Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armahduksissa on linjaero – presidentillä tiukempi linja kuin korkeimmalla oikeudella

Kotimaa
 
Sami Kilpiö HS
Tasavallan presidentti on jättänyt armahtamatta sellaisia rikoksesta tuomittuja, joiden armahtamista korkein oikeus on suosittanut. Presidentinlinna (oik.) ja korkein oikeus sijaitsevat vierekkäisissä rakennuksissa Helsingin Pohjoisesplanadilla.
Tasavallan presidentti on jättänyt armahtamatta sellaisia rikoksesta tuomittuja, joiden armahtamista korkein oikeus on suosittanut. Presidentinlinna (oik.) ja korkein oikeus sijaitsevat vierekkäisissä rakennuksissa Helsingin Pohjoisesplanadilla. Kuva: Sami Kilpiö HS

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö noudattaa tiukempaa linjaa rikoksista tuomittujen armahtamisessa kuin korkein oikeus (KKO).

Presidentin armahduksen on saanut Niinistön virkakauden aikana viisi rikoksista tuomittua miestä. Viime vuonna Niinistö armahti yhden (HS 31. 12. 2014) ja kahtena edellisenä yhteensä neljä.

Tausta

Entistä harvempi anoo armahdusta

Sauli Niinistö

Armahdusprosessi etenee niin, että oikeusministeriö ottaa presidentille osoitetut armahdushakemukset vastaan ja pyytää niihin tarvittaessa lausunnot korkeimmalta oikeudelta ja muilta tahoilta. Sen jälkeen oikeusministeri tekee esityksen presidentille, joka ratkaisee asian.

Presidentti ei voi armahtaa ketään ilman, että armahdushakemuksesta on pyydetty lausunto korkeimmalta oikeudelta. Presidentin ei kuitenkaan tarvitse noudattaa lausuntoa.

Presidentti Sauli Niinistö on käyttänyt armahdusoikeuttaan edeltäjiään harvemmin. Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari armahtivat enimmillään yli 30 henkilöä vuodessa. He tekivät myös kielteisiä armahduspäätöksiä enemmän kuin Niinistö.

Presidentti saa nykyisin tuntuvasti vähemmän armahdusanomuksia kuin ennen. Niiden määrää ovat vähentäneet rikosoikeuden emeritusprofessori Terttu Utriaisen mukaan lainmuutokset, rangaistusmuotojen moninaistuminen ja sosiaaliturvajärjestelmän kehittyminen.

Korkein oikeus olisi presidentille antamiensa lausuntojen mukaan armahtanut näiden viiden lisäksi kuusi muutakin. Tasavallan presidentti kuitenkin hylkäsi heidän armahdushakemuksensa vastoin KKO:n lausuntoja.

"Jos presidentti toimisi täysin samalla tavalla kuin korkein oikeus esittää lausunnoissaan, silloin näyttäisi siltä, että tosiasiallinen armahdusvalta on korkeimmalla oikeudella", arvioi Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

Nuotion mukaan presidentti haluaa todennäköisesti osoittaa, että hän tuo oman lisänsä asiaan.

Myös edellinen tasavallan presidentti Tarja Halonen jätti armahtamatta rikoksesta tuomittuja vastoin KKO:n lausuntoja.

Presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen kertoo, että presidentti on kuitenkin toiminut armahdusratkaisuissaan yleensä korkeimman oikeuden lausunnon ja oikeusministerin esittelyn mukaisesti.

Kun korkein oikeus on katsonut lausunnossaan armahdushakemuksen aiheettomaksi, Niinistö on ilman poikkeuksia hylännyt hakemuksen. Viime ja toissa vuonna hän antoi kumpanakin runsaat 70 kielteistä armahdusratkaisua.

Tarja Halosen linja oli tässä asiassa toinen. Halonen armahti myös sellaisia rikoksesta tuomittuja, joiden hakemuksen korkein oikeus olisi hylännyt.

Artikkeliin liittyvät

Kukaan Niinistön armahtamista ei ole syyllistynyt törkeisiin huumausaine-, väkivalta- tai talousrikoksiin. Sama koskee niitä kuutta, jotka korkein oikeus olisi armahtanut mutta joiden hakemukset Niinistö kuitenkin hylkäsi.

Yksi rikosnimike toistuu tämän joukon tuomioissa muita useammin. Se on rattijuopumus.

Korkeimman oikeuden lausunnonantovaiheeseen päässeistä 11 hakijasta kuusi oli syyllistynyt yhteen tai useampaan rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen. Osa heistä oli tehnyt muitakin rikoksia.

Presidentin armahduksen saaneiden viiden hakijan joukossa rattijuoppojen osuus oli pienempi. Viidestä armahdetusta kaksi oli syyllistynyt rattijuopumusrikokseen.

Niinistö muutti armahduspäätöksillään kahden rikoksista tuomitun ehdottomat vankeustuomiot ehdollisiksi, armahti kaksi tuomittua kokonaan rangaistuksesta ja palautti yhdelle tuomitulle hänen menettämänsä sotilasarvon.

Tältä osin Niinistö noudatti korkeimman oikeuden lausuntoja lähes pilkulleen.

Presidentti Niinistö ei perustele armahdusratkaisujaan mitenkään.

Hän ei suostunut myöskään HS:n pyyntöön kommentoida armahdusmenettelyä yleisellä tasolla.

Rikosoikeuden professori Nuotio arvioi, että armahdusmenettelyä käytetään tilanteissa, joissa rikoksesta tuomitun tilanne on muuttunut jollain oleellisella tavalla tuomion julistamisen jälkeen.

Kyse voi olla esimerkiksi terveys- tai perhesyistä.

"Kohtuullisuus on loppupeleissä se syy, joka on armahdusten taustalla", Nuotio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat