Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruplan arvon romahdus jäytää Lapin matkailua

Ruplan arvon romahdus on vähentänyt venäläismatkailijoiden määrää Lapissa

Kotimaa
 
Timo Lindholm
Joukko venäläisiä nuoria lomaili Levin hiihtokeskuksessa viikonloppuna.
Joukko venäläisiä nuoria lomaili Levin hiihtokeskuksessa viikonloppuna. Kuva: Timo Lindholm

Vielä viime vuonna pietarilaisella kaveriporukalla oli varaa illallistaa Lapin-reissullaan tunturiravintolassa. Tänä vuonna he ostavat kanaa ja porsasta Levin keskustan marketista ja kokkaavat mökillä.

Ruplan arvon romahdettua kahvilat ja ravintolat tuntuvat kalliilta, kertoo Maksim Ponomarenko.

Artikkeliin liittyvät

"Vielä puoli vuotta sitten sain euron 40 ruplalla, nyt 70 ruplalla. Kun kokis maksaa rinneravintolassa 3,5 euroa, se on todella paljon."

Anastasija Hartšenko laskee, että autoreissu Lappiin maksaa bensoineen ja ruokineen lähes tuplasti niin paljon kuin edellisvuoden matka Rukalle.

"Jos emme olisi ehtineet maksaa mökkiä jo lokakuussa ennen ruplan arvon romahdusta, emme olisi tulleet. Nyt mökki maksaisi 800 euroa enemmän."

Lapin matkailuyrittäjät varautuivat uutenavuotena tuntuvaan pudotukseen venäläisasiakkaiden määrässä edellisvuoteen verrattuna. Perinteisesti uusivuosi ja loppiainen ovat venäläisturismin parasta sesonkia.

Leviläinen matkatoimisto Fintravel Levi oletti, että myös retkien kysyntä putoaa selvästi. Toisin kävi.

"Majoitusten määrä laski odotetusti noin kolmanneksen, mutta retkiä on kysytty enemmän kuin osasin odottaa. Palkkasin liian vähän retkioppaita, ja nyt on todella kiire", kertoo yrityksen omistaja Heidi Jokela.

Kun useat venäläiset matkanjärjestäjät ajautuivat konkurssiin, moni venäläinen varasi majoituksen suoraan internetistä, Jokela kertoo. Moni on varannut myös retkiä vasta paikan päällä.

"Ihmiset ovat pelänneet rahojensa katoavan, jos he maksavat suoraan matkanjärjestäjille."

Jokela kertoo saaneensa viime päivinä ilahduttavasti varauksia myös Ukrainasta ja Kazakstanista.

"Eilen yritin löytää ukrainalaisille majapaikkaa, mutta moni paikka oli yllättäen täynnä."

Timo Lindholm
Anastasija Ponomarenko (kesk.), Aleksei Fardiga ja Maria Malkevitš lautailivat Levillä lauantaina. Ponomarenko osti asun Kiinasta, muut netistä.
Anastasija Ponomarenko (kesk.), Aleksei Fardiga ja Maria Malkevitš lautailivat Levillä lauantaina. Ponomarenko osti asun Kiinasta, muut netistä.

Osassa Lapin tunturikeskuksista on silti ollut tavallista tyhjempää, kun moni venäläinen on jättänyt Suomen-matkan tekemättä. Jos edellisvuonna hotellien käyttöaste oli 100 prosenttia, niin nyt se on ollut 85, kuvaa Lapin suurimman hotelliketjun Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Venäläismatkailijoiden määrät olivat Suomessa laskussa koko viime vuoden, mutta alamäki jyrkkeni vuoden lopussa ruplan arvon romahduksen jälkeen. Esimerkiksi itärajan liikenne hiljeni vuodenvaihteen tienoilla 40 prosenttia edellisvuodesta.

Tilauslentojen määrä Venäjältä Lappiin putosi joulukuussa noin kolmanneksen edellisvuodesta. Menetetyt noin 8 000 lentomatkustajaa saatiin kuitenkin korvattua lähes kokonaan lennoilla muista maista.

Britit, sveitsiläiset, saksalaiset ja hollantilaiset paikkasivat venäläisten jättämää aukkoa joulukuussa Levillä, Heidi Jokela sanoo. Lisäksi kassavirtaa tuli Kaukoidästä, jonka merkitys Lapin matkailulle on kasvussa.

Yrittäjät odottavat loppiaisesta selvästi hiljaisempaa kuin uudestavuodesta. Pietarilaiskaverukset lähtevät kotia kohti vasta loppiaisen jälkeen. Siihen asti he aikovat lumilautailla, kävellä talvisessa maisemissa ja lauleskella mökillä kitaran säestyksellä.

Nähdäänkö heitä Lapissa ensi vuonna?

"Suomessa varmaan, mutta ei välttämättä Levillä. Meitä kiinnostavat Itävallan korkeammat vuoret", Maxim Ponomarenko sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat