Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Karppaus nosti esiin yksilön kokemuksen

Kotimaa
 

Karppaus eli vähän hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion noudattaminen oli iso hitti pari vuotta sitten, koska se osui tieteen tulosten ja yksilön kokemusten väliseen ristiriitaan.

Näin arvioi Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen dosentti Piia Jallinoja Lääkäripäivillä Helsingissä perjantaina.

"Karppaus tarjosi vastauksen lihavuusepidemiaan, kun moni kertoi laihtuneensa vähentämällä hiilihydraattien syömistä", Jallinoja arvioi.

Se myös nosti esiin yksilön kokemuksen. Karppausta kannatettiin argumentilla, että "voi tekee oloni hyväksi, ja siksi sen täytyy olla minulle hyväksi".

Muina karppauksen hyötyinä nähtiin luonnollisuus ja nautinnon tärkeys. Lisäksi karppaus antoi ruuasta kiinnostuneille heimon ja suunnan.

Buumista huolimatta vain seitsemän prosenttia suomalaisista karppasi vuonna 2012. Määrä selvisi Suomen akatemian, Kuluttajatutkimuskeskuksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa, joka ilmestyi viime vuonna.

Tulosten mukaan karppaajien elämäntavat olivat yhtä terveellisiä tai jopa terveellisempiä kuin muiden aikuisten.

Hedelmät ja marjat maistuivat yhtä paljon, mutta karppaajat söivät muita enemmän vihanneksia.

Vain pieni osa karppaajista kertoi lisänneensä lihan, pekonin ja voin kulutusta selvästi, mutta sen sijaan salaattia kului enemmän.

Moni karppasi pitääkseen linjansa kurissa. Muita perusteluja olivat hyvä olo ja itsensä tunteminen energiseksi.

Muotidieetit uppoavat usein vastakkainasetteluun työn ja kurin sekä nautinnon ja kulutuksen välillä, Jallinoja analysoi.

Työ ja kuri korostavat tavoitteiden saavuttamista ja velvollisuutta pitää huolta terveydestä. Pärjäämisen vertauskuva on lihaksikas ja kunnossa oleva keho, ja ruoka nähdään lähinnä ravitsemuksena.

Nauttijat taas painottavat hyvää fiilistä ja hauskuutta. Ruoka on etenkin makuja, kulttuuria ja merkityksiä.

"Asetelma on vanha", Jallinoja sanoo.

Ja pysyvä. Suurin karppaus-

into on ohi, mutta vuoden ajan on puhuttu 5–2 -dieetistä: viisi päivää nautintoa eli syömistä ja kaksi kuria eli paastoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat