Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueilta ei irtoa uusia "Liisan listoja"

Presidentin puhe innosti Haglundin harkitsemaan "Callen listaa" leikkauksista

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Carl Haglund
Carl Haglund Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Puolueet eivät oitis ota onkeensa presidentti Sauli Niinistön kehotusta julkistaa rehellisesti omat listansa valtion tulevista menosäästöistä. Menokuria ja keskustelua siitä pidetään silti tärkeänä, koska taloustilanteen ei uskota hevin helpottavan.

"Tilanne on nyt hyvin erilainen kuin 1990-luvun lamassa, josta voitiin selvitä budjettimenoja juustohöyläämällä, mikä ei nyt ole fiksu tapa", arvioi oppositioon siirtyneitten vihreitten puheenjohtaja Ville Niinistö.

Niinistö uskoo yhä rakenteellisiin muutoksiin, kuten sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen, jossa on myös mahdollisuus säästää muuten kasvavista terveysmenoista.

Niinistö ei kerro, mistä pakon edessä voitaisiin leikata, mutta vakuuttaa, ettei koulutuksesta saa säästää enää senttiäkään.

Oppositioon niin ikään siirtyneestä vasemmistoliitostakin irtoaa helpommin ei-säästökohteita kuin leikkauskohteita.

"Pienituloisilta ei saa leikata", vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie korostaa.

"Jos jostain pitää leikata, niin yritysten yhteisöverotusta voisi kiristää ja maakohtaisella kirjanpidolla ehkäistä harmaata taloutta ja veroparatiisitoimintaa", Lapintie linjaa.

Puolustusmenoja vasemmistoliitto ei ainakaan lisäisi. Kehitysyhteistyöstä se ei säästäisi, mutta oppositiopuolue perussuomalaisille se sopisi.

"Voitaisiin jättää maailmanparantaminen vähemmälle", sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Suurimman oppositiopuolueen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen korostaa julkisen talouden tehostamista uudistusten ja tuottavuuden kautta säästöjen sijaan.

"Kun sote-uudistus saadaan maaliin, se leikkaa myös kustannuksia", Tiilikainen uskoo.

Hallituspuolue Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund ei usko sote-uudistuksen tuovan säästöjä.

"Tiedän jotakin säästämisestä", puolustusministeri Haglund viittaa 2 000 viran vähentämiseen Puolustusvoimista kolmen vuoden aikana. Haglundin mukaan Puolustusvoimat onkin säästänyt eniten ja opetuskin "yllättävän paljon". Sen sijaan sosiaali- ja terveystoimi on päässyt vähemmällä.

"Uskon, että jokaisella hallinnonalalla joudutaan miettimiään menojen vähennyksiä ja luopumaan jostakin", Haglund sanoo, muttei esitä yksityiskohtaista leikkauslistaa.

"Presidentin puheen jälkeen kyllä mietin, että pitäisikö minun laatia oma Callen listani", Haglund tunnustaa.

Hallituspuolue sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mukaan Sdp ei ole valmis leikkaamaan julkisen sektorin kokoa. Verojen kiristykset tulisi kohdentaa hyvätuloisiin, eli ottaa niiltä, joilta on otettavaa.

Pääministeripuolue kokoomuksessa ollaan yleisellä linjalla. "Valtion menoja pitää sopeuttaa ja kuntien tehtäviä karsia. Lisäksi julkisten palvelujen tuottavuutta pitää parantaa ja rakenteita uudistaa", puoluesihteeri Minna Arve luettelee.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä muistuttaa, että hallituspuolueissa on jo leikkauksia kovasti perattu, eikä uusia ole helppo löytää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat