Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tungos kuntosaleilla pahenee vielä – mutta ryhtiliike loppuu monella lyhyeen

Kotimaa
 
Liisa Takala
Tomi Marttila, 28, "Motivaationi pysyy yllä läpi vuoden ihan itsestään, koska pidän liikunnasta ja tarvitsen sitä. Minulla ei ole muita tavoitteita kuin ylläpitää terveyttä ja hyvää oloa. Ajan treeneille saa aina järjestettyä, kun vaan ottaa itseään niskasta kiinni. Jos en ehdi salille, teen ojentajaliikkeitä ja vatsalihaksia kotona sohvaa vasten. Youtubesta löytää hyviä kotitreenivideoita."
Tomi Marttila, 28, "Motivaationi pysyy yllä läpi vuoden ihan itsestään, koska pidän liikunnasta ja tarvitsen sitä. Minulla ei ole muita tavoitteita kuin ylläpitää terveyttä ja hyvää oloa. Ajan treeneille saa aina järjestettyä, kun vaan ottaa itseään niskasta kiinni. Jos en ehdi salille, teen ojentajaliikkeitä ja vatsalihaksia kotona sohvaa vasten. Youtubesta löytää hyviä kotitreenivideoita." Kuva: Liisa Takala

Tammikuun ryhtiliike on täyttänyt kuntosalit ja ohjatut liikuntatunnit, mutta uudenvuoden päätöksiä tehneiden kannattaa varautua tungoksen tiivistymiseen entisestään. Liikuntapalveluja tarjoavien yritysten mukaan isoin ruuhkapiikki on vasta edessä.

"Ensi viikon alussa tulee kaikkein isoin ryysis", uskoo kuntosaliohjaaja Marja-Liisa Galvin Ruoholahden Motivuksesta.

"Loppuviikolla ja ensi viikolla kävijämäärät nousevat varmasti entisestään", vahvistaa Helsingin Urheiluhallien liikuntapäällikkö Eija Holmala.

Motivus Centerin kuntokeskuksessa Helsingin Kampissa treenaava Nelli Alanko on jo havainnut alkuvuoden tuomat uudet kävijät.

"Salilla on näkynyt aiempaa enemmän personal trainereita asiakkaineen sekä myös vanhempia ihmisiä", Alanko sanoo.

Jouluherkuttelun ja lomalekottelun jälkeen tammikuussa käy liikuntapaikoissa aina kuhina. Esimerkiksi Sats-Elixian maajohtajan Anne Ketolan mukaan kävijämäärät hypähtävät 20–25 prosenttia.

Urheiluhalleissa on käynyt jopa tammikuuksi paljon ihmisiä: kävijöitä on ollut kymmenisen prosenttia enemmän nyt kuin viime vuoden ensimmäisinä päivinä. Holmala selittää tätä tavanomaista pidemmillä pyhillä.

"Oli niin paljon pyhiä, että ihmiset kaipaavat jo aktiviteettia."

Kuntosalit ja ohjatut liikuntatunnit ovat täysimmillään töiden jälkeen alkuillasta. Suosituimmille tunneille ruuhka-aikaan on vaikeaa päästä, jos ei tee varausta hyvissä ajoin etukäteen.

"Kyllä siellä on ylitäyttä, emme oikein voi sille mitään", myöntää Sats-Elixian Ketola.

Sen sijaan esimerkiksi Kisahallin laitospäällikkö Risto Hietanoro ja Hakaniemen Ladylinen yrittäjä Lilli Hynönen kertovat, että treenaamaan kyllä mahtuu.

"Pukukopeissa on tiiviimpää", Hynönen sanoo.

Monissa Sats-Elixian toimipaikoissa lisätään tammikuussa erityisesti ohjatun ryhmäliikunnan määrää. Se kiinnostaa Ketolan mukaan sekä liikunnan aloittavia että asiakkaita, jotka eivät ole loppuvuonna liikkuneet kovin aktiivisesti.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, kovin kauan sekään ei tosin kestä. "Ollaan vanhojen asiakkaiden kanssa huulta heitetty, että kauankohan tätä ruuhkaa kestää tänä vuonna", Galvin Motivuksesta naurahtaa.

Tavallisesti se kestää haastateltujen mukaan muutaman viikon. Säätkin vaikuttavat, mutta yleensä helmikuuhun mennessä saleilla ja ohjatuilla tunneilla ovat jäljellä vain ympäri vuoden aktiivisesti liikkuvat ja tunnelma on tammikuuta väljempi.

"Ihmiset tekevät lupauksia tammikuussa ja sitten väsähtävät", Kisahallin Hietanoro tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat