Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HPV-rokotus voi suojata useilta eri syöviltä

Papilloomavirusten aiheuttamat syövät ovat yleistyneet

Kotimaa
 

Papilloomavirusten (HPV) aiheuttamia kohdunkaulansyöpiä estetään rokotuksilla, mutta papilloomavirukset vaikuttavat muidenkin tautien syntyyn.

"HPV:n aiheuttama tulehdus lisää riskiä sairastua moneen muuhunkin syöpään", kertoi Turun yliopiston professori Stina Syrjänen torstaina Helsingissä Lääkäripäivillä.

Tästä on kyse

Teini-ikäiset tytöt rokotetaan

 Rokote papilloomaviruksia vastaan on osa yleistä rokotusohjelmaa.

 Tyttöjä rokotetaan yläasteen viimeisillä luokilla.

 Tavoite on ehkäistä kohdunkaulansyöpää vuosikymmenten päästä.

Näitä ovat suuontelon, nielun, kurkunpään ja peräaukon syövät. HPV-tulehdus vaikuttaa mahdollisesti myös ruokatorven syöpään, keuhkosyöpään ja miesten sukuelinten syöpään.

Papilloomaviruksia tunnetaan useita kymmeniä, mutta suun ja hengitysteiden tulehduksia aiheuttaa etenkin virustyyppi HPV16.

Tämä tyyppi on tunnistettu myös kohdunkaulansyövän aiheuttajana, ja sitä vastaan on rokotteita.

Syrjänen arvioi, että HPV-rokotukset saattavat antaa suojaa myös muita papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä vastaan.

Kielen tyven ja nielurisojen syöpää sairastetaan nyt enemmän kuin muutama kymmenen vuotta sitten. Syy on ilmeisesti papilloomavirusten leviäminen.

"Vajaa 20 prosenttia näihin sairastuneista kantoi HPV:tä 20 vuotta sitten, nyt jo 70, ehkä jopa 90 prosenttia", Syrjänen kertoi. "Suuontelon syöpien määrä kaksinkertaistui Suomessa 1970-lukuun verrattuna sekä miehillä että naisilla."

Suomessa todettiin 171 uutta nielusyöpää vuonna 2012. Miesten nielusyöpien määrä on viisinkertaistunut 1980-luvulta. Myös valtaosa naisten peräaukon syövistä on papilloomavirusten aiheuttamia.

Papilloomavirukset aiheuttavat syöpiä eri puolille kehoa eri maissa. Esimerkiksi Kiinassa, Etelä-Afrikassa ja Iranissa on paljon HPV-positiivisia ruokatorven syöpiä, Euroopassa taas vähän.

Papilloomavirukset vaikuttavat keuhkosyöpien syntyyn Etelä- ja Väli-Amerikassa, mutta eivät juuri Euroopassa, Aasiassa tai Pohjois-Amerikassa.

Virukset ovat yleisiä. "Valtaosa ihmisistä saa tartunnan, ja valtaosa selviää siitä. Muuten näitä syöpiä olisi vielä enemmän", Syrjänen pohti.

Lapsena saatu papilloomavirus jättää joillekin vasta-aineita virusta vastaan. Jos myöhemmin saa vielä HPV-rokotteen, suoja kohenee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat