Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilöauto voi ylittää rajan ilman ennakkovarausta

Vaalimaan arvostellusta kokeilusta tuleekin henkilöautoilijoille vapaaehtoinen

Kotimaa
 
Juha Metso
Goswift-yhtiöllä on Vaalimaan raja-asemalla toimisto, josta rekkakuskit voivat hakea varausnumeron.
Goswift-yhtiöllä on Vaalimaan raja-asemalla toimisto, josta rekkakuskit voivat hakea varausnumeron. Kuva: Juha Metso

Venäjän vastaisella raja-asemalla Vaalimaalla käynnissä oleva kokeilu pakollisesta rajanylityksen ennakkovarauksesta ei alakaan koskea henkilöautoilijoita.

Paljon arvostelua herättäneen ennakkovarauksen piti tulla pakolliseksi henkilöautoilijoille 19. tammikuuta. Rekkojen osalta kokeilu pakollisesta ajanvarauksesta tuli voimaan jo joulukuun lopulla.

Tästä on kyse

 Liikenne- ja viestintäministeriö antoi vuonna 2012 Kaakkois-Suomen ely-keskuksen tehtäväksi suunnitella itäliikenteen sujuvoittamista Venäjän rajalla.

 Ely-keskus kehitti Vaalimaan raja-asemalle koeluontoisen pakollisen ennakkovarausjärjestelmän, joka otettiin käyttöön rekkojen osalta joulukuussa.

 Aikavaraus tehdään Goswift-yhtiöltä joko internetissä tai puhelimitse tai yhtiön automaateilla raja-asema-alueen myymälöissä.

 Varaus kertoo tunnin, jonka aikana autoilija pääsee rajanylityspaikalle ja montako autoa jonottajan edellä on.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen mukaan kiistanalaisen kokeilun peruuntuminen henkilöautojen osalta johtuu yleisestä maailmantilanteesta ja liikenteen vähenemisestä, ei järjestelmän autoilijoilta saamasta voimakkaasta kritiikistä.

"Kun liikenne Venäjälle on tällä hetkellä vähäistä ja todennäköisesti pysyy vähäisenä koko tämän vuoden, poistimme palvelun käytön pakollisuuden henkilöautojen osalta. Korostan, että päätös syntyi liikennemääriä ja maailmantilannetta seuraamalla, ei painostuksesta", sanoo projektipäällikkö Jyrki Järvinen ely-keskuksesta.

Rekkojen kuljettajat ovat ottaneet pakollisen kokeilun myönteisemmin vastaan kuin henkilöautoilijat.

Henkilöautoilijat voivat Järvisen mukaan kuitenkin halutessaan tehdä vapaaehtoisen ennakkovarauksen 19. tammikuuta kello 12 lähtien.

Ely-keskus toivoo autoilijoilta talkoohenkeä ja vapaaehtoista ennakkovarauksen käyttämistä, jotta kokeiluun laitetut rahat eivät menisi hukkaan.

Järvinen ennakoi, että kokeilun tulokset jäänevät laihoiksi henkilöautoilijoiden jäädessä pois kokeilusta. Pakollinen ajanvaraus ei kuitenkaan olisi hänen mukaansa ollut järkevä tilanteessa, jossa jonoista ei ole tietoakaan.

Ennakkovarausjärjestelmä sai osakseen runsaasti kritiikkiä, ja siitä muun muassa kanneltiin oikeuskanslerille. Oikeuskansleri korosti ratkaisussaan perustuslain takaamaa oikeutta saada poistua maasta vapaasti ilman ennakkoilmoittautumista.

Ely-keskus osti kokeiluluontoisen varausjärjestelmän ja siihen liittyvät palvelut noin miljoonalla eurolla virolaisten yrittäjien Goswift-yhtiöltä, joka pyörittää vastaavaa varausjärjestelmää Viron ja Liettuan Venäjän-vastaisilla raja-asemilla.

Goswift-yhtiö oli aikeissa palkata raja-asemalle yksityisiä vartijoita käännyttämään ilman varausta ja ilmoittautumista jonoon tulevat henkilöautoilijat takaisin.

Yksityisten vartijoiden palkkaaminen raja-asemalle herätti arvostelua, ja lisäksi heidän valtuutensa herättivät laillisuuskysymyksiä. Ely-keskuksen Järvinen tunnustaa, että selkeää lakia vartijoille suunniteltujen käännytysvaltuuksien taustalle ei löytynyt.

Järvinen arvioi, että rekkojen osalta kokeilu kestää suunnitellusti huhtikuun alkuun saakka. Hän uskoo, että ainakaan tänä vuonna ennakkovarausjärjestelmän käyttöönotto pysyvästi ei tule kyseeseen.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan kaakkoissuomalaiset yksityisautoilijat suunnittelivat rajalle mielenilmausta 19. päiväksi.

Heidän tarkoituksenaan oli ajaa rajatarkastukseen ilman ennakkovarausta ja kieltäytyä noudattamasta yksityisen vartijan ohjeita palata takaisin ilmoittautumaan jonoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat