Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus: Karprintin johto simputti työntekijöitä

Karprint tuomittiin maksamaan työntekijöille 70 000 euroa korvauksia

Kotimaa
 

Aikakaus- ja paikallislehtiä kustantavan Karprintin johtokaksikko on tuomittu ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Vihdissä sijainneen toimitalon pitkään jatkuneista homeongelmista. Lisäksi he saivat tuomion työntekijöiden epäasiallisesta kohtelusta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hallituksen puheenjohtajan Eero Aholan neljän kuukauden ja toimitusjohtaja Juha Aholan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen työturvallisuusrikoksesta.

Karprint tuomittiin maksamaan yhteisösakkoa 40 000 euroa ja lähes 70 000 euroa korvauksia yhteensä 13 työntekijälle.

Oikeuden mukaan toimitiloissa on ollut jo vuosia selvästi havaittavia kosteus- ja homevaurioita.

Oikeus arvioi, että Karprint siirsi välttämättömiä korjauksia lähes kymmenen vuoden ajan työntekijöiden terveyden kustannuksella. Kosteusongelmien takia useat työntekijät saivat erilaisia oireita. Työpaikkalääkäri kuvaili oireilujen määrää aivan poikkeukselliseksi.

Oikeuden mukaan Aholat myös kohtelivat jatkuvasti työntekijöitä epäasiallisesti. He olivat muun muassa painostaneet työntekijöitä tulemaan sairauslomaltaan töihin sekä haukkuneet ja vähätelleet heitä.

Erään työntekijän mukaan Aholat eivät esimerkiksi hyväksyneet uupumuksen takia kirjoitettuja sairauslomia, vaan työntekijän palkasta napsaistiin osa pois.

Toinen työntekijä kertoi, että kun hän oli vienyt Juha Aholalle todistusta sairaudestaan, Ahola oli kieltänyt häntä lähtemästä sairauslomalle. Ahola oli sanonut poissaolon olevan aiheeton ja oireiden vain kuvitelmaa. Painostuksen takia työntekijä oli suostunut tekemään kotoa käsin töitä. Lopulta hänelle ei kuitenkaan ollut maksettu palkkaa tuolta ajalta.

Eero Ahola puolestaan saattoi kutsua sairastunutta työntekijää näyttelijäksi.

Työntekijöitä oli myös irtisanottu mielivaltaisilla ja epäasiallisilla perusteilla tai uhattu potkuilla.

Eero Ahola oli esimerkiksi kehottanut yhtä työntekijää hakeutumaan muualle ja todennut, että tähän ollaan kyllästyneitä. Toista työntekijää uhattiin irtisanomisella "jatkuvasta niskuroinnista johtuen".

Oikeuden mukaan useiden työntekijöiden uskottavat, seikkaperäiset ja yhdenmukaiset kertomukset osoittavat, että työntekijöitä kohdeltiin jatkuvasti epäasiallisesti.

Rangaistusta mitatessaan oikeus otti huomioon sen, että Aholat ovat syyllistyneet rikoksiin pääosin tahallaan. Siksi sakko ei ollut riittävä rangaistus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat