Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot haluavat pikkumaisista säännöistä eroon norminpurkutalkoilla

Poliitikkojen purkutalkoot kohdistuvat turhaan sääntelyyn. Pikkumaisiksi koettujen normien viilaus pohjustaa valtion menojen karsimista.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Valtiovarainministeriön tilat Helsingin Mariankadulla remontoitiin muutama vuosi sitten avokonttoriksi. Kehittämisjohtaja Marko Puttonen varasi verkkokokoustaan varten erillisen työtilan, jonka säkkituolille myös kehittämispäällikkö Virpi Einola-Pekkinen istahti.
Valtiovarainministeriön tilat Helsingin Mariankadulla remontoitiin muutama vuosi sitten avokonttoriksi. Kehittämisjohtaja Marko Puttonen varasi verkkokokoustaan varten erillisen työtilan, jonka säkkituolille myös kehittämispäällikkö Virpi Einola-Pekkinen istahti. Kuva: Juhani Niiranen HS

Harvoin on säästökohteiden etsiminen ollut yhtä hauskaa kuin nyt, kun poliitikot ovat joukkoistaneet kansalaiset purkamaan turhaksi koettua byrokratiaa. Lainsäädännöstä on löytynyt satoja ärsyttäviä ja huvittavia pykäliä, joista on riittänyt hupia pitkin syksyä.

Norminpurkutalkoot on saatu markkinoitua erittäin hyvin, sanoo Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. "Normienpurkutalkoot ovat vieneet ajatukset siihen, että nyt karsitaan turhaa, ihmisten vapautta ja toimintaa rajoittavaa byrokratiaa."

Poliitikot laativat hupaisia listoja turhasta säätelystä. Erityisen innokkaita normienpurkajia on kokoomuksessa ja keskustassa. Lasse Männistö ja Sanni Grahn-Laasonen tekivät turhista normeista pamfletin. Listalla ovat muun muassa koiravero ja piirinuohoojajärjestelmä.

Keskusta julkaisi syksyllä 101 ehdotusta turhan byrokratian poistamiseksi. Marjojen myynti litramitoilla pitäisi sallia marjatiloilla ja traktorikortillisen pitäisi voida viedä kuorma myös vieraalle, keskusta listaa.

Poliitikkojen käynnistämissä norminpurkutalkoissa ei kuitenkaan ole kyse vain siitä, saako lörtsyä kutsua lörtsyksi ja voiko festareille viedä vesipullon.

Kyse on kestävyysvajeen tilkinnästä ja siitä, että valtion ja kuntien menoja on pakko leikata ja työntekoa tehostettava.

Suomen huono taloustilanne vaatii rankkaa karsintaa siitä, mitä valtio ja kunnat voivat kansalaisille tarjota, sanoo Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Arto Sulonen.

"Tosin nämä todelliset norminpurkutalkoot eivät ole edes alkaneet. On vain paljon puhetta, mutta vähän tekoja."

Hallitus päätti vuosi sitten rakennepoliittisesta ohjelmasta, jossa kuntien tehtäviä ja velvoitteita päätettiin karsia miljardin euron verran.

Miljardi on paljon rahaa. Niin paljon, että hallitus epäonnistui täydellisesti yrittäessään saada summaa kokoon. Kuntien tehtäviä on saatu karsittua niin, että miljardisäästöistä on koossa vasta vajaa puolet.

Ei ihme, jos Kuntaliiton Sulosta ärsyttää tapa, jolla normienpurusta nyt puhutaan.

Kyse ei ole vain siitä, että kunnat voisivat lopettaa solariumlaitteiden vuosittaisen tarkastamisen.

"Ensimmäisiä todellisia testejä normitalkoille on se, saavatko kunnan vähennettyä vanhusten laitoshoitoa."

Vuoden alusta muuttunut vanhuspalvelulaki on osa hallituksen rakennepoliittista ohjelmaa. Säästötavoite on 300 miljoonan euroa. Kuntaliitto on ollut epäileväinen, käykö niin, sillä kuntien tehtävät ja velvoitteet eivät varsinaisesti vähene. Kun laitospaikkoja karsitaan, on kotiin annettavaa tukea ja tehostettua palveluasumista lisättävä.

Poliitikkojen normilistauksissa esimerkiksi tilaviinien myynnin ongelmat saavat aika paljon huomioita suhteessa siihen, miten paljon käydään keskustelua vaikkapa koulua, terveydenhoitoa ja kulttuuripalveluita koskevista normeista, joita lähivuosina väistämättä puretaan.

Mutta juuri tämä onkin koko norminpurkutalkoopuheen idea, Hiilamo sanoo.

"Normitalkoista puhumalla luodaan kannatusta sille, että valtion menoista karsitaan. Luodaan kehystä sille, ettei normien purkaminen ja siten säästäminen aiheuta kauhean suurta paheksuntaa."

Normien purku on antanut vielä pääosin odottaa itseään. "Seuraava hallitusohjelma ratkaisee", Sulonen sanoo.

Jotain kiitoksen aihetta Sulosella sentään on. Kyse on kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta. Jos kunnille annetaan ihan uusia tehtäviä, on valtion ne myös rahoitettava 100-prosenttisesti tehtävien laskennallisista kustannuksista, ellei valtionosuustehtäviin tehdä vastaavansuuruisia vähennyksiä. "Ehkä tämä vähän hillitsee ministeriöiden tahtoa antaa kunnille uusia tehtäviä."

Mutta koska norminpurku on nyt kovasti esillä, myös Kuntaliitto on listannut omasta mielestään turhia normeja.

Turhia ovat esimerkiksi jonotusaikoja, ryhmäkokoja ja henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevat säännökset.

Kuntaliiton lista näyttää, että yksiselitteisesti turhaa normia ei ole. Mutta kun normit liitetään jatkuvasti ajatukseen jostakin turhasta, ei tarvitse ajatella, että loppujen lopuksi normit ja sääntely ovat osa ihmisten vapauden toteuttamista, Hiilamo sanoo.

"Ei ole lainkaan niin, että sääntely olisi vain huonoa tai rajoittaisi ihmisten toimintavapautta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat