Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teoria sai vahvistusta: Tulehdus altistaa masennukselle

Suomalaisia hoitokäytäntöjä ei ole syytä muuttaa, sanovat asiantuntijat

Kotimaa
 

Näkemys siitä, että elimistön puolustusjärjestelmän aiheuttama tulehdus voi laukaista masennuksen, saa lisää vahvistusta, kertoo brittilehti The Guardian.

Kalifornian yliopiston kliinisen psykologian tutkija George Slavich on todennut tutkimuksissaan, että kehon tulehdusarvot nousevat jyrkästi masennuskausien aikana ja vastaavasti laskevat, kun masennus hellittää.

Slavich huomauttaa, että erilaisia tulehdussairauksia sairastavat potilaat kärsivät keskimääräistä useammin masennuksesta. Myös syöpäpotilaat, joilla annetaan tulehdustilaa vahvistavaa interferoni alfa-lääkettä, saavat hänen mukaansa usein sivuvaikutuksena masennuksen.

Myös Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa on käynnissä tutkimus, jossa masennuspotilaiden tulehdusarvoja seurataan ennen masennusta, sen aikana ja sen jälkeen.

"Se totuus, että masennus johtuu monista syistä, ei ole muuttunut miksikään. Myös psykologiset tekijät ovat tärkeitä", sanoo tutkimusta vetävä Itä-Suomen yliopiston psykiatrian professori Heimo Viinamäki.

Kuopion tutkimus on vielä kesken. "Meillä ei ole vielä näyttöä siitä, miten tulehdusarvot muuttuvat, kun ihminen toipuu masennuksesta", Viinamäki sanoo.

Näyttöä on kuitenkin saatu jo siitä, että isolla osalla masentuneista niin sanotut hitaan tulehduksen arvot ovat koholla. "Näin ei kuitenkaan ole kaikilla, joten merkitystä on vaikea arvioida", Viinamäki sanoo.

Hänen mukaansa tutkimus osoittaa, että nuorten masennuspotilaiden, joilla ei ole muita sairauksia, tulehdustasot näyttävät nousevan aina masennuksen uusiutuessa.

Näyttöä on saatu myös siitä, että niin sanotun hitaan tulehduksen arvot ovat koholla sitä todennäköisemmin, mitä vaikeampi masennustila on kyseessä. "Toisaalta tulehdusarvoja nostavat myös useat pitkäaikaissairaudet, kuten reuma, sydän- ja verisuonitaudit sekä metabolinen oireyhtymä", Viinamäki huomauttaa. Tuloksista ei kuitenkaan hänen mukaansa voi vielä tehdä sellaisia päätelmiä, jotka muuttaisivat masennuksen hoitokäytäntöjä.

The Guardian-lehden mukaan ruokavalio, joka sisältää muun muassa teollisessa tuotannossa syntyvää transrasvaa ja sokeria saattaa nostaa tulehdusarvoja, kun taas hedelmiä, kasviksia ja kalaa sisältävä ruokavalio auttaa pitämään masennuksen loitolla. Myös lihavuus ja stressi ovat riskitekijöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat