Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainakin seitsemän kuntaa ulkoistaa sote-palveluitaan tulipalokiireellä

Joukko reunakuntia on ulkoistamassa koko sosiaali- ja terveyspalveluaan yksityisille tuottajille. Aikaa on vain kaksi kuukautta, ja valtio vastustaa aikeita.

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Piia Säpyskä-Hietala toivoo, että sairaanhoitopalvelut säilyvät Pieksämäellä mahdollisimman laajasti. Samaa toivovat myös sairaanhoitaja Johanna Heiskanen (vas.) ja osastonhoitaja Pirkko Puustinen
Piia Säpyskä-Hietala toivoo, että sairaanhoitopalvelut säilyvät Pieksämäellä mahdollisimman laajasti. Samaa toivovat myös sairaanhoitaja Johanna Heiskanen (vas.) ja osastonhoitaja Pirkko Puustinen

Tulevien sote-alueiden rajamailla on käynnissä kiivas kilpajuoksu.

Ainakin seitsemän kuntaa etsii kiireesti tarjouskilpailuilla yrityksiä koko sosiaali- ja terveydenhoitopalveluidensa ulkoistamiseksi. Määrä on suurempi kuin kertaakaan aiemmin.

Aiemmin kokonaisulkoistajia ovat olleet vain Tohmajärvi, Puolanka ja Rääkkylä, jonka mukaan koko ilmiö on nimetty "Rääkkylän malliksi".

Tausta

Kunnat juoksevat kilpaa "Talvisodan päättymispäivää" vastaan

Kunnat taistelevat "talvisodan päättymispäivää" vastaan.

Kokonaisulkoistamisten takaraja on kahden kuukauden päässä, 13. maaliskuuta. Viimeistään silloin eduskunta hyväksyy sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain – jos hyväksyy. Sitten istuntokausi päättyy ja maa valmistautuu vaaleihin.

Kuntien on saatava nimet ulkoistamissopimuksiin ennen sote-lain hyväksymistä. Nimitys "talvisodan päättymispäivä" tulee siitä, että myös talvisota päättyi 13. maaliskuuta.

Jos laki hyväksytään, se käytännössä sitoo kunnat välittömästi nykyisiin järjestämisvastuisiin siihen asti, kunnes uudet sote-alueet aloittavat vuoden 2017 alusta alkaen.

Tuolloin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy 19 kuntayhtymän vastuulle. Kunnat rahoittavat edelleen palveluita, mutta päätökset tehdään kuntayhtymissä.

Sote-lakia urakoivat sekä eduskunnan perustuslakivaliokunta että sosiaali- ja terveysvaliokunta. Myös niillä on kova kiire. Ellei lakia hyväksytä nyt, uudistus jää seuraavan hallituksen varaan. Kriitikoiden mukaan sekin olisi tosin parempi ratkaisu kuin mittavan uudistuksen viimeisteleminen hätäisesti.

Vuodenvaihteessa joukkoon liittyivät Parkano, Pyhtää, Rantasalmi ja Kärsämäki. Ne tekivät pitkiä sopimuksia, Parkano ja Pyhtää peräti vuoden 2024 loppuun saakka.

Nyt kilpailuttavilla kunnilla on kaksi kuukautta aikaa saada nimet sopimuksiin. Jos eduskunta hyväksyy maaliskuun puoliväliin mennessä sote-lain, ulkoistusportti menee käytännössä kiinni.

Tulipalokiire näkyy muun muassa 19 000 asukkaan Pieksämäellä, josta tulisi Jämsän ohella Suomen suurin sote-ulkoistaja.

Pieksämäen tarjouskilpailu ei ole ollut yksinkertainen.

Kaupunki avasi kilpailun joulukuun alussa, mutta hätäisen valmistelun vuoksi siihen jouduttiin tekemään matkan varrella kymmeniä muutoksia. Alun perin kilpailutuksessa oli muun muassa kriteeri, jonka mukaan vain yli 10 000 asukkaalle sote-palveluita järjestäneet yritykset olisi huomioitu. Vain Pihlajalinna olisi täyttänyt kriteerin.

"Emme tulleet ajatelleeksi, että vain yhdellä yrityksellä on kokemusta tällaisesta. Konsultin vaatimuksesta jätimme sen kohdan pois", kertoo kaupunginjohtaja Tapio Turunen.

Kilpailutuksen takarajaa on siirretty jo kahdesti, viimeksi tammikuun 15. päivään. Samalla kriteereitä höllennettiin edelleen, koska tarjoajia ei ollut Turusen mukaan ollut.

"Onhan tässä tiettyä kiirettä. Mutta työtä on tehty kovasti."

Kiire on tullut kalkkiviivoilla, sillä Pieksämäellä puidaan sote-ulkoistuksia jo kolmatta kertaa. Vuonna 2012 valtuusto hylkäsi ulkoistusesityksen, koska se halusi lisäselvityksen. Uudessakin selvityksessä päädyttiin yksityistämiseen, ja sillä tiellä kaupunki nyt on.

Ulkoistus olisi Suomen suurimpia, 80 miljoonaa euroa vuodessa. Kaupunki hakee kymmenen vuoden sopimusta, joten koko summa olisi 800 miljoonaa ja indeksikorotukset päälle.

Lähes miljardin kakku.

Valtio ja kunnat ovat ulkoistamisista napit vastakkain.

Kunnat velvoitettiin jo viime kesänä asetuksella pysymään nykyisissä yhteistoiminta-alueissa vuoden 2016 loppuun saakka.

Kourallinen kuntia on kuitenkin löytänyt ohitustien. Esimerkiksi Kuortane, Alavus ja Ähtäri kilpailuttavat palvelunsa yhtenä yhteistoiminta-alueena, johon Soini liittyy vuoden 2017 alusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tehnyt selväksi, ettei se katso ulkoistuksia hyvällä.

"Tällaiset sopimukset sotkevat uusien sote-alueiden aloitusta. Toivomme, että kunnat ihan oikeasti miettisivät kokonaisuutta ja katsoisivat ensin, millaisena laki tulee ulos", sanoo osastopäällikkö Kirsi Varhila STM:stä.

STM varoittaa kuntia myös sopimusloukuista.

"Sopimukset eivät välttämättä siirry sellaisinaan uusien sote-kuntayhtymien hoidettaviksi. Kunnat saattaa tulla päällekkäisiä sote-kuluja", Varhila sanoo.

"Pelkona on, että kunnat ottavat nyt kiiressä turhia riskejä. Kilpailuttaminen on hankalaa suurillekin kunnille."

Ulkoistajat ovat lähinnä reuna-alueiden kuntia. Ne pelkäävät lähipalveluiden heikkenemistä.

"Se, että sote tarjoaisi palvelut tasavertaisesti kaikille, vaikuttaa sanahelinältä. Näiltä reunaalueilta lähipalvelut otetaan, jos jostain", sanoo Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

Sysmä on lähdössä viime hetkellä mukaan tarjouskilpailuralliin. Kilpailu alkaa näillä näkymin vasta 19. tammikuuta. Aikaa ison ulkoistuksen läpivientiin jäisi vain runsaat 50 päivää.

"Kiire on todellinen, ja se tietysti tuottaa riskejä. Mutta kyllä tämä kortti pitää katsoa."

Muutama muukin kunta harkitsee vielä asiaa. Myös ajatuksesta luopuneita löytyy, kuten sata kilometriä Tampereelta pohjoiseen sijaitseva Virrat.

"Kunnat ostavat sopimuksilla ennen kaikkea mielenrauhaa. Laitetaan nimi kymmenen vuoden paperiin ja voi ajatella että ongelmat poistuvat", sanoo Virtain kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reijo Koskela.

Pieksämäellä huolestuttaa ennen kaikkea aluesairaalan kohtalo. Kirurgisen osaston sairaanhoitaja Johanna Heiskanen ja osastonhoitaja Pirkko Puustinen ovat odottavalla kannalla, mutta rauhallisin mielin.

He toivovat erikoissairaanhoidon toimintojen säilyvän, mutta varautuvat muutoksiin.

"Se voi poikia jotain hyvääkin", Heiskanen sanoo.

Puustisen mukaan päättäjillä olisi pitänyt olla rohkeutta tehdä ratkaisuja jo aiemmin.

"Vähän harmittaa, että asiat ovat yhä levällään. Päättäjiltä toivon napakkuutta, sillä epävarmuus syö voimia", hän sanoo.

Kirurgisen osaston potilas Eevi Havia on ollut leikattavana jo kolmatta kertaa puolen vuoden aikana. Hän on tyytyväinen, että hoito on järjestynyt lähellä.

"Nyt viimeksi kysyttiin, että haluanko Mikkeliin vai tänne. Sanoin, että ilman muuta kotisairaalaan. Toivon, että näin voi olla jatkossakin."

Janne Toivonen HS
Minna Pölkki HS
Pieksämäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat