Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten pääsy terapiaan helpottui hieman

Masennus on yleisimmillään nuoruusvuosina. Terapiaa ei ole tarjolla tarpeeksi.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että ennätysmäärä nuoria jäi vuonna 2013 työkyvyttömyyseläkkeelle.
Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että ennätysmäärä nuoria jäi vuonna 2013 työkyvyttömyyseläkkeelle.

Nuorten pääsy kuntouttavaan psykoterapiaan näyttää hieman helpottuneen. Toissa vuonna noin 7 200 16–26-vuotiasta pääsi Kelan korvaamaan psykoterapiaan, kun 2000-luvun alussa terapiaan pääsi vuosittain runsas 3 000 samanikäistä. Nuorempien hoito kuuluu kunnille.

Kelan korvaama psykoterapia muuttui harkinnanvaraisesta lakisääteiseksi vuoden 2011 alussa, ja sitä saaneiden määrä on kasvanut tasaisesti.

Fakta

Nuoria eläkkeelle ennätysmäärä

 Nuoria alle 35-vuotiaita joutui eläkkeelle mielenterveyssyiden takia ennätysmäärä vuonna 2013.

 Suurin syy eläkkeeseen on masennus. Toiseksi yleisin työkyvyttömyyseläkkeen syy oli skitsofrenia. Kolmanneksi yleisin mielenterveyden häiriö oli kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Kuntoutuspsykoterapiaan pääsi yhteensä noin 10 000 ihmistä vuodessa 2000-luvun alkupuolella ja vuonna 2013 jo yli 22 000.

Terapian tarvetta nuorille olisi paljon enemmän, sillä nuorten masennusta pitäisi hoitaa ensisijaisesti psykoterapioilla,linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen opas nuorten mielenterveyshäiriöiden hoidosta.

Lääkkeitä harkitaan sen mukaan vaikeissa masennustiloissa ja silloin, kun muut hoitomuodot eivät helpota tilannetta.

Masennus on yleisimmillään nuoruusvuosina, jolloin sitä sairastaa 5–10 prosenttia. Masennukseen liittyvää oireilua on peräti joka viidennellä.

Osa oireilusta jatkuu aikuisiässä. Puolet aikuisuuden mielenterveyden häiriöistä on alkanut alle 14 vuoden iässä.

Psykoterapian vähäisyys nousi esiin myös tutkimuksessa, jossa selvitettiin mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden nuorten taustoja.

Yleisin työkyvyttömyyden syy oli masennus, jota pitäisi suosituksen mukaan hoitaa psykoterapialla tai lääkkeillä tai molemmilla.

Lääkkeet olivat kuitenkin yliedustettuja: Lähes kaikki eläkettä hakeneet olivat syöneet psyykenlääkkeitä, ja joka toinen peräti ainakin viittä eri psyykenlääkettä. Kaksi kolmesta oli ollut psykiatrisessa sairaalahoidossa.

Psykoterapiaa taas oli saanut vain joka kolmas.

"Intensiivistä psykoterapeuttista hoitoa tarvittaisiin paljon enemmän", sanoo Lääkärilehdessä ilmestynyttä tutkimusta tehnyt Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Marianna Virtanen.

Tutkimuksessa ilmeni, että joka toisen mielenterveyden häiriön oireet olivat alkaneet jo kouluiässä. Samansuuruinen joukko oli myös kokenut lapsuudessa vaikeiksi luonnehdittuja elinoloja. Yleisiä olivat vanhempien avioero, vanhempien alkoholinkäyttö ja koulukiusaaminen.

Hakemuksissa mainittiin myös kaltoinkohtelu, vanhemman kuolema tai vakava mielenterveysongelma, oppimisvaikeus, seksuaalinen hyväksikäyttö, oma vakava sairaus tai onnettomuus.

Nuorten aikuisten työkyvyttömyys mielenterveyden häiriön takia on lisääntynyt tutkimusvuoden jälkeen.

Kela myönsi toissa vuonna 2 200 kansaneläkettä ja Eläketurvakeskus 1 900 työeläkettä alle 35-vuotiaille mielenterveyden häiriön perusteella, enemmän kuin koskaan.

Osa ihmisistä saa molempia eläkkeitä, huomauttaa Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto. Hän arvioi, että mielenterveyssyistä lähti eläkkeelle lähes 2 800 alle 35-vuotiasta vuonna 2013.

Se tarkoittaa lähes kahdeksaa joka päivä. Heistä osa saattaa palata töihin tai opiskelemaan – monen eläke on määräaikainen, esimerkiksi vuoden pituinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat