Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtioneuvoston kanslian kulut kolminkertaistuvat

Olli-Pekka Heinonen: Taustalla ovat tekniset siirrot ministeriöiden välillä

Kotimaa
 

Valtioneuvoston kanslian menot nousevat rajusti tänä vuonna. Kanslian kulut ovat kuluvana vuonna kolminkertaiset verrattuna viime vuoteen.

Valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen selvittää, että kyse on ministeriöiden välillä tehdyistä kustannussiirroista. Heinonen sanoo, että menot eivät kokonaisuudessaan lisäänny, vaan niissä on pientä laskua johtuen tehdyistä säästöpäätöksistä.

Valtioneuvoston kanslian hallintobudjetin suuruus oli viime vuonna lähes 50 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna kulut nousevat 146 miljoonaan euroon.

Merkittävin selittävä tekijä on eräiden tehtävien ja henkilöstön siirto eri ministeriöistä valtioneuvoston kanslian alaisuuteen.

Siirtyvät tehtävät ovat palvelu- ja tukitoimintoja, joiden palveluksia voi käyttää hyväkseen koko valtionhallinto ja ministeriöt.

Tällaiset tehtävät päätettiin siirtää hallinnoitavaksi keskitetysti yhdestä paikasta. Ajatuksena on ajan mittaan saavuttaa kustannushyötyjä, kun mahdollisesti päällekkäistä työtä tehneet yksiköt siirtyvät kanslian vahvuuteen.

Heinosen mukaan siirretyt tehtävät ovat muun muassa it-palveluja, henkilöstöpalveluja ja kiinteistönhallintoa. Siirto tapahtuu maaliskuun alussa.

Valtioneuvoston kanslian alaisuuteen tulee lisää noin 200 virkamiestä ja muuta työntekijää. Kanslian työntekijämäärä on ennen siirtoa noin 300.

Heinonen sanoo, että siirto tietää säästöjä valtionhallinnon kokonaiskuluissa, koska siirtyvän henkilöstön määrää on vähennetty noin viisi prosenttia.

"Säästöt on tehty eläköitymisen kautta. Kaikkia vakansseja ei ole täytetty, kun väkeä on siirtynyt eläkkeelle", Heinonen selvittää.

Kanslian kulujen kasvuun on lisäksi pari muutakin syytä.

Valtiosihteereiden palkat ja muut kulut siirtyvät kaikki kanslian budjetista hoidettavaksi.

Siirto johtuu siitä, että jatkossa kaikki valtiosihteereiden nimitykset valmistellaan ja esitellään valtioneuvoston kansliassa.

Kanslian alaisuuteen siirtyvät myös sellaiset selvitys- ja tutkimuslaitokset, jotka palvelevat valtioneuvoston päätöksentekoa.

Itsenäisen Suomen satavuotisjuhlien valmisteleminen nielee myös varoja, muutaman miljoonan vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat