Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustarastaita talvehtii nyt Suomessa harvinaisen paljon

Pihlajanmarjojen ja poikasten määrä vähensivät muuttoa

Kotimaa
 
Pekka Sakki Lehtikuva
Mustarastas on levinnyt lähes kaikkialle Etelä- ja Keski-Suomeen.
Mustarastas on levinnyt lähes kaikkialle Etelä- ja Keski-Suomeen. Kuva: Pekka Sakki Lehtikuva

Mustarastaita talvehtii Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Lintuja on havaittu Birdlife-järjestön talvilaskennassa kuluvana talvena ennätysmäärä.

Mustarastaita on todennäköisesti koko maassa kymmeniätuhansia, hankekoordinaattori Timo Metsänen kertoo.

Mustarastaat kuuluvat niin kutsuttuihin osittaismuuttajiin, eli pieni osa kannasta viihtyy talven yli Suomessa. Suurin osa kuitenkin muuttaa etelämmäs ja palaa takaisin maalis–huhtikuussa.

Paljas maa ja runsas pihlajanmarjasato ovat tänä vuonna taanneet lintujen ravinnonsaannin.

Varsinkin Länsi- ja Etelä-Suomessa onkin nyt hyvä tilaisuus nähdä harvemmin talvella Suomessa viihtyviä lintuja. Myös räkättirastaita voi nähdä jopa tuhansien lintujen parvina. Lisäksi joukosta voi löytää punakylki-, laulu- ja kulorastaita.

Myös meret ovat pysyneet sulana aiempaa pidempään. Porissa nähtiin joulukuun alussa kaksi isosirriä. Lajia on havaittu meillä talvikuukausina vain kerran aikaisemmin.

Mustarastaiden runsaslukuisuuteen vaikuttaa todennäköisesti myös hyvä poikaistuotto, Metsänen arvioi. Kanta on kasvanut jatkuvasti 1960-luvulta lähtien.

Talviruokinnalla voi auttaa lintujen selviämistä talviolosuhteissa. Aloitettua talviruokintaa pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti, kunnes keväällä maa on paljas ja sula.

Mustarastaat liikkuvat ja ruokailevat usein maassa, jolloin niille voi asettaa havuista katoksen, Metsänen vinkkaa. Ne pitävät erityisesti omenoista, rusinoista, auringonkukansiemenistä ja murskatuista maapähkinöistä.

"Taliakin mustarastaille voi laittaa lähelle maanrajaa roikkumaan tai puuhun." Parhaiten ravinnon jakaminen linnuille sujuu ruokinta-automaatilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat