Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnettomuudet lumen auraamisessa harvinaisia

Poikkeukselliset olosuhteet lisäävät kuitenkin riskejä

Kotimaa
 
Leif Rosas
Ison työkoneen hytistä näkee kauas. "Mutta päätä on käännettävä koko ajan", sanoo Helsingin Roihuvuoressa sunnuntaina työskennellyt kuljettaja Niko Suominen.
Ison työkoneen hytistä näkee kauas. "Mutta päätä on käännettävä koko ajan", sanoo Helsingin Roihuvuoressa sunnuntaina työskennellyt kuljettaja Niko Suominen. Kuva: Leif Rosas

Kuusivuotias poika jäi peruuttavan lumityökoneen alle ja kuoli rivitaloalueella Helsingin Itäkeskuksessa sunnuntaina. Traktorin kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta.

Traktorin kuljettaja oli poliisin mukaan tekemässä lumitöitä. Pojan äiti oli toisen lapsensa kanssa pihalla. Kuusivuotias lähti juoksemaan traktorin perään. Kun traktori ryhtyi peruuttamaan, poika jäi sen alle.

Artikkeliin liittyvät

Onnettomuus tapahtui Maksaruohonpolulla. Hälytys onnettomuudesta tuli hieman ennen puoltapäivää.

Poliisi tutkii onnettomuutta alustavasti kuolemantuottamuksena, liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta. Kuljettaja puhalsi alkometriin hieman yli sallitut lukemat, mutta tulos varmistuu verikokeissa.

Lumityökoneiden aiheuttamissa onnettomuuksista aiheutuu säännöllisesti erilaisia omaisuusvahinkoja, mutta kuolemantapaukset ovat harvinaisia.

"Ihmisen henkeen ja terveyteen kohdistuvia onnettomuuksia tapahtuu satunnaisesti. Joinain vuosina niitä voi tapahtua muutamia, mutta välissä voi olla vuosia ilman ainuttakaan", sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Sinänsä sunnuntain lumityöonnettomuus ei ollut olosuhteiltaan poikkeuksellinen – rattijuopumusepäilyä lukuun ottamatta, Valtonen sanoo.

Helsingin kaupungin lumitöistä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri pitää onnettomuutta järkyttävänä ja traagisena. Hänen tietojensa mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut kaupungin vastuulla oleva työ.

"Helsingissä tällaisia onnettomuuksia sattuu kaikeksi onneksi äärimmäisen harvoin. Yleisempiä ovat olleet jopa onnettomuudet, joissa ihmisiä kuolee katoilta putoavan lumen alle."

Saurin mukaan pienemmät omaisuusvahingot ovat lumitöissä sen sijaan arkipäiväisiä. Lumityökoneet vaurioittavat työskennellessään aitoja, pihakalusteita ja autoja. Osa vaurioista paljastuu vasta lumen sulettua.

Vakuutusyhtiö Fennian palvelupäällikön Jukka Helokummun mukaan suurin osa vahingoista sattuu tilanteissa, joissa aura-auton kuljettajilla on paljon alueita hoidettavana, eivätkä he tiedä, mitä lumen alla on.

"Tyypillisiä ovat omaisuusvahingot. Esimerkiksi aitaan voi tulla vaurioita ja viemärikaivon kansi rikkoutuu. Joskus auto on voinut jäädä kadunvarren lumikasaan", Helokumpu sanoo.

Useimmiten vahingot havaitaan vasta keväällä, jolloin lumet sulavat. Silloin on hankala selvittää, mistä vahingot johtuvat.

Ainutkertaista ei Helokummun mukaan ole sekään, että joku jää aura-auton alle. "Kuljettaja ei välttämättä näe joka puolelle, kun tuiskuaa. Siksi on tärkeää, että aurausalueella liikkuvat ottavat varoitusvilkut huomioon", Helokumpu toteaa.

Kotitalouksilla on lisäksi itsellään omia aurauslaitteita, joita käsiteltäessä sattuu tapaturmia. Pieni linko menee suojakelillä helposti tukkoon. Jos sitä puhdistetaan huolimattomasti, sormet jäävät helposti väliin.

Vastuu katujen hoidosta on jaettu kunnan ja yksityisten kiinteistöjen kesken. Lähtökohta on, että taloyhtiö pitää kiinteistön edustalla olevan jalkakäytävän siistinä ja kunta hoitaa katualueen.

Taloyhtiö on velvollinen huolehtimaan kiinteistön turvallisuudesta muun muassa niin, etteivät ihmiset liukastu ja ettei lunta putoa katolta niskaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat