Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hunttikin sai tutkapannan

Valtaosa poliisikoirista on saanut tutkapannan. Panta tehostaa kadonneen ihmisen etsintöjä.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Vanhempi konstaapeli Arto Laitila (vas.) saa koiransa tutkapannan avulla gps-paikantimeensa tiedon Huntin liikkeistä. Pannan käyttöön perehtyi myös vanhempi konstaapeli Ville Suomäki.
Vanhempi konstaapeli Arto Laitila (vas.) saa koiransa tutkapannan avulla gps-paikantimeensa tiedon Huntin liikkeistä. Pannan käyttöön perehtyi myös vanhempi konstaapeli Ville Suomäki. Kuva: Petteri Kivimäki

Poliisikoirien etsintätehokkuus paranee merkittävästi, kun poliisi sai joulukuussa käyttöönsä koirien tutkapannat.

Gps-pohjainen järjestelmä näyttää karttapohjalla, missä koirat ovat kulkeneet. Tutkapannoista on etua erityisesti isoissa kadonneen henkilön etsinnöissä, joissa haravoidaan laajoja maastoalueita usean koiran voimin. Koirien kulkema reitti näkyy tietokoneen kartasta reaaliajassa tai myöhemmin.

"Silloin voidaan karsia tilanteet, joissa luullaan, että jokin paikka on tarkastamatta, mutta oikeasti ei olekaan", sanoo poliisikoiralaitoksen johtaja ylikomisario Mikko Maunuksela.

Tutkapannan sai myös Huntti-koira, joka viime syksynä nousi uutisiin kadottuaan Urjalassa 30 tunnin ajaksi mahdollisesti peuran perään.

"Sillä [pannalla] löytää myös koiran, jos se ottaa omaa lomaa", Maunuksela naurahtaa.

"Etsintäalueet pyritään aina rajaamaan teihin, sähkölinjoihin tai ojiin, mutta aina voi jokin kohta jäädä tarkastamatta inhimillisistä syistä. Sama koskee muitakin maastoetsintöjä, kuten ruumisetsintöjä. Jälkikäteen voidaan todeta, mitkä alueet on koiralla etsitty."

Suomessa on 240 poliisikoiranohjaajaa. Kaikki eivät pantaa koiralleen saa, mutta jokaiseen poliisilaitokseen menee niitä useita.

Yksi laite mahdollistaa jopa seitsemän pannan samanaikaisen käytön.

Tutkapannoista saattaa olla apua myös henkirikostutkinnassa esimerkiksi, kun kadonneen tutkinta myöhemmin kääntyykin henkirikostutkinnaksi. Tuolloinkin tiedetään, mistä kadonnutta on jo haettu.

Saksanpaimenkoira Huntin ohjaaja, vanhempi konstaapeli Arto Laitila Jyväskylästä on alkanut perehtyä laitteen käyttöön. Hunttikin on jo saanut tottua oranssin, antennipäisen pannan käyttöön. Laite on pieni ja kevyt, eikä se näytä haittaavan koiran kulkua.

Tosin Huntti vaikuttaa niin innokkaalta koiralta, ettei moni muukaan asia vaikuta sen vauhdikkaaseen kulkuun – paitsi Laitilan napakat käskyt.

"Tästä tulee vielä hyvä työkalu meille. Tämä parantaa etsimistä, kun näemme tarkasti kuljetut reitit", Laitila sanoo.

Jos Huntti ottaisi jälleen hatkat ja sillä olisi panta kaulassaan, karkuri löytyisi nopeasti.

"Jos koira olisi vaikka loukkaantunut tai jäänyt auton alle, niin tällä se löytyisi nopeasti."

Jukka Harju HS
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat