Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkkilaisen hotellin kylpyhuone haisi homeelta – kuluttajat valittavat herkästi matkoista

Henkilökuljetuksista tehtiin viime vuonna eniten ratkaisupyyntöjä kuluttajariitalautakuntaan. Myös valmismatkoista valitettiin aiempaa enemmän.

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Mila Heiskanen, 6, odotteli äitinsä Mia Heiskasen kanssa isäänsä ja veljeään kaupasta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Heiskaset palasivat perjantaina Thaimaan-matkalta. "Buukkaamme yleensä hotellit internetin kautta. Ennen kävimme enemmän pakettimatkoilla. Ongelmia ei ole koskaan tullut. Pari kertaa lasten rattaat ovat hajonneet, mutta lentoyhtiö korvasi ne", Mia Heiskanen kertoi.
Mila Heiskanen, 6, odotteli äitinsä Mia Heiskasen kanssa isäänsä ja veljeään kaupasta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Heiskaset palasivat perjantaina Thaimaan-matkalta. "Buukkaamme yleensä hotellit internetin kautta. Ennen kävimme enemmän pakettimatkoilla. Ongelmia ei ole koskaan tullut. Pari kertaa lasten rattaat ovat hajonneet, mutta lentoyhtiö korvasi ne", Mia Heiskanen kertoi. Kuva: Markus Jokela HS

Kolme henkilöä oli yhteishinnaltaan yli 1 650 euron valmismatkalla Turkissa vuoden 2013 helmikuussa. Heidän matkanjärjestäjälle toimittamansa korvausvaatimuksen mukaan hotelli ei vastannut sitä, mitä varaushetkellä oli luvattu.

Matkailijat kertoivat, ettei lämmityksen maksullisuudesta ei ollut ilmoitettu. Se oli silti pakko ottaa, koska huone oli heistä kylmä ja kostea. Lämmityksestä joutui maksamaan kuusi euroa päivältä. Lisäksi kylpyhuone haisi homeelta, ja lämmintä vettä tuli vain satunnaisesti, eikä lainkaan iltaisin. Huone oli myös kolmelle henkilölle ahdas ja epäkäytännöllinen.

Fakta

 Kuluttajaneuvonta on valtakunnallinen palvelu maistraateissa, mutta kaikissa maistraateissa sitä ei ole. Pääkaupunkiseudulla se toimii Itä-Uudenmaan maistraatissa Pasilassa.

Maistraateissa käsitellään yksittäisten henkilöiden asioita.

 Kilpailu- ja kuluttajavirasto valvoo ja ohjaa maistraattien ja kuluttajaneuvojien toimintaa. Se myös

käsittelee etupäässä markkinointiin ja mainontaan kohdistuvia yhteydenottoja.

 Kuluttajariitalautakunta on puolueeton ja riippumaton ratkaisuelin, joka linjaa ja ohjaa kuluttajaoikeutta vakiintuneella ratkaisukäytännöllään ja uusilla täysistuntoratkaisuillaan.

Asiakkaat vaativat matkajärjestäjältä yhteensä 340 euron hinnanalennusta.

Kuluttajariitalautakunta suositti keväällä vuonna 2014 antamassaan ratkaisussa, että matkatoimisto maksaa lämmityksestä 42 euron hinnanalennuksen.

Tapaus on yksi valmismatkoihin liittyvistä riidoista, jotka kuluttajariitalautakunta käsitteli vuonna 2014. Lautakunta teki viime vuonna 149 pakettimatkoihin liittyvää ratkaisua. Se oli yli 50 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Ennakkotapausluonteen tai monimutkaisuuden vuoksi jaosto- tai täysistuntoratkaisuun niistä päätyi noin kolmannes.

"Yksinkertaisella menettelyllä pystyttiin ratkomaan kaavamaiset asiat, ja osassa päästiin sovintoon", sanoo kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Matkailuasioissa kuluttajariitalautakunta päätyy suosittelemaan korvausta kuluttajalle noin joka toisessa tapauksessa.

"Lentovalituksissa korvausta suositellaan useammin, mutta valmismatkoissa hyvitykseen päädytään alle puolessa tapauksista", arvioi Ståhlberg.

Valmismatkoihin liittyvissä riita-asioissa haetaan tavallisesti joidenkin satojen tai tuhansien eurojen korvauksia.

"Summat eivät ole välttämättä suuria, mutta kuluttajien oikeuksien kannalta asiat ovat tärkeitä."

Henkilökuljetukset olivat vuonna 2014 jo kolmatta vuotta peräkkäin kuluttajariitalautakuntaa eniten työllistänyt yksittäinen aihealue. Lautakunta käsitteli viime vuonna 722 lento-, juna- tai muihin kuljetuksiin liittyvää ratkaisupyyntöä. Niistä runsaat 600 oli niin sanottuja EU-asetuslentoja, ja ne koskivat yleensä lentojen viivästymisiä.

"Lentoyhtiöt ovat opastaneet kuluttajia hyvin ottamaan yhteyttä kuluttajariitalautakuntaan, mikä selittää meille tulevien tapausten suurta määrää", Ståhlberg toteaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ja maistraattien tietokantaan kirjattiin viime vuonna lähes 600 valmismatkoihin liittyvää asiaa.

"Yritämme aina ensin sovitella tapauksia, jos se näyttää mahdolliselta. Sitten kerromme valitusmahdollisuudesta kuluttajariitalautakuntaan", kertoo Itä-Uudenmaan maistraatin kuluttajaoikeusneuvoja Esa Soukka.

Suomalainen kuluttajansuojelu on jaettu maistraatteihin, Kilpailu- ja kuluttajavirastoon sekä kuluttajariitalautakuntaan. Tavallinen kuluttaja tarvitsee joko maistraatin kuluttajaneuvojaa tai kuluttajariitalautakuntaa.

"Käytäntönä on, että ensin otetaan yhteyttä meihin ja vasta sen jälkeen asia ehkä viedään kuluttajariitalautakuntaan. Vähän kuin oikeudessa, että ensin pitää mennä alioikeuden kautta, eikä mennä suoraan hovioikeuteen", sanoo Soukka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat