Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liki kaikki rinteet ovat auki

Laskettelukeskuksissa venäläisten turistien katoa ovat paikanneet muualta tulleet matkailijat

Kotimaa
 
Juha Metso
Viipurilaiset Vlada Boritševa (vas.) ja Marija Gerasimed laskettelivat ja lautailivat perjantaina Lappeenrannan Myllymäessä.
Viipurilaiset Vlada Boritševa (vas.) ja Marija Gerasimed laskettelivat ja lautailivat perjantaina Lappeenrannan Myllymäessä. Kuva: Juha Metso

Suomen laskettelukeskusten rinteistä noin 80 prosenttia on tällä hetkellä auki.

Tilanne on vuodenaikaan nähden melko normaali, sanoo Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti. "Mieluusti olisimme aloittaneet kauden aikaisemminkin, mutta nyt alkavat olla auki kaikki ne keskukset, jotka ovat suunnitelleetkin olevansa auki."

Fakta

Levi ja Ruka kovimmat hissilippumyyjät

 Suomen hiihtokeskusyhdistykseen kuuluu 73 hiihtokeskusta. Lisäksi yhdistyksen ulkopuolella on joukko pienehköjä hiihtokeskuksia.

 Suurimmat hiihtokeskukset ovat hissilippujen myynnillä mitattuna Levi ja Ruka. Niiden jälkeen tulevat Ylläs, Tahko, Himos ja Vuokatti.

 Hiihtokeskusyhdistyksen jäsenyritykset työllistävät 400 kokoaikaista ja 1 080 osa-aikaista työntekijää.

 Vuosi 2014 oli myynniltään huono. Hissilippuja myytiin 48,4 miljoonalla eurolla. 2013 taas oli erinomainen vuosi, ja silloin lipunmyynnin arvo oli 58,7 miljoonaa.

Lähde: Suomen
hiihtokeskusyhdistys

Esimerkiksi Lappeenrannan Myllymäen laskettelukeskuksen rinteet avautuivat tavanomaisena ajankohtana 29. joulukuuta.

Pohjoisessa Ylläksen rinteet avattiin marraskuun puolivälin jälkeen, mikä on Ylläs-Skin rinnejohtajan Tuomo Poukkasen mukaan ollut viimeksi kuluneina viitenätoista vuotena lyhentyneiden talvien aikana tavanomainen ajankohta.

"Ennen 2000-lukua oli tavallista avata rinteet jo marraskuun alkupuolella", Poukkanen sanoo.

Larilahden mukaan Pohjois-Suomessa kuluva laskettelukausi näyttää taloudellisesti hyvältä, mutta etelän tilanne on vaikeampi.

"Yksi haaste ovat venäläiset. Venäjän sisäiset ongelmat ovat aiheuttaneet sen, että he matkustavat vähemmän. Väheneminen on kuitenkin ollut pienempää kuin pelättiin", Larilahti sanoo.

Venäläiskatoa on hänen mukaansa korvannut brittiläisten tilausmatkalaisten määrän kasvu viime kaudesta. Myös Keski-Euroopasta ja Norjasta tulleita asiakkaita on entistä enemmän.

Ylläksellä laskettelijoita on ollut määrällisesti saman verran kuin viime vuonna, vaikka venäläisten matkailijoiden joukko on nyt puolet pienempi.

Suomalaiset ja muualta kuin Venäjältä tulleet ulkomaalaiset asiakkaat ovat korvanneet venäläiset. Poukkasen mukaan uusi ilmiö ovat aasialaiset laskettelijat.

Larilahti sanoo matkailua Suomeen edistävän Visit Finlandin tehneen hyvää työtä Suomen markkinoimiseksi laskettelukohteena. Myös Poukkanen arvioi eri tahojen tekemän pitkäjänteisen Suomi-markkinoinnin vihdoin tehoavan.

"Aiemmin olimme hyvin riippuvaisia Britteinsaarten asiakkaista. Nyt asiakaskunta on laajempi, ja riski asiakasmäärän kertaromahduksesta on pienempi", sanoo Poukkanen.

Suomen hyväksi on kääntynyt myös Alppien lumettomuus.

Lappeenrannan Myllymäessä kuuli perjantaina alkuillasta enemmän venäjää kuin suomea. "Tilanne voi olla kahden tunnin päästä ihan toinen", toppuutteli yrittäjä Jyri Paunonen.

"Venäläisiä on nyt varmasti kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Mutta kyse on siitä, että viime vuosi oli niin surkea säiden puolesta. Sää on kuitenkin se asia, joka vaikuttaa eniten asiakasmäärään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat