Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitajan idea säästää miljoonia euroja

Dialyysihoitaja Seija Paavilainen järjesti potilaille yhteiskuljetukset, jotta verorahoja säästyy

Kotimaa
 
Juha Metso
Apulaisosastonhoitaja Seija Paavilainen sekä Kirsti Halonen kytkevät Veli-Pekka Issakaista dialyysiin Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa.
Apulaisosastonhoitaja Seija Paavilainen sekä Kirsti Halonen kytkevät Veli-Pekka Issakaista dialyysiin Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Kuva: Juha Metso

Seija Paavilainen, 53, työskentelee dialyysihoitajana Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Paavilaisen ja hänen kollegoidensa neuvokkuus on säästänyt veronmaksajille miljoonia euroja.

Vielä 1990-luvulla kukin potilas tuli dialyysihoitoihin omalla taksilla. Kun potilasmäärät kasvoivat ja taksijono piteni, dialyysin henkilökunta päätti ryhtyä yhdistelemään potilaita samoihin takseihin.

"Kyllä se täältä dialyysistä lähti. Sen verran oli pihi hoitaja ja lääkäri täällä silloin töissä, että ihan yhteiskunnan rahaa ajateltiin", Paavilainen kertoo.

Dialyysiaikoja alettiin jakaa potilaiden asuinpaikan mukaan. Kouvolan ja Kuusankosken suunnalla asuvat potilaat ryhmiteltiin hoitoihin samoille päiville ja samoihin aikoihin.

Kyse ei ole merkityksettömistä pennosista. Taksi Pohjois- ja Etelä-Kymenlaakson välillä maksaa noin 120 euroa. Dialyysissä käydään yleensä kolmesti viikossa.

"Ajattelimme myös potilaita. He saavat vertaistukea, kun istuvat kaverin kanssa ja voivat keskustella."

Kaikkiaan Paavilaisen yksikössä hoidetaan noin 60 potilasta.

Jos Pohjois-Kymenlaaksosta käy noin 30 ihmistä Kotkassa hoidossa ja he tulevat hoitoon 30 taksin sijaan kymmenellä autolla, tarkoittaa se kahtakymmentä noin 120 euron taksimatkaa vähemmän.

Siis 2 400 euroa vähemmän kuluja hoitokäynniltä. Kolmen hoitokerran tahdilla tämä on viikossa 7 200 euroa. Vuodessa säästöä kertyy jo 374 000 euroa. Kymmenessä vuodessa on säästynyt jo 3,7 miljoonaa euroa.

Vain siksi, että joku ottaa asian omakseen, vaikkei olisi edes pakko.

Liikenne- ja viestintäministeriössä on laskettu, että hoitokuljetus maksaa keskimäärin jopa 30 000 euroa potilasta kohti vuodessa.

Jos ajatellaan, että Kymenlaakson yhteiskyydit vähentäisivät kuljetuksia 20 potilaalta, tarkoittaisi se 600 000 euroa vuodessa – siis kuusi miljoonaa euroa kymmenessä vuodessa. Kyse ei ole todellisuudessa kertyneestä säästöstä vaan lähinnä mittakaavaa havainnollistavasta laskuharjoituksesta.

Nyt liikenne- ja viestintäministeriö kaavailee yhteiskunnan maksamien kuljetusten yhdistelyä säästöjen löytämiseksi koko maassa. Nykyisin kunnan ja Kelan kyydit saattavat ajella peräkanaa vain siksi, että maksaja on eri. Tarkoitus on säästää tätä kautta kymmeniä miljoonia euroja.

Kun kyydit hoitopaikkoihin viime toukokuussa siirtyivät valtakunnallisella määräyksellä Kelan hoidettavaksi, piti kuljetuksia ryhtyä yhdistelemään kaikkialla. Kymenlaaksossa muutos kävi helposti, koska sitä oli harjoiteltu jo vuosia vapaaehtoisesti.

Kyydit yhdistelee nykyisin taksikeskus, josta potilas itse tilaa kerrallaan kahden viikon matkat.

Suurempia myrskyjä kuljetusten yhdistäminen ei ole aiheuttanut. Potilaille on alettu puhua kuljetusjärjestelyistä heti, kun hoidoista kerrotaan.

"Aina löytyy joku, joka haluaa kritisoida käytäntöjä. Mutta sitten keskustellaan. Lopulta yhdistely on käynyt aina kaikille", Paavilainen sanoo.

Mitään erityistä tunnustusta tai kiitosta Paavilainen ei henkilökohtaisista säästöponnisteluistaan ole saanut.

"Veronmaksajia olemme tässä ajatelleet, yhteistä rahaa, ettei sitä ihan turhaan kulutettaisi", lähes 25 vuotta dialyysissa työskennellyt Paavilainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat