Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeustieteilijät torjuvat verkkovalvonnan

Verkkovalvonta olisi todennäköisesti vastoin EU-tuomioistuimen ratkaisua

Kotimaa
 
Tuomas Ojanen
Tuomas Ojanen

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mukaan Euroopan unionin tuomioistuimen viime keväänä tekemän ratkaisun perusteella yleisluonteinen verkkovalvonta olisi perus- ja ihmisoikeuksien kannalta hyvin ongelmallista.

"Vain riittävän rajattu ja täsmällisesti kohdennettu tietoverkkovalvonta voisi olla perus- ja ihmisoikeuksien mukainen. On vaikea nähdä, miten verkkovalvonnan kaltainen massavalvonta saataisiin niin hyvin rajatuksi ja tarkasti kohdennetuksi, että se saataisiin sopusointuun yksityiselämän suojan, henkilötietojen suojan ja luottamuksellisen viestinnän salaisuuden suojan kanssa", sanoo Ojanen.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että puolustusministeriön asettama työryhmä ehdottaa Suomeen massaluonteista verkkovalvontaa osaksi suunniteltua tiedonhankintalakia.

Euroopan unionin tuomioistuin katsoi huhtikuussa, että teleoperaattoreiden verkkotietojen säilytysdirektiivillä puututtiin erityisen vakavasti yksityiselämän ja henkilötietojen suojaan.

Tietojen perusteella selviää esimerkiksi se, kenen kanssa, mihin aikaan, millä tavalla ja missä paikassa puheluita on soitettu ja viestejä lähetetty. Tuomioistuin päätti, että direktiivi on pätemätön.

Vastaavia tietoja hankittaisiin Suomeen suunnitteilla olevan tiedonhankintalain perusteella yleisluonteisella verkkovalvonnalla. Tiedot myös tallennettaisiin mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Säilytysvelvollisuuden mukaan teleoperaattoreiden pitää säilyttää tietoja asiakkaidensa sähköisestä viestinnästä, jotta viranomaiset voivat tarvittaessa myöhemmin tuomioistuimen luvalla hyödyntää niitä vakavien rikosten torjumiseksi ja selvittämiseksi.

Verkkovalvontaa harjoittavat monet EU-valtiot, joissa sitä koskeva lainsäädäntö on säädetty ennen EU-tuomioistuimen ratkaisua.

Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessorin Juha Lavapuron mukaan tulevaisuudessa valtiot joutuvat harkitsemaan uudestaan kansallista lainsäädäntöään EU-tuomioistuimen ratkaisun takia. "Lähtökohtaisesti erittelemätön massaluonteinen verkkovalvonta on EU:n tuomioistuimen ratkaisun valossa kiellettyä, kun se ei perustu mihinkään konkreettiseen rikosepäilyyn. Tällaisesta kaiken kattavasta ja kohdentamattomasta verkkovalvonnasta on tehty tutkimuksia, joiden mukaan se on verraten tehotonta."

Lavapuro ihmettelee Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professorin Jarmo Limnéllin lausuntoa, jossa hän korosti Suomen tavoitetta olla kyberturvallisuuden kärkimaa.

"Ehkä Suomen pitäisi kyberturvallisuuden asemesta tavoitella kärkimaan paikkaa perus- ja ihmisoikeuksissa", Lavapuro sanoo.

OIKAISU (HS 13.1. 2015)

Maanantaina 12. tammikuutta kerrottiin virheellisesti, että Puolustusvoimien asettama työryhmä ehdottaa massaluonteista verkkovalvontaa osaksi tiedonhankintalakia. Työryhmän on asettanut puolustusministeriö.

Juha Lavapuro
Juha Lavapuro
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat