Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-ulkoistuksissa myydään yli kahden miljardin euron palaa kuntapalveluista

Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu kuntien yli kahden miljardin euron ulkoistussopimuksille

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén urakoi perjantaina valmiiksi tarjouksia sosiaali- ja terveyspalveluitaan kilpailuttaville kunnille.
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén urakoi perjantaina valmiiksi tarjouksia sosiaali- ja terveyspalveluitaan kilpailuttaville kunnille. Kuva: Reijo Hietanen

Kaksi vuotta sitten vain pari kuntaa osti kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa yrityksiltä. Se tuntui Rääkkylän ja kumppanien pieneltä villiltä kokeilulta.

Kahden kuukauden kuluttua kokonaisulkoistus voi olla totta jo 16 kunnassa.

Tästä on kyse

 Ainakin seitsemän kuntaa (Jämsä, Pieksämäki, Alavus, Kuortane, Ähtäri, Soini ja Sysmä) on ulkoistamassa kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa.

 Kunnilla on kiire, sillä eduskunnan on määrä hyväksyä sote-laki maaliskuun 13. päivään mennessä. Laki käytännössä estäisi ulkoistamiset.

 Myös sote-lain käsittelyssä on kiire, ja sen voimaantulossa on vielä paljon epävarmuuksia.

Vuodenvaihteessa koko sotensa ulkoisti neljä kuntaa, ja parhaillaan tarjouskilpailuita on käynnissä useita.

Ihan pienestä asiasta ei ole kyse: tarjouskilpailujen kokonaisarvo on yli kaksi miljardia euroa. Yksin Pieksämäellä kymmenvuotinen sopimuksen arvo on noin 800 miljoonaa euroa.

Summat ovat musiikkia terveysalan yritysten korville.

Yrityksiä on syytetty siitä, että ne "olisivat kalassa" eli houkuttelisivat reuna-alueiden kuntia ulkoistamaan sote-palveluitaan, kun se on vielä mahdollista.

Kokonaisulkoistusten johtavat yritykset kiistävät.

"Tässä on niin monta yhtäaikaista isoa tarjouskilpailua, ettemme edes ehtisi olemaan aktiivisia kuntiin päin. Läpikäytävänä on kiireessä tuhansia sivuja tekstiä", sanoo Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén.

"Kunnat ovat ottaneet yhteyttä. Myyntityötä ei ole tarvinnut tehdä", sanoo Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Kunnista kerrotaan samaa: yritykset eivät ole leikkineet puhelinmyyjiä.

Kuntia onkin turha alistaa uhrin asemaan. Ulkoistaminen on kunnan oma, aktiivinen ratkaisu lähipalveluhuoliin.

Kunta kertoo tarjouspyynnössä mitä haluaa, ja yritys tuottaa sen sovitulla summalla. Näin säästyy oma vuodeosasto, aluesairaala tai päivystys – ainakin muutamaksi vuodeksi.

Naiivius ei toki kannata. Yritykset sotkeutuivat viime vuonna ainakin kahteen kilpailutukseen.

Kärsämäellä markkinaoikeus määräsi kilpailutuksen uusiksi, koska kunta oli hankkinut liian paljon apua yhden yrityksen eli Attendon lakimieheltä.

Jämsässä Pihlajalinnan Wirén oli mukana kommentoimassa sote-lautakunnan esittelytekstiä ja antoi ehdotuksia kriteereistä. Hän toimi tosin myös Jämsän perusterveydenhoitoa tuottaneen yrityksen hallituksen puheenjohtajana, ja sanoo toimineensa vain tässä roolissa.

Ulkoistuksissa yritykset saavat melkoisen palan toimivaltaa asioissa, jotka on totuttu pitämään kuntapäättäjien näpeissä. Sosiaali- ja terveysmenot haukkaavat yleisesti 50–60 prosenttia kuntien vuosibudjeteista.

Kun sote ulkoistetaan kymmeneksi vuodeksi, siihen ei yllä valtuusto vaan ohjausryhmä. Sen jäsenistä yleensä puolet on yrityksestä ja puolet kunnalta.

Sopimuksiin liittyy yksi iso kysymysmerkki: mitä niille tapahtuu, jos uudet sote-alueet tulevat voimaan vuoden 2017 alusta?

Kukaan ei tiedä. Kunnat ja yritykset luottavat, että kunta vain katoaa vuonna 2017 välistä ja sopimusten mukainen tuotanto jatkuu myös uusilla alueilla.

Käytännössä jokainen sopimus pitää kuitenkin tutkia käsipelillä. Se syö aikaa ja vaivaa.

Tämän vuoksi valtio on nihkeä ulkoistamisille. Sen silmissä touhu on osaoptimointia, jossa kunnat toimivat omin päin, vaikka naapurit odottavat kiltisti uudistuksen tuloksia.

Ulkoistajat ovat jälleen päinvastaista mieltä.

"Että me muka poimisimme rusinoita pullasta! Päinvastoin. Olemme etsineet ja löytäneet tavan hoitaa tällaisen hankalan nurkka-alueen lähipalvelut laadukkaasti ja tehokkaasti. Uskomme, että siitä on hyötyä koko alueelle", sanoo Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma.

Kuusitoista kuntaa on vain viisi prosenttia kaikista kunnista, asukasmäärältään noin sadantuhannen ihmiset palvelut.

Mutta tulipalokiireellä tehdyt ulkoistukset kesken sote-uudistuksen kuumimpien vaiheiden kertovat siitä, ettei uudistus ole kunnolla kenenkään hallussa.

Artikkelia varten on haastateltu Pieksämäen, Parkanon, Pyhtään, Sysmän ja Virtain kuntapäättäjiä, STM:n osastopäällikköä Kirsi Varhilaa, Kuntaliiton sote-johtajaa Tarja Mylläristä sekä Attendon ja Pihlajalinnan toimitusjohtajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat