Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat joutuvat tehohoitoon suun tulehduksen takia

Kotimaa
 

Tehohoitoon sairaalaan joutuu vuosittain satoja ihmisiä hampaasta lähteneen tulehduksen takia. Muutama heistä kuolee, kertoi erikoishammaslääkäri Marja Pöllänen Lääkäripäivillä torstaina.

Tulehdus suussa voi olla jatkuva tai äkillinen. Tulehdusta ei välttämättä edes huomaa, sillä se voi olla oireeton. Silti se voi johtaa vakavaan sairauteen.

"Hampaan hermoon asti ulottuva reikä tai osittain puhjenneen viisaudenhampaan tulehdus voi olla hengenvaarallinen levitessään", Pöllänen sanoi. Hoito saattaa vaatia useita vuorokausia teho-osastolla.

Oireettomat hammastulehdukset ovat yleisiä. Valtaosalla aikuisista suomalaisista on suussaan parodontiittia eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehdusta. Useammalla kuin joka toisella aikuisella on lieviä kudosmuutoksia ja vaikeampia joka viidennellä. Ne voivat pahentaa muita sairauksia ja aiheuttaa uusia.

Parodontiittia sairastavilla on esimerkiksi enemmän valtimokovettumatautia, joka johtaa sydäntautiin. Siihen liittyy myös sydän- ja aivoinfarkteja sekä kuolemia.

Suhde diabetekseen on kaksisuuntainen. Huonossa tasapainossa oleva diabetes lisää parodontiitin vaaraa. Parodontiitti taas heikentää diabeteksen tasapainoa.

"Kun parodontiitti hoidetaan, tulehdustila vähenee ja veren rasva-arvot kohenevat. Myös reuman oireet voivat vähentyä", Pöllänen muistutti.

Suun jättäminen hoidotta voi tulla kalliimmaksi kuin sen hoitaminen, Pöllänen arvioi.

"Jos hampaan juurenpään tulehduksia ei hoideta, tulehdus voi muhia elimistössä vuosikausia. Tulehtuneesta kohdasta bakteerit voivat päästä muualle elimistöön ja tulehduttaa esimerkiksi tekonivelen tai kulkeutua keuhkoihin."

Laitoshoidossa olevien hampaita hoidetaan laiskasti. Hoito kuitenkin kannattaisi, koska hoitamaton suu lisää keuhkokuumeita. Keuhkoahtaumataudista se tekee hankalamman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat