Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi pilkkijää putosi jäihin ja hukkui Lohjalla

Jäihin vajoamiset ja hukkumiset ovat lisääntyneet leutojen talvien myötä

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Miehet hukkuivat Puujärveen Kyrönnokan tienoilla entisen Karjalohjan kunnan alueella.
Miehet hukkuivat Puujärveen Kyrönnokan tienoilla entisen Karjalohjan kunnan alueella. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Kaksi pilkkijää hukkui sunnuntaina Lohjaan kuuluvalla Karjalohjan Puujärvellä. Keski-ikäinen mies ja hänen vanhempi toverinsa olivat liikkeellä yhdessä. Seurueessa ei ollut muita.

Miehet löydettiin järveltä noin sadan metrin päässä rannasta. Järveltä oli kuultu avunhuutoja, ja paikalle hälytettiin apua.

Järven rannoilla on sekä vakituista asutusta että kesämökkejä. Kun pelastajat tulivat paikalle, toinen miehistä oli puoliksi avannossa, mutta toinen mies oli vajonnut kokonaan veden alle.

Järven jää vaikutti erittäin hauraalta, kertoi Puujärvellä paikalla ollut tutkinnanjohtaja, ylikonstaapeli Sari Heikkinen Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksesta. Hän luonnehti jäätä harmaaksi ja veden peittämäksi.

Leudot talvet näyttävät lisänneen jäihin vajoamisia jäihin hukkumisia.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kokoamien tilastojen mukaan jäihin hukkui viime talvena kaksinkertainen joukko ihmisiä verrattuna edelliseen talveen.

Etenkin moottorikelkalla tai mönkijällä liikkeellä olleiden hukkumiset jäihin ovat lisääntyneet.

Tänä talvena on hukkunut jo viisi ihmistä. Lokakuussa hukkuivat jäällä kävelemässä ollut mies Muonion Kätkäjärvellä sekä jäätynyttä jokea soutuveneellä ylittänyt mies Kuusamossa.

Joulun jälkeen hukkui Kiuruveden Sulkavanjärvellä kalaan matkalla ollut mies. Jää petti moottorikelkan ja reen alta.

Jäälle ei pitäisi lähteä, jos ei ole aivan varma, että se kantaa, sanoo Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Jotta jää kantaisi, sen pitäisi olla tukevaa teräsjäätä. Viisi senttiä teräsjäätä kantaa ihmisen, mutta järvissä voi olla myös kohvajäätä, jonka kantavuus on vain puolet teräsjäästä. Teräsjää on kirkasta, läpikuultavaa ja tasaista, mutta kohvajää vaaleaa ja huokoista. Se syntyy sohjosta ja loskasta jäätymällä.

Väriltään kohvajää on harmaata ja teräsjää sinistä. Värien erottamista hankaloittaa monen järven jäällä oleva lumikerros.

Eteläisen Suomen jäät ovat heikkoja, Suomen ympäristökeskus Syke varoittaa.

Jokien jäille ei pitäisi mennä lainkaan Etelä- ja Keski-Suomessa. Niiden jäätä heikentää veden virtaus, joka on nyt etelässä runsasta: monessa joessa on vettä kuin kevättulvan aikaan.

Järvienkin jäät ovat etelässä heikkoja, ja varovainen on oltava myös Keski-Suomen suurten järvien selillä ja virtapaikoissa, Syke muistuttaa.

Jäätä on Etelä-Suomessa keskimäärin alle 10 senttimetriä, Keski-Suomessa 10–20 ja Kainuussa 15–35 senttimetriä. Jäät ovat kuitenkin heikkoja, ja jään paksuus voi vaihdella myös samassa järvessä, Syke varoittaa.

Paksuinta jää on Kilpisjärvessä, yli puoli metriä. Säkylän Pyhäjärvessä taas jäätä ei juuri ole. Tuusulanjärven jään paksuus on 6 senttimetriä ja Hiidenveden 9 senttimetriä.

Lähipäivien ei odoteta muuttavan tilannetta olennaisesti.

Kylmenevä sää hillitsee jokien virtaamia mutta saattaa myös muodostaa hyydepatoja, jotka voivat nostaa tulvia.

Jäiden ei odoteta vahvistuvan olennaisesti lähipäivinä. Suomenn eteläpuoliskolla jää vahvistuu lähinnä Kaakkois- ja Keski-Suomessa, Syken ennuste osoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat