Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velanotto on jo vähentynyt

Budjetti ei rullaa vuodesta tasaisesti vaan poliitikot ovat tehneet siihen rukkauksiaan

Kotimaa
 
Martti Kainulainen LK
Kuva: Martti Kainulainen LK

Oheiseen kuvaan levittäytyy alkaneen vuoden budjetti.

Ensimmäisenä vastassa on tulopuoli. Mistä valtio saa rahaa? Tietysti verotuloista. Tulot eivät ole enää useampaan vuoteen riittäneet menoihin.

Fakta

Näin budjetti syntyy

 Valtion vuosibudjetin pohjana on kehysbudjetti. Hallitus rakentaa aina maaliskuussa nelivuotiset budjettiraamit tuleville vuosille. Yksittäiset vuosibudjetit pitää saada mahtumaan näiden raamien sisään.

 Hallitus tekee seuraavan vuoden budjetin aina edeltävänä kesänä kehysbudjetin sallimissa rajoissa. Eduskunta käsittelee budjettia koko syksyn ja hyväksyy sen pienten muutosten jälkeen joulukuussa.

 Vähän ennen vuodenvaihdetta budjettia täydennetään ja tarkennetaan tuoreimpien lukujen, arvioiden ja ennusteiden avulla. Tätä kutsutaan täydentäväksi budjetiksi.

 Kun uusi vuosi jo juoksee ja budjetti on käytössä, sitä voidaan vielä hienosäätää lisäbudjeteilla. Euromääräisesti suhteellisen pieniä lisäbudjetteja tehdään yleensä 2–4 vuoden mittaan.

 Budjetit syntyvät niin, että virkamiehet valmistelevat pohjaesitykset virkavastuulla – sen jälkeen poliitikot neuvottelevat budjettiin poliittiset muutokset. Valta on hallituspuolueilla, oppositiosta budjettiin on vaikea vaikuttaa.

Sen takia valtio joutuu ottamaan velkaa.

Tänä vuonna valtio ottaa uutta lisävelkaa vajaat 5 miljardia euroa. Se on paljon – lähes kymmenen prosenttia valtion menoista katetaan velkarahalla.

Edellisvuosina valtio on ottanut lisävelkaa vielä enemmän, yli 7 miljardia euroa vuodessa.

Verotuloista on helppo nähdä, miksi verojen korottaminen on niin vaikeaa. Vakiovastaus valtion kirstuntäytteeksi on korottaa tupakka-, karkki- ja viinaveroja. Niiden ajatellaan olevan ikäviä paheita, joita sietääkin verottaa. Valtion tulovirroissa ne ovat kuitenkin onnettoman pieniä liruja.

Yhdellä silmäyksellä näkee, että tulopuolella jyllää kaksi veroa: tulovero ja arvonlisävero.

Ne ovat poliitikkojen kannalta siitä ikäviä veroja, että ne iskevät kaikkiin ja jokaiseen.

Tuloveroa peritään yrityksiltä, palkansaajilta, eläkeläisiltä ja sosiaalietuuksilla eläviltä. Arvonlisäveroa peritään lähes kaikista palveluista ja tavaroista – bussilipuista lääkkeisiin ja ruokaan.

Menoista näkee heti, että eläkkeet ja sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutus ovat ne, mihin valtio käyttää rahaa. Samasta syystä leikkaaminen on tuskaista – esimerkiksi kansanedustajien palkkoihin menee niin vähän rahaa, ettei niistä leikkaamalla pelasteta valtiontaloutta.

Edellinen Kataisen–Urpilaisen hallitus päätti leikata lapsilisiä, joten niiden määräraha on viime vuotta pienempi. Säästöjä on kerätty myös maataloudesta, liikenteestä, puolustusvoimista, kehitysyhteistyöstä ja vaikkapa puoluetuista.

Yritystukien leikkaamisesta on puhuttu pitkään, mutta todellisuudessa työ- ja elinkeinoministeriön elinkeino- ja innovaatiopolitiikan määrärahat ovat kasvaneet yli sadalla miljoonalla.

Valtion menoja on poikkeuksellisesti saatu painettua alaspäin jo kahtena vuonna.

Se ei ole tapahtunut itsestään. Menojen leikkaaminen on vaatinut pitkiä neuvotteluja öitä myöten Valtioneuvoston linnassa, Säätytalossa, Smolnassa ja Kesärannassa. Säästöjen kaivaminen on niin raakaa työtä, että vaikka niitä alun perin alettiin kasata kuuden puolueen voimin, enää jäljellä on neljä puoluetta. Vihreät toki lähtivät hallituksesta ydinvoiman takia, mutta vasemmistoliitto sanoi lähtönsä syyksi kovat säästöt pienituloisilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat