Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viime vuosi oli ennätyksellisen turvallinen lentoliikenteessä

Vuonna 2014 tapahtui vain 21 kuolemaan johtanutta turmaa kaupalliselle lentoliikenteelle

Kotimaa
 

Viime vuonna sattui ennätyksellisen vähän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia kaupalliselle lentoliikenteelle, kertoo hollantilaisen Aviation Safety Networkin (ASN) tuore tilasto.

Vaikka suurten matkustajakoneiden tuhoutumiset olivat runsaasti esillä julkisuudessa, niin kuolemaan johtaneita turmia sattui kaupallisille lentoyhtiöille vain 21 kappaletta. Se on pienin luku tilastossa, johon ASN on kerännyt tietoja vuodesta 1946 alkaen.

Onnettomuuksien vähäiseen määrään nähden vuoden 2014 onnettomuuksissa kuoli kuitenkin suhteellisen monta eli 990 ihmistä.

Syynä on se, että joukossa oli kaksi tapausta, jotka sijoittuvat ilmailuhistorian vakavimpien lentoturmien joukkoon.

Vuonna 2013 lento-onnettomuuksia sattui 29, muuta niissä kuoli vain 265 ihmistä.

ASN kerää tilastoihinsa kaupalliset matkustaja- ja rahtikoneet. Tilastoon otetaan matkustajakoneet, joihin mahtuu vähintään 14 matkustajaa. Viime vuonna tilastoiduista onnettomuuksista noin puolet sattui rahtikoneille.

Suomen ilmailuviranomaisen Trafin ilmailujohtajan Pekka Hentun mukaan on mahdotonta sanoa mitä on tehty oikein, että on päästy hyvään turvallisuuskehitykseen.

"Nyt kerätään pitkäjänteisen turvallisuustyön hedelmiä. Tämän päivän hyvät tai huonot hedelmät poimitaan sitten tulevina vuosina", Henttu sanoo.

Hentun mukaan tulevaisuudessa on kuitenkin uhkia. Ne liittyvät erityisesti siihen, jos kaupallista lentoliikennettä ryhdytään käyttämään politiikan tai terrorin välineenä.

Vuoden 2014 vakavin lentoturma tapahtui heinäkuussa, kun malesialainen Boeing 777 syöksyi maahan Itä-Ukrainassa. Kyseessä ei ollut tavanomainen lento-onnettomuus, vaan kone ammuttiin alas ohjuksella.

Koneen pudotessa kuoli 298 ihmistä, mikä tekee siitä ihmishengillä mitaten seitsemänneksi tuhoisimman lentoturman kautta aikojen.

Toiseksi vakavin turma sattui maaliskuussa. Tuolloin Malesian Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut matkustajakone katosi toistaiseksi selittämättömällä tavalla. Lennolla MH370 katosi 239 ihmistä. Onnettomuus oli ilmailuhistorian 18:nneksi vakavin.

Lentokoneiden katoaminen jälkiä jättämättä ei ole tavatonta. ASN:n tilastojen mukaan vuosina 1948–2014 on kadonnut 89 ilma-alusta.

Tilastossa on mukana matkustajakoneita, rahtikoneita, sotilaskuljetuskoneita ja pääosin yritysten käyttämiä yksityiskoneita. Kadonneiden joukossa on 28 matkustajakonetta ja 21 sotilaskonetta.

Tällä vuosikymmenellä katoamisia on sattunut kolme ja viime vuosikymmenellä kuusi kappaletta. Valtaosa niistä on tapahtunut merialueilla.

Kansainväliset ilmailuviranomaiset päättivätkin viime vuonna, että lentokoneisiin ryhdytään kehittämään ja asentamaan laitteita, jotka helpottavat onnettomuuskoneiden hylkyjen löytämistä.

Peräti 43 prosenttia vuoden 2014 onnettomuuksista tapahtui Afrikassa, vaikka siellä lennetään vain kolmisen prosenttia maailman lentoliikenteestä.

Afrikkalaisten valtioiden lentoturvallisuudessa onkin puutteita. ASN:n mukaan Afrikassa on 15 valtiota, joiden lentoyhtiöt eivät saa lentää Euroopan ilmatilassa, koska ne ovat EU:n niin sanotulla turvallisuuslistalla, jota kutsutaan myös mustaksi listaksi.

Euroopan unionin komissiolla on lista maista ja lentoyhtiöistä, joilla ei ole turvallisuussyistä asiaa Eurooppaan.

Esimerkiksi Indonesia kuuluu maana tällaiselle listalle. Mikään indonesialainen lentoyhtiö ei siksi saa lentää Eurooppaan, jos sille ei ole tehty erillistä auditointia.

Tällainen EU:n hyväksyntä on esimerkiksi Indonesia AirAsia -yhtiöllä, jonka kone putosi joulun jälkeen mereen matkalla Indonesian Surabayasta Singaporeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat