Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Subjektiivisesta päivähoidosta on yhä riitaa hallituksessa

Hallituksen pitäisi päättää, kenellä on oikeus varhaiskasvatukseen

Kotimaa
 

Vaikka hallitus päätti rakennepoliittisessa ohjelmassaan rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta, asiasta on edelleen epäselvyyttä hallituksessa.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta sovittiin rajattavan niin, että jos vanhempi on kotona äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaalla tai kotihoidontuella, perheen vanhempi lapsi ei pääsääntöisesti saisi kokoaikaista päivähoitopaikkaa, vaan vain osa-aikaisen.

Päähallituspuolueista, kokoomuksesta ja demareista, vakuutetaan, että päätöksen takana ollaan. Hallituksen sivistyspoliittinen ministerityöryhmä käsittelee asiaa taas ensi viikolla.

Asiaa sotkee se, että samaan aikaan hallituksen pöydällä on iso lakipaketti: varhaiskasvatuslain toinen vaihe. Siinä pitäisi ottaa kantaa samaan asiaan: onko lapsella oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen vai osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen, kuten rakennepoliittisessa linjattiin.

Vasta lakipaketin ensimmäinen vaihe, jossa säädetään muun muassa ryhmien enimmäiskoosta päiväkodeissa, on annettu eduskunnalle.

Kotihoidontuen kiintiöittämisestä isän ja äidin kesken on hallituksessa sen sijaan sopu. Päätöksen mukaan isän ja äidin on käytettävä kotihoidon tukea yhtä paljon, mikäli lasta halutaan hoitaa kotona kolmevuotiaaksi.

Tämä päätös on ollut tarkoitus tuoda hallitukseen yhdessä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisen kanssa, mutta lakiesitykset ovat jumittuneet.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) hämmensi keskiviikkona soppaa esittämällä, että ensi hallituskaudella vanhempainvapaajärjestelmä uudistettaisiin niin, että äidille kiintiöitäisiin 6 kuukautta, isälle 6 kuukautta ja perhe voisi vapaasti päättää, kumpi hoitaa yhden 6 kuukauden jakson. Vanhempainvapaa olisi pidempi kuin nykyisin, jolloin kotihoidontuen käyttö vähenisi.

Keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Katainen tulkitsi Rädyn kirjoitusta niin, että kokoomus tiukentaa kuristusotettaan perheistä.

"Rädyn ja kokoomuksen on vastattava, onko heidän aikeissaan lakkauttaa kotihoidontuki kokonaan", Katainen pamautti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat