Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosittu selvitysmies tekisi äänestämisestä lakisääteisen velvollisuuden

Kotimaa
 
Selvitysmies Lauri Tarasti: Moraalinvalvojaksi minusta ei ole
Selvitysmies Lauri Tarasti: Moraalinvalvojaksi minusta ei ole
Ministeri Lauri Tarasti on urallaan selvittänyt lukuisia yhteiskunnallisia sotkuja Jumalan teatterin ulosteiden heitosta ja Lahden dopingskandaalista vaalirahoitukseen ja tuulivoiman edistämiseen. Studio Kulmapöydässä vierailleen Tarastin mukaan esimerkiksi vaalirahoituksessa löytyy aina keino kiertää pykäliä, mikäli moraali pettää.

Äänestysintoa ei ratkaise raha eikä vaalitekniikka, vaan poliittinen jännite. Ja sitä on nyt ilma sakeanaan, joten äänestysprosentti noussee kevään eduskuntavaaleissa.

Näin uskoo ministeri Lauri Tarasti, 73. Silti hän tekisi äänestämisestä lakisääteisen kansalaisvelvollisuuden, jonka laiminlyönnistä ei tosin rangaistaisi.

"Jätevesiasetus oli onneton"

Vaikka ministeri Lauri Tarasti kehuu, ettei yksikään hänen tekemänsä selvitys ole jäänyt ilman tuloksia, hän myöntää, ettei haja-asutusalueiden jätevesihuollon selvitys vuonna 2009 mennyt ihan putkeen: "Jätevesiasetus oli alun perin onneton".

Tarasti tunnustaa, ettei silloin oikein tajuttu, kuinka laaja asia on. Myös teknillinen ratkaisu jäi puutteelliseksi.

"Ei mietitty, että asetus koskee satojatuhansia ihmisiä, joille tulee siitä tuhansien eurojen kustannukset", Tarasti sanoo ja ottaa esimerkiksi vanhuksen, jonka mökki saattaa jäädä käyttämättä, kun aika hänestä jättää.

Tarastin mukaan olisi jo alun perin pitänyt myös eritellä järvenrantojen ja kuivien maiden kiinteistöt, vaikka siinäkin on ongelmansa.

Tehtyjä lievennyksiä eli iän ja taloustilanteen huomioimista hän pitää osuvina. Myös siirtymäajan lykkäämistä vuoteen 2018 hän kannattaa.

Poliittisesti sitoutumaton Tarasti ei kuitenkaan kannata perussuomalaisten esitystä kumota koko "paskalaki".

Itse asiaa eli jätevesien valumien estämistä järviin ja Itämereen Tarasti pitää yhä tärkeänä.

Tarasti kannattaa myös uusiutuvan energian käytön lisäämistä, kuten tuulivoiman edistämisen selvitysmiehen (2011–2012) sopiikin.

"En voi ymmärtää tuulivoimaloiden meluhaitoista valittajia. Olen niitä kuulostellut, ja aina on liikenteen melu ollut kovempi", Tarasti vakuuttaa.

"Onhan Saksassakin 23 000 tuulivoimalaa ja asukkaita Suomeen verrattuna kymmenkertainen määrä. Jos se siellä on mahdollista, niin miksi ei meilläkin?" Tarasti heittää esimerkin.

Suomessa tuulivoimaloita on nyt 230, ja vuoteen 2020 mennessä niitä pitäisi olla noin 800.

Suomen suosituimmaksi selvitysmieheksi ja herra Vaalirahoitukseksi kutsuttu Tarasti on puuhastellut vaaliasioitten parissa jo lähes puoli vuosisataa.

Puuhastelu on tosin täysin väärä sana kuvaamaan monta sotkua menestyksekkäästi selvittäneen miehen toimintaa, joka useimmiten on tähdännyt juuri puuhastelun karsintaan.

Meneillään Tarastilla on nyt jo 17. selvitys – virkatehtävien ulkopuolella tehtävä, hän korostaa.

Selvityksen tavoitteena on sujuvoittaa ympäristömenettelyä. "Se on paha viidakko, jonka syntyyn olen tosin itsekin syypää", Tarasti tunnustaa.

Tarastin mukaan erilaisten hankkeiden ympäristövaikutusten setvimiseen menee nyt liikaa aikaa ja varoja, kun samoja papereita pyörittävät sadat virkamiehet. Luvista saatetaan myös valittaa useaan kertaan.

Tarasti toimi ympäristöministeriön kansliapäällikkönä kymmenkunta vuotta 1980- ja 1990-luvuilla. Ennen sitä hän oli lainsäädäntöneuvos oikeusministeriössä ja sen jälkeen hallintoneuvos KHO:ssa.

Vaalisäädöksiä Tarasti on ollut kätilöimässä 1960-luvulta lähtien. Viime vuonna päivänvalon näki jo kuudes uudistettu laitos Vaali- ja puoluelainsäädäntö -teoksesta, jonka teossa oli mukana myös oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Tarastin johdolla syntyi vaalirahakohujen jälkeen nykyinen laki vaalirahoituksesta. Siihen valmistelee nyt pieniä viilauksia työryhmä, jossa Tarasti on asiantuntijana.

"Vaalirahoituslakiin olen tavattoman tyytyväinen, sillä se on toiminut varsin hyvin. Tärkeintä on, että kaikki tieto rahoituksesta tulee julkisuuteen", Tarasti kiittelee mutta tunnustaa, ettei mikään laki ole täydellinen.

"Ainahan on mahdollista, että annetaan vääriä ilmoituksia, mutta toisaalta Valtiontalouden tarkastusvirasto voi vaatia lisää tietoja uhkasakon varjolla."

Uhkasakkoa saatetaan kasvattaa satoihin tuhansiin euroihin, jolloin se voi viedä jopa konkurssiin eli on paljon rankempi kuin jokin kertarangaistus.

Uhkasakkoihin ei ole tarvinnut mennä, mutta muutama tapaus on Tarastin mukana ollut vireillä.

Esimerkiksi kunnallisvaaleissa alkuun jopa tuhat ehdokasta jätti ilmoituksen tekemättä, mutta huomautusten jälkeen ne saatiin.

"Järjestelmä pelaa yllättävän hyvin", Tarasti summaa. Itse hän olisi valmis poistamaan siitä pykälän, jonka mukaan vaalimainoksessa pitää ilmoittaa maksajan nimi.

Alun perin idea pykälään tuli Yhdysvalloista, missä on yleisempää mollata vastustajaa nimettömänä. Tarastin mukaan Suomessa riittäisi, että ilmoituksesta näkyy selvästi, kuka siitä vastaa.

Tarasti ei ymmärrä, mihin perustuu keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen vaatimus panna vaalirahoituslaki isompaan remonttiin.

Mika Ranta HS
Ministeri Lauri Tarasti käy usein kuultavana eduskunnassa, jossa on nytkin vireillä vaaleihin liittyviä uudistuksia, kuten kunnallisvaalien siirto syksyltä keväälle.
Ministeri Lauri Tarasti käy usein kuultavana eduskunnassa, jossa on nytkin vireillä vaaleihin liittyviä uudistuksia, kuten kunnallisvaalien siirto syksyltä keväälle.

Merkittävänä Tarasti sen sijaan yhä pitää Korhosen aloitetta nykyistä isommista vaalialueista, jotka laskisivat äänikynnystä.

Esimerkiksi Lapin ja Oulun vaalipiirien yhdistäminen oli harkinnassa, ja jopa koko valtakunnan muuttaminen yhdeksi vaalialueeksi, mikä sitten torjuttiin liian monimutkaisena.

Lopulta koko hanke hylättiin muuten paitsi, että Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit yhdistettiin Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit Savo-Karjalan vaalipiiriksi.

Tarastia askarruttaa, miten ehdokkaita saadaan idän uusissa vaalipiireissä liikkeelle, koska alueet synnytettiin hieman keinotekoisesti.

Hyvänä Tarasti pitää ideaa kansanvallan päivästä, joka tarkoittaa kunnallisvaalien siirtoa lokakuulta huhtikuulle. Tämä helpottaa esimerkiksi budjettien valmistelua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat