Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Kiuru ja asiantuntijat vääntävät verkkovalvonnan käsitteestäkin

Tiedustelujohtaja ja professori kummeksuvat LVM:n kannanottoa

Kotimaa
 
Harri Ohra-aho
Harri Ohra-aho

Liikenne- ja viestintäministeriö käyttää käsitettä verkkovalvonta. Työryhmän mietinnössä käytetään käsitettä tietoliikennetiedustelu. Yksimielisyyttä ei löydy edes termeistä muiden kiitoista puhumattakaan.

LVM:n mielestä tietoliikenteen salaaminen pienentää mahdollisuuksia tuottaa päätöksenteon tueksi tietoa. Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-ahon kiistää näkemyksen.

"Sotilastiedustelu on kamppaillut signaalitiedustelun salauksen kanssa ainakin 2 500 vuotta osin onnistuneesti. Salaus ei estä keräystä eikä kerätyn materiaalin hyödyntämistä", Ohra-aho kertoo sähköpostitse. "Kaikkea kerättyä salattua tietoa ei edes pyritä avaamaan tai purkamaan. Se voidaan hyödyntää muuten tilannekuvan muodostamisessa. On hyvä, että maahamme syntyy lisää salaamiseen ja sen purkuun liittyvää osaamista. Se luonee tietotekniikkateollisuuteemme lisää työpaikkoja."

Työryhmän mietinnössä todetaan, että tiedustelutiedon luovuttamisesta kansainvälisille tahoille pitäisi olla säännökset. LVM painottaa, ettei voi pitää hyväksyttävänä sitä, että suomalaisten tietoliikennettä käsiteltäisiin jossain ulkomaisessa tiedusteluorganisaatiossa.

"Täysin samaa mieltä", Ohra-aho toteaa. "Kuvattua toimintaahan tapahtunee tietämättämme tälläkin hetkellä, koska lainsäädäntömme ei mahdollista omaa tietoliikennetiedustelua."

LVM:n kannanotossa todetaan, että "verkkovalvonnan tehokkuutta ei ole osoitettu".

"Keskiviikkona julkaistavassa asiakirjassa tietoverkkotiedustelun termit on määritelty. Verkkovalvonta ei kuulu niihin", Ohra-aho huomauttaa.

"Ilmeisesti termillä tarkoitetaan tietoliikennetiedustelua. Tehokkuuden puolesta puhuu se, että suurin osa ulkomaisista signaalitiedusteluorganisaatioista suuntaa keräystään yhä enemmän tietoverkkoihin ja -liikenteeseen. Näin ei tapahtuisi, jos tietoliikennetiedustelu olisi tehotonta."

Verkkovalvonnan käsitteeseen kiinnittää huomiota myös Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll.

"Käsitteistö on vakiintumatonta, mutta ymmärtääkseni LVM:n terminologia ei noudata työryhmässä sovittua logiikkaa. Tämä ihmetyttää."

Limnéllin mielestä mietintöä kokonaisuutena on vaikeaa kommentoida vain LVM:n mielipiteen perusteella.

"Kaikkein pahin on välivaihe, jossa Suomen pitäisi kyberturvallisuusstrategian mukaisesti olla kärkimaa vuoden kuluttua. Tähän liittyy se, että kotipesä laitetaan kuntoon."

Limnéll korostaa, että lainsäädännön on oltava läpinäkyvää. "Siihen kuuluvat valvontamekanismit. Välivaihe voi aiheuttaa haittoja myös Suomeen haluttaville alan investoinneille."

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd) seisoo verkkovalvonta-termin takana. "Eivät asiat kaunistelemalla paremmiksi muutu", Kiuru kertoo.

"Tietoliikennetiedustelu on aina verkkovalvontaa, jos siinä annetaan viranomaisille tekninen pääsy kaikkeen liikenteeseen, jota välitetään kohdeverkossa."

Krista Kiuru
Krista Kiuru
Jarno Limnéll
Jarno Limnéll
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat