Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumisade aiheutti tuhansia sähkökatkoja

Ongelmia esiintyi etenkin Etelä-Pohjanmaalla

Kotimaa
 
Günter Raudsik
Helsingin Maunulassa puu kallistui tuulen voimasta kohti kerrostaloa lauantaina. Kuva on lukijan ottama.
Helsingin Maunulassa puu kallistui tuulen voimasta kohti kerrostaloa lauantaina. Kuva on lukijan ottama. Kuva: Günter Raudsik

Suuri osa Suomea joutui lauantaina märän, sankan lumisateen riivaamaksi.

Painava lumi taivuttaa puita sähköjohdoille, mistä aiheutuu sekä lyhyitä räpsykatkoja että vikoja sähköverkkoon. Sunnuntaiaamuna reippaita lumisateita esiintyy vielä lännessä, mutta iltapäivällä sateet heikkenevät.

Pahimmillaan Suomessa oli lauantain aikana sähköttä yli 7 000 ihmistä. Energiateollisuuden häiriökartan mukaan suurten sähköyhtiöiden Elenian ja Carunan verkoissa oli vikoja lähemmäs 40 kappaletta.

Valtaosa katkoista keskittyi Länsi-Suomeen, erityisesti Etelä-Pohjanmaalle. Alueella oli lauantaina pahimmillaan yli 5 000 ihmistä ilman sähköä. Puoleenyöhön mennessä ongelmat olivat pääosin ohi. Elenian verkossa vikakatkoja oli enää kaksitoista. 965 ihmistä oli yhä ilman sähköä, kun alkuillasta heitä oli yli 4 000.

Carunan verkoissa katkoja oli kuusi, mikä tarkoittaa 376 ihmisen olevan yhä sähköttä. Alkuillasta luku oli yli 800. Vaasan Sähkön asiakkaista oli pahimmillaan yli 1 300 ihmistä ilman sähköä, kertoo Ilkka. Illalla heitä oli enää muutama.

Alajärven sähköllä oli kuitenkin vielä lauantai-iltana lähes tuhat ihmistä ilman sähköä.

"Tämä on varmaan Alajärven Sähkön historian pahin luonnonkatastrofi", yhtiön toimitusjohtaja Erkki Ammesmäki sanoo Ilkalle.

Huonot liikenneolot ulottuivat Itä-Suomesta rannikolle asti, mikä näkyi lukuisissa liikenneonnettomuuksissa.

Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä sekä Pirkanmaan Pälkäneellä tapahtuneissa kolareissa loukkaantui molemmissa neljä ihmistä. Vaasassa ajoi ojaan 15 matkustajaa kuljettanut paikallisliikenteen bussi.

Pohjois-Savossa Tuusniemellä valtatie 9 jouduttiin sulkemaan kokonaan, koska rekka oli liukunut ojaan. Alueen pelastuslaitos oli lauantaina kiireinen.

"Yksiköt ovat hälytysten lisäksi raivanneet tehtäviin mennessään tielle kaatuneita puita", pelastuslaitokselta kerrotaan.

Joillekin tieosuuksille myrsky ja lumen paino olivat sortaneet puita niin paljon, että niiden korjaamiseen tarvittiin pelastuslaitoksen kalustoa järeämpi kone.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat