyksissä on kyse siitä, että verkkosivuston käyttö yritetään estää kohdistamalla sinne niin paljon liikennettä, että sen suorituskyky loppuu kesken.

 Käyttäjälle lopputulos näyttää siltä, että palvelu ei ole saatavilla, vaikka se siellä alla olisikin.

 Hyökkäykset tehdään käyttämällä hyväksi saastuneita tietokoneita. Nämä voivat olla yhtälailla yritysten tai yksityishenkilöiden tietokoneita.

 Hyökkääjä piiloutuu kaappaamiensa koneiden taakse ja komentaa niitä hyökkäämään eli kuormittamaan haluamaansa verkkosivustoa.

 Esimerkiksi jouluaattona samankaltainen hyökkäys tehtiin Microsoftin Xbox Liven ja Sonyn PlayStationin peliverkkoja vastaan.

"Jos isku olisi ollut pahempi, eli maksuvalmius olisi kokonaan mennyt pois, ihmiset eivät olisi saaneet rahaa eivätkä olisi voineet maksaa kortilla. Jos tämä jatkuisi useita päiviä, niin väittäisin, että sillä on yhteiskuntarauhaan suuri merkitys", Virtanen sanoo.

Hänen edustamansa Turvallisuuskomitea avustaa johtavia päättäjiä laajoissa kokonaisturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Verkkohyökkäys alkoi jo keskiviikkona. Aluksi se vaikeutti myös pankkikorttien käyttöä, mutta perjantaina korttien kerrottiin toimivan jo pääsääntöisesti oikein.

OP:n palveluissa ilmeni vielä lauantai-iltana häiriöitä. Verkkopankki toimi kotimaassa, mutta ulkomailla olevilla asiakkailla oli ongelmia. Pankki on avannut puhelinpalvelun, joka on auki ympäri vuorokauden maanantaihin saakka.

Myös Nordean sivuille hyökättiin perjantaina. Sen vuoksi osa asiakkaista ei voinut kirjautua verkkopankkiin. Tilanne kesti vain päivän ajan, ja lauantaina ongelmia ei enää esiintynyt.

"Yleensä on kuviteltu, että finanssisektori on parhaiten varautunut näihin uhkiin. Minä olen viime päivinä aprikoinut, että millainen suojaus on muilla aloilla, esimerkiksi sähköntuotannossa ja vastaavissa muissa kriittisissä toiminnoissa, kun pankkejakin voidaan tällä tavalla koetella", Virtanen pohtii.

Toimitusjohtaja Mikko S. Niemelä tietoturvayhtiö Silverskin Information Securitystä arvioi, että verkkohyökkäykset pankkeja kohtaan on tehty rahan ja huomion takia. Hän luokittelee hyökkäykset organisoiduksi rikollisuudeksi, mutta toiminta on silti "miedoimmasta päästä".

"Kybermaailmassa asiat voivat muuttua nopeasti, mutta tällä hetkellä näyttää tältä."

Niemelä ei usko, että palvelunestohyökkäykset aiheuttavat vahinkoja pankkien järjestelmälle. Hyökkäykset vain ruuhkauttavat verkkoliikenteen ja estävät palvelujen normaalin käytön.

"Pankkiin on vain tietyllä tavalla liian pitkä jono."

Maailmalla palvelunestohyökkäyksen kohteeksi joutuvat pankit pyrkivät avaamaan asiakkailleen varayhteyksiä, joita hyökkäys ei häiritse.

"Esimerkiksi Aasian pankit avaavat nopeasti erilaisia kanavia samoihin palveluihin", Niemelä kertoo.

"Nyt on näkynyt yrityksiä käyttää varayhteyksiä, mutta ne eivät ole Suomessa toimineet."

Suomi on nyt saanut kipeitä muistutuksia siitä, että verkon uhkiin pitää suhtautua vakavasti. Toissa vuonna valtiolle selvisi, että ulkoministeriön verkossa on kehittynyt vakoiluohjelma. Suojelupoliisin mukaan taustalla oli vieraita valtioita.

Turvallisuuskomitean Virtanen korostaa, että kaikkien – aina valtiojohdosta tavalliseen nettisurfaajaan saakka – pitää varautua kyberuhkiin.

"Valtio ei yksin pysty tekemään kaikkia toimenpiteitä, joskin se tekee merkittäviä toimenpiteitä. Yrityksillä on myös suuri vastuu."

Virtasen mukaan Suomi ei ole enää erillinen saareke, joka ei kiinnostaisi verkkorikollisia.

"Kyberympäristössä ei tunneta rajoja, nimenomaan valtioiden rajoja, ja uhka on jokapäiväinen."

Yksi vastaus uhalle on kaksi vuotta sitten valmistunut valtion kyberturvallisuusstrategia, jota päivitetään alati. Varautumisesta huolimatta ilmassa leijuu epätietoisuus. Virtanen muistuttaa, että tälläkin sekunnilla eri yrityksiin saattaa kohdistua verkkohyökkäyksiä – eivätkä yritykset tiedä asiasta yhtään mitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat