Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

4g-tukiasema syytetään turhaan tv-häiriöistä

Oululaisessa omakotitalossa tv-kuvan katoamisen aiheutti väärin kytketty antennivahvistin eikä 4g-verkko

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Asentaja Hannu Sortti etsii häiriöiden lähdettä Kyösti Kokkosen omakotitalon antenniverkosta Haukiputaan Martinniemessä. Television huonon kuvanlaadun syynä ei ollutkaan 4g-tukiasema.
Asentaja Hannu Sortti etsii häiriöiden lähdettä Kyösti Kokkosen omakotitalon antenniverkosta Haukiputaan Martinniemessä. Television huonon kuvanlaadun syynä ei ollutkaan 4g-tukiasema. Kuva: Vesa Ranta

Televisiokuvan häiriöihin tuskastuneet tuhannet suomalaiset ovat ajoittain ruuhkauttaneet teleoperaattoreiden ja Digitan yhteisen Taajuustalkoot-palvelun neuvontapuhelimet. Usein vikojen syyksi epäillään nopean 4g-matkapuhelinverkon tukiasemia, joita on kiivaalla tahdilla rakennettu eri puolille Suomea.

"Tuntuu siltä, että olipa tv:n antennijärjestelmässä mikä vika tahansa, siitä syytetään 4g-mastoja", sanoo Digita Networksin liiketoimintapäällikkö Hanna Niiranen.

Nopeaa 4g-verkkoa rakennetaan 790–862 megahertsin (MHz) taajuusalueelle. Televisiolähetyksiä lähetetään useilla taajuuksilla, kuitenkin enintään 790 MHz:n taajuudella.

4g-verkkojen alueella asuu jo noin 2,5 miljoonaa kotitaloutta.

"Kuluneen vuoden aikana vain noin 0,27 prosentissa näistä on ilmennyt häiriötapauksia, jotka ovat johtuneet 4g-verkon laajennustyöstä. Lisäksi häiriöitä on vain niissä talouksissa, joissa on antennivahvistin", Niiranen kertoo.

0,27 prosenttia tarkoittaa 6 750 kotitaloutta.

"Ongelmatapauksia paljastuu varmasti lisää, kun 4g-verkkoa rakennetaan harvaan asutulle seudulle. Siellä antenneissa on rajuja vahvistimia, koska talot sijaitsevat tv-aseman näkyvyysalueen reunamailla", sanoo asentaja Hannu Sortti Oulun Seudun Tele & Audio Oy:stä.

Taajuustalkoiden paikalle hälyttämä Sortti kytkee mittalaitteen antennipistokkeeseen selvittääkseen Kyösti Kokkosen television häiriöiden syyn.

"Hankin kesällä vahvistimen, kun kuvanlaatu heikkeni. Syksyllä osa kanavista hävisi hetkittäin kokonaan. Välillä kaikki kanavat olivat hukassa usean päivän ajan", Kokkonen kertoo.

Kokkonen epäili häiriöiden syyksi 4g-tukiasemaa, sillä omakotitalo sijaitsee Haukiputaan Martinniemessä 38 kilometriä Oulusta pohjoiseen.

"Tänne ei näytä tulevan 4g-häiriötä. Enemmän häiriötä aiheuttavat suuret puut talon ympärillä", Sortti sanoo katsottuaan mittalaitteen monitoria. Vika löytyy lopulta vääränlaisesta vahvistimesta.

"Tässä talossa antennista tuleva johto menee sähkökaappiin, jonne piti asentaa uusi vahvistin. Sieltä tv-signaali jaetaan haaroittimen avulla useaan huoneeseen. Vika oli siinä, että vahvistin oli yhden haaran päässä lähellä televisiota", Sortti kertoo.

Jos syynä olisi ollut 4g-verkko, antenniin olisi asennettu noin 60 euron hintainen suodatin.

"Niitä on Oulun seudullakin laitettu paljon", Sortti sanoo.

Ongelma syntyy, kun voimakas 4g-signaali pääsee antennivahvistimeen, joka on säädetty vastaanottamaan heikkoa tv-signaalia. Jos 4g-verkko häiritsee tv-lähetystä, se ilmenee joko kuvan pikselöitymisenä tai lähetyksen katkeamisena kokonaan. Vika voi koskea kaikkia kanavia tai vain osaa kanavista.

Helpoin tapa varmistaa, johtuuko oman television reistailu 4g-verkosta, on kysyä naapureilta.

"4g-verkon aiheuttamat häiriöt koskevat yleensä samalla alueella asuvia", sanoo Viestintäviraston taajuusvalvontaryhmän päällikkö Heidi Himmanen.

Ongelmat alkavat yleensä äkillisesti, kun tukiasema otetaan käyttöön. Tilanteen voi varmistaa helposti soittamalla Taajuustalkoiden neuvontapuhelimeen.

"Kannattaa ehdottomasti soittaa neuvontaan ja kertoa häiriöistä ja se, milloin ne ovat alkaneet", sanoo Himmanen.

Tv-lähetyksiä on lähetetty perinteisesti matalammilla taajuuksilla kuin millä matkapuhelinverkko toimii. 4g-verkko on rakennettu matalille taajuuksille, koska se on tehokkain tapa kattaa koko maa nopealla verkolla.

"Alemmilla taajuuksilla yhden tukiaseman kantosäde suunnilleen kaksinkertaistuu", sanoo tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton Ficomin toimitusjohtaja Reijo Svento.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat