Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hybridilämmitys yleistyy Suomessa – "Ilmavesilämpöpumpulla voidaan öljynkulutusta vähentää 40–60 prosenttia"

Vain öljyn varaan ei saneerata, vaikka lämmitysöljy on nyt halpaa

Kotimaa
 
Vesa Ranta
LVI-asentaja Mauri Yrjänä puhdistaa Oulussa Tauno Hiltusen omakotitalon pannuhuoneessa öljypolttimon suutinta. Viime vuonna Hiltusella kului talon lämmittämiseen 2 800 litraa lämmitysöljyä. Säännöllinen huolto vähentää kulutusta.
LVI-asentaja Mauri Yrjänä puhdistaa Oulussa Tauno Hiltusen omakotitalon pannuhuoneessa öljypolttimon suutinta. Viime vuonna Hiltusella kului talon lämmittämiseen 2 800 litraa lämmitysöljyä. Säännöllinen huolto vähentää kulutusta. Kuva: Vesa Ranta

"Öljyä kuluu noin 2 800 litraa vuodessa. Olen miettinyt, miten lämmityskuluja saisi leikattua asumismukavuudesta tinkimättä. En usko, että öljyn hinnanlasku jää pysyväksi", sanoo vaimonsa kanssa suuressa omakotitalossa asuva oululainen eläkeläinen Tauno Hiltunen.

Hiltunen seuraa kun LVI-asentaja Mauri Yrjänä puhdistaa Hiltusen öljypolttimen suutinta.

Lämmitysöljyn hinta on halventunut viime kesästä noin 30 prosenttia. Nykyään se maksaa noin 0,80 euroa litra.

Suomessa on noin 200 000 öljylämmitteistä omakotitaloa, joista suurin osa on rakennettu 1970-luvulla. Moni miettii, mitä pitäisi tehdä, kun öljypoltin on vanhentunut.

"Myös vesipattereiden putkistot ruostuvat puhki", kertoo LVI-asentaja Jaakko Sarajärvi.

"Öljypoltinta ei kannata hävittää, vaan käyttää sitä lisälämmönlähteenä", neuvoo öljypolttimia myyvän Oiltekin toimitusjohtaja Pekka Kivekäs.

Hybridilämmitys yleistyy vanhoissa omakotitaloissa. Se hyödyntää öljyn rinnalla yhtä tai useampaa muuta lämmönlähdettä.

Useimmiten öljylämmityksen kumppaneina ovat lämpöpumppu tai aurinkolämmitys.

Pelkästään öljyn varaan ei Kivekkään mukaan enää kukaan uudista vanhan talon lämmitysjärjestelmää, sillä lämmitysöljyn hinta voi taas kallistua.

"Patteriverkostoa ei kannata purkaa, vaan lämpö voidaan jatkossakin siirtää huoneisiin vesipattereiden avulla. Suurin osa lämmitystarpeesta, 20 pakkasasteeseen saakka kannattaisi tuottaa ilmavesilämpöpumpulla, jolla varaajassa olevan veden lämpötila saadaan nostettua noin 50 asteeseen", Kivekäs sanoo.

Mauri Yrjänä käyttäisi öljypoltinta myös maalämmön kaverina. Silloin öljypoltin toimisi vain kovimmilla pakkasilla, kun energiantarve on suurin.

"Varaajan yläosassa oleva, kuuma, tulistettu vesi kannattaisi jatkossakin lämmittää öljypolttimolla eikä sähköä käyttävällä pumpulla. Näin ei myöskään tarvitsisi hankkia kaikkein kalleinta ilmavesilämpöpumppua, vaan talo selviäisi huokealla vajaatehoisella pumpulla", Kivekäs neuvoo.

Vesipatteritaloissa kiertoveden lämpötila pitää olla korkeampi kuin uusissa taloissa, joissa on lattialämmitysputkisto.

"Järjestelmässä ei tarvita kuin yksi vedenvaraaja. Öljykattilalla ajetaan siis varaajan yläosa, jossa on tulikuumaa käyttövettä. Varaajan alaosassa vesi esilämmitetään ilmavesi- tai maalämpöpumpulla", Kivekäs sanoo.

Usein maa- tai ilmavesilämpöpumppu mitoitetaan siten, että huipputehoja tarvittaessa lämpöpumpussa oleva sähkövastus kytkeytyy päälle, ja yhdessä kompressorin kanssa ne tuottavat tarvittavan huipputehon.

"Ottamalla ilmavesilämpöpumppu osaksi vuodenaikalämmitystä öljylämmityksen rinnalle voidaan öljynkulutusta vähentää 40–60 prosenttia", laskee Öljyalan palvelukeskuksen erityisasiantuntija Eero Ottavainen.

"Lämpöpumppu maksaa noin 10 000 euroa, kun se asennetaan öljylämmitystä täydentäväksi hybridilämmitykseksi", sanoo Kaukomarkkinoiden myyntipäällikkö Jussi Peltola.

Maalämpöpumppuja myydään uudiskohteisiin, mutta hybridilämmitys on Peltolan mukaan kova sana saneerauksissa. Ilmavesilämpöpumpuilla päästään lähes maalämmön hyötysuhteeseen.

"Olen kuullut, että joissakin omakotitaloissa öljynkulutus on hybridilämmityksen avulla jäänyt 500 litraan vuodessa, kun pelkässä öljylämmitystalossa kulutus on 2 000–3 000 litraa vuodessa", Peltola kertoo.

Tapio Mainio HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat