Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippusalainen Casa korvaa vanhan Fokkerin

Uusi kone seuraa naapurimaiden asevoimien viesti- ja signaaliliikennettä

Kotimaa
 
Jussi Kettunen
Tiedustelulaitoksen Casa C-295M -koneen rungosta törröttää useita antenneja. Koneen sisällä on siirrettävään konttiin rakennettu signaalitiedustelujärjestelmä.
Tiedustelulaitoksen Casa C-295M -koneen rungosta törröttää useita antenneja. Koneen sisällä on siirrettävään konttiin rakennettu signaalitiedustelujärjestelmä. Kuva: Jussi Kettunen

Puolustusvoimien tiedustelulaitos on valmistelemassa uuden, signaalitiedusteluun tarkoitetun lentokoneen ottamista operatiiviseen käyttöön.

Huippusalaisen koneen olisi pitänyt valmistua jo täksi vuodeksi, mutta HS:n tiedon mukaan koneen rakentaminen on viivästynyt teknisten ongelmien vuoksi. Puolustusvoimat ei kerro, milloin kone otetaan virallisesti käyttöön.

Fakta

Tiedustelulaitos vastaa signaalitiedustelusta

 Puolustusvoimien signaalitiedustelusta vastaa Pääesikunnan alainen Tiedustelulaitos.

 Laitoksen tehtäviin kuuluu Suomen lähialueen sotilaallisen tilanteen seuranta ja analysointi.

 Tiedustelulaitos perustettiin viime toukokuussa, kun Tiedustelukeskus ja Viestikoelaitos yhdistettiin.

 Tiedustelulaitoksen organisaation yksityiskohdat ja vahvuus ovat salaista tietoa.

 Viime vuonna lakkautetussa Viestikoelaitoksessa oli HS:n tiedon mukaan useita satoja työntekijöitä.

 Vuodesta 1991 lähtien Puolustusvoimien käytössä on ollut erikoisvarusteltu Fokker F27 -lentokone. Nyt testivaiheessa oleva Casa on sen seuraaja.

Tiedustelulaitos on rakennuttanut signaalitiedustelujärjestelmän Ilmavoimien keskiraskaaseen Casa C-295M -kuljetuskoneeseen. Uuden koneen pitäisi korvata nyt käytössä oleva Fokker, jota sen lukuisten antennien vuoksi kutsutaan myös "Piikkisiaksi".

Puolustusvoimissa on tiettävästi suunniteltu, ettei Fokkeria poistettaisikaan heti käytöstä, vaan että se jätettäisiin joksikin aikaa Casan rinnalle. Pääesikunnasta kerrotaan, että Fokker on yhä käytössä, mutta koneen käyttöaika ei ole julkinen tieto.

Casa-kone ja siihen rakennettu tiedustelujärjestelmä lienee Puolustusvoimien historian kallein yksittäinen liikkuva lavetti. Koko järjestelmän veroton hinta oli 112 miljoonaa euroa.

Signaalitiedustelukoneen tehtävänä on kuunnella ja seurata naapurimaiden asevoimien viestiliikennettä ja tutkasignaaleja. Kohteena on muun muassa Kuolan niemimaan sotilastoiminta.

Suomen ostaman järjestelmän on valmistanut amerikkalainen asejätti Lockheed Martin. Se on osa Dragon-tuoteperhettä, johon kuuluu kuusi erilaista tiedustelu- ja valvontajärjestelmää.

Suomen valitsema järjestelmä on nimeltään Dragon Shield. Se sisältää antureita, antenneja, tiedustelukeskuksen ja maa-asemia. Havaitut signaalit voidaan peilata koneesta maa-asemalle käsiteltäväksi.

Dragon Shield on eräänlainen ro-ro-tiedustelupaketti. Se on rakennettu konttiin, joka voidaan siirtää kuljetuskoneen sisään ja sieltä pois. Operaattoreiden työpisteet ovat kontin sisällä.

Lockheed Martinin mukaan Suomi oli ensimmäinen maa, joka asensi Dragon Shieldin Casa-koneeseen. Tiedustelujärjestelmä on passiivinen, eli se ei ole niin sanottu tutkavalvontakone.

Tiedustelujärjestelmän on integroinut Casaan suomalainen puolustusvälineyhtiö Patria. Koneen kotikenttänä toimii Pirkkala, josta käsin toimivat myös kaksi muuta Ilmavoimien Casa-kuljetuskonetta.

Suomen naapurimaista Ruotsi on rakentanut kaksi signaalitiedustelukonetta Gulfstream-suihkukoneisiin. Venäläisillä on käytössä muun muassa nelimoottorisia Iljušin Il-20 -tiedustelukoneita.

Ruotsalaiset kutsuvat tiedustelukoneitaan "Korpeiksi". Ne lentävät usein kahdeksikkoa muistuttavaa rataa kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yllä. Gulfstreamien liikkeitä voi tarkkailla lentoliikenteen seuraamiseen tarkoitetuilla tietokoneohjelmilla, koska ruotsalaiset pitävät koneen sijainnin kertovan transponderin päällä.

Ruotsin puolustusvoimat tiedotti lokakuun alussa, että venäläisten hävittäjien käytös "Korppeja" kohtaan oli muuttunut aggressiivisemmaksi. Ruotsi myös julkisti kuvan, jossa ohjuksin varustettu Suhoi Su-27 -hävittäjä lensi lähellä Gulfstreamiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat