Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Aarnio sai apua alaisiltaan

Yksi alainen varoitteli Aarnion vaimoa kertomasta mitään Aarnion puhelimista

Kotimaa
 
Esitutkintamateriaalissa on mukana nauhoituksen purku, josta selviää, millaisen puhelinkeskustelun Jari Aarnion vaimo ja Aarnion alainen rikostarkastaja Petri Rainiala kävivät.
Esitutkintamateriaalissa on mukana nauhoituksen purku, josta selviää, millaisen puhelinkeskustelun Jari Aarnion vaimo ja Aarnion alainen rikostarkastaja Petri Rainiala kävivät.

Pari Helsingin huumepoliisin työntekijää yritti auttaa päällikköään Jari Aarniota ja tämän perhettä heti Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013. Auttamisyritykset johtivat rikosepäilyihin, mutta eivät syytteisiin.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske päätti ennen joulua, ettei epäilyistä nosteta syytteitä. Samalla osa tapauksiin liittyvistä esitutkintamateriaaleista tuli julki.

Tästä on kyse

 Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä useista vakavista rikoksista.

 Muutama Aarnion alainen on joutunut tutkinnan aikana rikosepäilyjen kohteeksi. Useimmat epäilyt koskevat virkarikoksia.

 Alaisten osalta osa tutkinnoista on johtanut syyttämättäjättämispäätöksiin ja osa syytteisiin. Lisäksi osa tutkinnoista on vielä kesken.

 Aarniota koskevan oikeudenkäynnin ensimmäinen osa alkoi Helsingin käräjäoikeudessa 13. tammikuuta.

Rikosepäilyistä kaksi liittyy puhelinkeskusteluihin, joita kaksi alaista kävi Aarnion vaimon kanssa. Puheluissa miehet antoivat vaimolle neuvoja kuulusteluja varten. Rikosepäily koski sitä, olivatko miehet yrittäneet virkavelvollisuuksiensa vastaisesti estää rikosten selvittämistä.

Aarnion alainen ja hänen sijaisekseen määrätty rikostarkastaja Petri Rainiala keskusteli vaimon kanssa Aarnion kiinnioton jälkeisenä päivänä. Sekä Aarnion vaimo että poika oli kutsuttu kuulusteluun seuraavaksi aamuksi.

Puhelu tallentui, koska vaimon puhelin oli kuuntelussa. Puhelussa Rainiala sanoo, että hänestä vaimon ja pojan kannattaisi olla vastaamatta muihin kuin selviin kysymyksiin, etteivät kuulustelijat pysty "uunottamaan" heiltä erikoisia vastauksia.

Rainiala myös korostaa kahteen otteeseen, ettei vaimon kannata kertoa kuulustelussa, millaisia puhelinnumeroita Aarnio on käyttänyt.

"Mitä, mitä mä tiesin, mitä Jari halus varoo ainakin jossakin vaihees, et se ei haluu sitoo itteensä mihkään numeroon", Rainiala selittää puhelussa.

Aarnion on epäilty käyttäneen useita puhelimia oman virkakännykkänsä lisäksi. Tutkinnassa on muun muassa selvitelty, ovatko niin sanotun Pasilan miehen numerot olleet Aarnion käytössä.

Pasilan mieheksi kutsutaan laajan hasistynnyrijutun epäiltyä, joka jäi jutun tutkinnassa tuntemattomaksi. Nyt epäillään, että Pasilan mies olisi ollut Aarnio itse. Aarnio on saanut syytteet muun muassa viidestä törkeästä huumerikoksesta.

Rainiala sanoo poliisikuulusteluissa, että hän on puhunut puhelinnumeroista yleisellä tasolla. Hän kertoo, ettei hän tiedä Aarnion numeroista yhtään mitään.

"Sanon näin ylipäänsä, että näistä puhelinnumeroista ja telehäkkyröistä tehdään liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä helposti", hän toteaa kuulusteluissa.

Rainiala sanoo puhelussa myös yrittäneensä viestittää Aarniolle tämän asianajajan välityksellä, etteivät vaimo ja poika aio vastailla kysymyksiin.

"Nii, et et tai mä aattelin, et Jari tietää sen, että millä linjoilla te ootte tän asian suhteen", Rainiala sanoo. Hän lisää, että "toivottavasti se [asianajaja] sanoo sen asian sit taas Jarille".

Kuulusteluissa Rainiala toteaa, että puhelusta saa väärän käsityksen.

"[Aarnion asianajaja Riitta] Leppiniemi on sellainen avustaja, että hän ei mitään viestejä välitä minnekään", Raniala huomauttaa kuulustelijoille.

Leppiniemen mukaan Rainiala ei ole edes pyytänyt välittämään viestejä Aarniolle.

"Rainiala on niin kokenut poliisimies, että hän on varmasti tiennyt, etten välitä mitään viestejä", Leppiniemi sanoo HS:lle.

Rainiala ei halunnut lomaltaan kommentoida asioita HS:lle.

Esitutkinnasta selviää myös viestittelyä, jonka mukaan Rainiala olisi kirjoittanut oikeusasiamiehelle Aarnion tyttären ja vanhempien nimissä tehdyn kantelun. Kantelu koskee tyttären ja vanhempien kotiin tehtyjä kotietsintöjä.

Tätäkin selvitettiin, sillä lain mukaan poliisimies ei saa avustaa rikoksesta epäiltyä.

Rainialan apuun viittaavat muun muassa toisen Aarnion alaisen sähköpostit Aarnion tyttärelle. Niiden mukaan "me voitais tehdä se kantelu sinun ja Jarin vanhempien nimissä eduskunnan oikeusasiamiehelle". Mies tarjoutuu hakemaan kotietsintämääräykset tyttären luota ja jatkaa: "Petri [Rainiala] kirjoittaisi ne valmiiksi ja teiltä pitäisi vain saada allekirjoitukset."

Sama alainen keskusteli puhelussa myös Aarnion vaimon kanssa. Epäilyjen mukaan myös hän oli ohjeistanut vaimoa olemaan vastaamatta kysymyksiin. Tämä keskustelu ei ole vielä julkinen.

Vartioinnissa tapahtuneen erehdyksen takia alainen pääsi myös tapaamaan Aarniota Vantaan poliisivankilassa. Tapaaminen onnistui myöhään illalla Aarnion kiinnioton jälkeisenä päivänä.

Alainen oli pyrkinyt vankilaan tapaamaan Helsingin huumepoliisin omia tutkintavankeja. Huolimattoman vartioinnin takia hän pääsi kuitenkin keskustelemaan myös Aarnion kanssa ja toimittamaan tälle tavaroita.

Tapaamisen aikana Aarnio välitti viestin, että Porvoon omakotitalon rakennustyömaalla pitäisi levittää kasvien juurille kuorikatetta. Katteen alta löytyi toukokuussa rahakätkö, jossa oli noin 65 000 euroa käteistä rahaa.

Aarnio on kiistänyt tienneensä kätköstä. Hänen mukaansa kyse on lavastuksesta.

Huumepoliisin sisällä tehtiin myös päätös kuljettaa Aarnion vaimoa vankilaan tapaamaan miestään. Kuljetukset loppuivat, kun poliisilaitoksen johto sai tietää asiasta. Poliisin mukaan Aarnion vaimon kuljetuksiin ei ollut perusteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat