Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulli tehostaa alkoholivalvontaa – erityisesti nettitilaukset tarkkailussa

Alkoholin matkustajatuonnin ja nettitilausten valvontaan sijoitetaan entistä enemmän työntekijöitä

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Tullitarkastaja Anders Rydman valvoi matkustajalaivoilta saapunutta liikennettä Helsingin Länsisatamassa maanantaina. Tulli voi pyytää matkustajilta selvitystä isojen alkoholilastien käyttötarkoituksesta.
Tullitarkastaja Anders Rydman valvoi matkustajalaivoilta saapunutta liikennettä Helsingin Länsisatamassa maanantaina. Tulli voi pyytää matkustajilta selvitystä isojen alkoholilastien käyttötarkoituksesta. Kuva: Sirpa Räihä HS

Tulli lisää ulkomailta ostetun alkoholin matkustajatuonnin ja nettitilausten valvontaa tänä vuonna. Tullivalvontajohtaja Mikko Grönbergin mukaan alkoholivalvontaan sijoitetaan 10–20 uutta työntekijää.

"Pystymme tällä tavalla parantamaan valvonnan kattavuutta jonkin verran. Poliittiset päätöksentekijät ovat katsoneet sen tarpeelliseksi. Henkilöstön lisäys ei ole kuitenkaan kovin suuri, kun ottaa huomioon, että valvontaa on tehtävä kaikkina vuorokauden aikoina läpi vuoden", Grönberg sanoo.

Eduskunta myönsi joulukuussa tullille 600 000 euron lisämäärärahan kuluvaksi vuodeksi valvonnan parantamiseksi. Lisämäärärahan ansiosta tulli hakee parhaillaan kymmentä uutta määräaikaista tullitarkastajaa ensisijaisesti alkoholivalvontaan.

Määräaikaiset työntekijät on tarkoitus palkata helmikuun alusta lähtien vuodeksi eteenpäin. Lisäksi tulli aikoo siirtää myös joitakin yksittäisiä työntekijöitä muista tehtävistä alkoholivalvontaan.

Grönberg uskoo, että tulli pystyy valvomaan alkoholin matkustajatuontia ja nettikauppaa "kohtuullisesti".

"Helsinkiin tulee kuitenkin niin paljon laivoja, ettei kaikkia tulijoita voi olla vastassa. Myöskään kaikkia nettilähetyksiä ei voi valvoa. Jokainen henkilöstölisäys parantaa kuitenkin valvonnan kattavuutta", Grönberg sanoo.

"Teemme tavallisen valvonnan lisäksi tehovalvontaiskuja. Osasta iskuista informoidaan julkisuudessa ja osasta ei."

Viimeksi tulli kertoi joulukuussa valvovansa tehostetusti netin kautta tilattuja alkoholilähetyksiä. Tullin mukaan toisesta EU-maasta saapuvien alkoholilähetysten määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina, ja lähetyksistä jäävät usein verot maksamatta Suomeen.

Lähetykset ovat tyypillisesti yksittäisiä laatikoita, jotka sisältävät valmisteveron alaisia juomia.

Eniten lähetyksiä saapuu muun muassa Saksasta, Virosta, Hollannista, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta.

Nettitilaukset sisältävät usein arvoviinejä, olutta, viskiä tai samppanjaa.

Tulli valvoi tehostetusti alkoholin matkustajatuontia Helsingin satamissa viime vuoden loppupuolella usean kuukauden ajan.

Valvonnan tuloksena veroharkintaan siirtyi yli 37 000 litraa alkoholia 75:stä eri maahantuontierästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat