Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin avautuu pop up -virasto uudenlaiseksi työtilaksi virkamiehille

Kotimaa
 

Virkamiehet ovat viime aikoina saaneet kyytiä. Viskimessuja, kirpputoreja ja lörtsyjä kieltävistä virkamiehistä on tullut symboli ylisääntelylle.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi syksyllä, että kuntien ja valtion työntekijöiden määrää tulee laskea kymmenillä tuhansilla.

Edes virkamiehet eivät pidä byrokratiasta, virkamies Virpi Einola-Pekkinen sanoo. Ja on varsin selvä, että virkamiesten määrä vähenee, hän sanoo.

Siksi virkamiehet pohtivat nyt itse, millaisessa murroksessa oma työ on.

Valtiovarainministeriön kehittämispäällikkö Einola-Pekkinen kuuluu eri ministeriöiden virkamiesten perustamaan Muutoksentekijät-verkostoon. Verkosto pohtii sitä, millainen on uuden ajan virkamies.

Virkamiesten työ on ollut pitkään mullistuksessa. Nykymaailman ongelmat ovat siitä pirullisia, ettei niitä voi ratkoa yhdessä virastossa tai ministeriössä, yhden siilon sisällä, Einola-Pekkinen sanoo. Ratkomista ei helpota karu taloustilanne.

"Mutta siinä mielessä taloustilanne on kehittäjän unelma, että nyt asioissa on pakko edetä."

Norminpurkutalkoita tarvitaan tavallaan aina, sillä sääntelyn pitää elää ajassa, Einola-Pekkinen sanoo.

"Mutta nyt kyse on siitä, että resurssit pienevät huomattavasti samaan aikaan kun haasteet kovenevat. Valtion ja kuntien menoja pitää karsia."

Virkamiesten verkoston työ on varsin konkreettista.

Maaliskuussa Helsingin Kirkkokadulle entiseen kivijalkakirjakauppaan avautuu eri ministeriöiden virkamiehille yhteinen pop up -virasto, työtila, jossa voi nakuttaa tunnin konetta ennen kuin viipottaa seuraavaan ministeriöön seuraavaan kokoukseen.

"Ulkoministeriö on tuolla Katajanokan perukoilla, ei sinne oikein ehdi, jos kokousten välissä on vaikka vain tunti", Einola-Pekkinen sanoo.

Mukana verkostossa on satakunta virkamiestä eri ministeriöistä. Havaintoja virkamiestyön muutoksesta on paljon.

Yksi on se, että ministeriöt ovat liian erillisiä yksiköitä. Toinen on se, että päättäjät eivät aina ymmärrä organisaatioissaan tehtävää työtä.

Virkamiehet olisivat paljon poliitikkoja valmiimpia muuttamaan ministeriöiden rakenteita, Einola-Pekkinen sanoo.

Tämä nähtiin esimerkiksi yrityksessä uudistaa keskushallintoa.

"Minä ja moni muu olisimme yhdistäneet kaikki ministeriöt yhdeksi, mutta niin ei vielä käy."

Uuden ajan virkamies on sielultaan kehittäjä. Virkamiehen pitää sietää epävarmuutta ja keskeneräisyyttä. "Enää ei ole aikaa suunnitella kaikkea samalla tarkkuudella kuin ennen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat