Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaatissa voi muhia taudinaiheuttaja – sadat suomalaiset sairastuvat vuosittain

Yersinia-bakteerit aiheuttavat vuosittain satoja sairaustapauksia. Tietoa bakteereista on kuitenkin vähän.

Kotimaa
 
Juha Metso
Olli Hälvä kasvattaa tilallaan biisoneita. "Onneksi oli kesä ja eläimet laitumella, jolloin niitä ei tarvinnut käydä ruokkimassa koko ajan", puolitoista vuotta sitten yersinian sairastuttama Hälvä sanoo.
Olli Hälvä kasvattaa tilallaan biisoneita. "Onneksi oli kesä ja eläimet laitumella, jolloin niitä ei tarvinnut käydä ruokkimassa koko ajan", puolitoista vuotta sitten yersinian sairastuttama Hälvä sanoo. Kuva: Juha Metso

Bakteeri piileskeli todennäköisesti tyhjiöpakatussa valmissalaatissa, joka oli eväänä mukana peltotöissä, Parikkalan Uukuniemellä asuva Olli Hälvä kertoo. "Siinä se oikein muhi lämpimässä traktorin kopissa, kun tein töitä."

Kun Hälvä oli syönyt salaatin, ensin iski voimakas vatsatauti ja ripuli. Sitten alkoivat lonkkakivut, ja lopulta polvi turposi niin, ettei Hälvä kyennyt enää kävelemään kuin keppien avulla. Tilan työt jäivät apumiehelle.

Fakta

Näin ehkäiset tartuntaa

 Kypsennä kaikki liha huolellisesti.

 Pese raa'at vihannekset ennen syöntiä.

 Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista.

 Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.

 Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita.

 Pese kädet huolellisesti ennen ateriaa ja ruoanlaittoa sekä raa'an lihan käsittelyn ja eläinkontaktin jälkeen.

 Yersinia-sukuun kuuluu useita bakteerilajeja, joista merkittäviä suolistotulehdusta aiheuttavia ovat yersinia enterocolitica ja yersinia pseudotuberculosis.

 Etenkin kotimainen talven yli varastoitu porkkana sekä jäävuorisalaatti ja raakamaito ovat aiheuttaneet Yersinia pseudotuberculosis -epidemioita.

 Yersinia-bakteeri voi hyvin myös jääkaappilämpötilassa.

 

Lähde: THL

"Onneksi puinnit oli saatu tehtyä ja eläimet olivat laitumella, joten töitä ei ollut niin paljon", Hälvä muistelee puolentoista vuoden takaisia tapahtumia.

Kesti kuitenkin yli kaksi kuukautta, ennen kuin hänelle annettiin paikallisesta terveyskeskuksesta lähete Etelä-Karjalan keskussairaalaan reumalääkärille.

Lääkäri epäili taudinaiheuttajaksi yersinia-bakteeria. Bakteeri aiheuttaa vatsatautia, jonka oireita ovat kuume, vatsakipu ja ripuli. Pahimmillaan sen jälkitautina voi olla krooninen niveltulehdus tai iho-oireista kyhmyruusua. Viipeen takia Hälvän oireiden aiheuttajaa ei kuitenkaan pystytty enää varmistamaan.

Hälvän niveloireet kestivät vuoden. Reumalääkkeen hän pystyi jättämään vihdoin tänä vuonna.

"Polvessa voi tuntua vielä vihlaisu, jos varaan sille painoa tietyllä tavalla. Myös lihakset ovat tietysti heikenneet, kun ei normaalisti pysty liikkumaan pitkiä aikoja", Hälvä kuvaa.

Yersiniat ovat salmonellan ja kampylobakteerin jälkeen kolmanneksi yleisimpiä ihmisten suolistobakteeritulehdusten aiheuttajia Suomessa. Yersinia-bakteerit aiheuttavat satoja sairastapauksia vuosittain.

Silti niiden epidemiologiasta tiedetään varsin vähän, kertoo epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

"Siihen nähden, miten yleinen pöpö se on, sitä on aika vähän tutkittu. Esimerkiksi säästötoimien johdosta yersinia-kantoja ei vastaanoteta bakteriologian laboratorioon jatkotutkimuksia varten, eikä raportoituja tartuntoja seurata ajantasaisesti, kuten salmonellan tai listerian osalta tehdään", Rimhanen-Finne kertoo.

Tavallisesti tieto yersinia-epidemiasta saadaan, kun jollain paikkakunnalla hoitoon hakeutuu tavallista enemmän vatsatautipotilaita.

Yersiniat pystyvät lisääntymään jääkaappilämpötiloissa ja tyhjiöpakatuissa tuotteissa, jolloin ne voivat myös levitä laajalle. Pitkät säilytysajat viileässä voivat antaa yersinioille mahdollisuuden lisääntyä elintarvikkeessa muiden bakteerien kustannuksella.

"Jos epidemia on valtakunnallinen ja levittäytyy useille paikkakunnille, se voi siten jäädä havaitsematta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat