Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lautakunta toivoo riita- asiat saman ministeriön alle

Kuluttajariitoja tuli ratkottavaksi ennätysmäärä viime vuonna

Kotimaa
 

Viime vuonna kuluttajariitalautakuntaan tuli 5 930 ratkaisupyyntöä, joka on yli kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Riitatapausten määrä on kasvanut voimakkaasti vuosituhannen vaihteesta asti. Esimerkiksi vuonna 2001 lautakunnan selvitettäväksi tuli 3 140 asiaa.

"Ihmiset ovat tulleet internetin myötä enemmän tietoiseksi oikeuksistaan, mikä on lisännyt ratkaisupyyntöjen määrää", sanoo kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Myös tapausten käsittelyaika on pidentynyt. Nyt se on keskimäärin kahdeksan ja puoli kuukautta. Puoli vuotta olisi Ståhlbergin mukaan järkevä aika.

"Lautakuntaan tulevista asioista arviolta ainakin 30 prosenttia voitaisiin ratkaista kuluttajaneuvonnassa."

Ihmisten kuluttajaoikeustietoisuuden kasvusta kertoo lautakuntaan tulevien ratkaisupyyntöjen lisäksi myös se, että kuluttajaneuvontaan tuli viime vuonna lähes 100 000 yhteydenottoa.

Ståhlbergin mukaan kuluttajaoikeusneuvonnan vaihe pitäisi säätää pakolliseksi.

Se vaatisi kuitenkin yhteistyön parantamista oikeusministeriön alla toimivan lautakunnan ja valtiovarainministeriön valvonnassa olevien maistraattien sekä työ- ja elinkeinoministeriön alla olevan Kilpailu- ja kuluttajaviraston välillä.

"Tällaisesta yhteistyöstä kolmen ministeriön alla toimivien tahojen välillä on keskusteltu, mutta asia ei ole lähtenyt vielä eteenpäin."

"Tulevaisuudessa kaikki kolme toimijaa olisi hyvä saada saman ministeriön alaisuuteen", Ståhlberg katsoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat