Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liitot vastustavat pakkoa – "Kun laitetaan palvelussuhteen ehdot kohdalleen, niin kyllä väkeä lähtee"

Kotimaa
 
Jari Rantala
Jari Rantala

Upseeriliiton puheenjohtaja Jari Rantala pitää prikaatikenraali Petri Hulkon avausta kriisinhallintatehtävien pakollisuudesta liioiteltuna.

"Vapaaehtoisuus on osa tätä järjestelmää. Kun laitetaan palvelussuhteen ehdot kohdalleen, niin kyllä väkeä lähtee. Ja ehdot eivät tarkoita pelkkää palkkaa, vaan että tiedät, milloin menet kriisinhallintatehtävään, milloin tulet takaisin ja mihin tehtävään tulet takaisin."

Rantalan mukaan pakollisuus olisi iso ja merkittävä muutos, josta pitäisi sopia virkaehtosopimuksilla. "Eihän ketään muutakaan käsketä, että menkää sotatoimialueelle."

Rantala muistuttaa, että kriisinhallintalakia laadittaessa eduskunnan puolustusvaliokunta painotti lausunnossaan, että kriisinhallintatehtävien pitää perustua aitoon vapaaehtoisuuteen.

"Ei siinä mitään valuvirhettä ole. Se on poliitikoiden näkemä kanta asialle. Vapaaehtoisuus toimii ihan hyvin, kun palvelussuhteen ehdot ja jälkihoito ovat kohdallaan."

Aliupseeriliiton puheenjohtaja Petteri Leino on jyrkästi kriisinhallintatehtävien pakollisuutta vastaan.

"Pakko on aina huono keino. Tosiasiallista perustetta sille ei ole. Palvelussuhteiden ehtoja pikkuisen korjaamalla halukkuutta kyllä löytyy niihin tehtäviin", Leino sanoo.

Hän moittiikin kriisinhallintatehtäviin osallistuvien sotilaiden palkkausta.

"Kriisinhallintatehtävien vaativuuden arviointijärjestelmä on 15 vuoden takaa."

Leinon mukaan arviointi toimii, kun kyseessä on perinteinen jalkaväkipataljoona.

"Sitten kun kyseessä on joukko, jossa on pelkästään erikoistehtäviä, silloin tullaan ongelmiin, mihin vaativuusluokkaan nämä erikoistehtävät sijoitetaan."

Aliupseeriliiton jäsenkyselyissä yli puolet vastaajista on ilmoittanut, ettei kriisinhallintatehtävistä pidä tehdä pakollisia. Vain joka viides on pitänyt pakollisuutta hyvänä asiana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat