Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp varoitti Helsingin poliisia Trevocista syksyllä 2009

Kotimaa
 

Keskusrikospoliisi (krp) varoitti Helsingin poliisia ja suojelupoliisia yhteistyöstä Trevocin kanssa syyskuussa 2009 pidetyssä palaverissa. Kokous pidettiin, koska Helsingin poliisi halusi hankkia seurantalaitteita Trevocilta itsenäisesti. Määräysten mukaan krp vastasi kaikista poliisin seurantalaitteiden hankinnoista.

Krp:n apulaispäällikkö Tero Kurenmaa sanoi sisäministeriössä pidetyssä kokouksessa, etteivät Trevoc ja sen perustajiin kuuluva nykyinen toimitusjohtaja Pasi Patama ole luotettavia. Hänen mielestään Trevocin kanssa ei tule tehdä mitään yhteistyötä.

Kurenmaa arvioi, että Patama ei koskaan pääsisi läpi Supon tekemästä laajasta turvallisuusselvityksestä. Selvityksen tekeminen olisi hänen mielestään ollut välttämätöntä ennen yhteistyön aloittamista.

Trevociin liittyvistä henkilöistä tehtiin sittemmin perusmuotoiset turvallisuusselvitykset. Trevocista tehtiin myös yhteisöturvallisuusselvitys. Sen yhteydessä tarkastetaan muun muassa yhtiön toimitilat ja tietojärjestelmät, mutta yhtiön omistajia, rahoitustaustaa tai luotettavuutta ei selvitetä.

Kurenmaa piti kokouksessa Trevocin omistajasuhteita epämääräisinä ja epäili, että yrityksen omistajina saattaa olla poliiseja. Kurenmaa tivasikin tarkempia selvityksiä Trevocin omistajista.

Pöytäkirjaan on kuitenkin kirjattu, ettei krp:llä ollut esittää faktaa yrityksen tai Pataman epäluotettavuudesta tai yrityksen hämäristä omistussuhteista.

Kokouksessa tuli myös esiin epäily, että Trevocin laitteissa olisi takaportteja, joista seurantalaitteiden paikkatieto välittyisi Trevocin omalle palvelimelle.

Helsingin poliisin edustajat sanoivat, että "jos keskustelu jatkuu tällä syyttelytasolla, on keskustelua turha jatkaa". Heidän mukaansa ei ole mitään syytä epäillä Trevocin luotettavuutta, sillä esimerkiksi tulli on jo käyttänyt yrityksen laitteita.

Supo puolestaan ilmoitti, ettei sillä ole osaa eikä arpaa tähän asiaan. Supo toivoi jatkossa läheisempää yhteistyötä krp:n kanssa seurantalaitteiden kehittelyssä. Nyt Supon tarpeita ei riittävästi ollut otettu huomioon.

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio ei ollut läsnä kokouksessa, mutta pöytäkirja on mennyt tiedoksi myös hänelle.

Viikkoa myöhemmin poliisin ylijohto myönsi Helsingin poliisilaitokselle luvan ostaa seurantalaitteita Trevocilta.

Päätöksen mukaan Helsingin poliisin olisi ensisijaisesti lainattava seurantalaitteet krp:ltä tai Suposta. Jos laitteita ei kuitenkaan ole riittävästi tai jos ne eivät laadullisesti ole riittävän hyviä, Helsingin poliisi saisi kuitenkin hankkia omalla kustannuksellaan laitteita määräajaksi.

Laitteet oli päätöksen mukaan poistettava käytöstä heti, kun krp pystyisi osoittamaan niille korvaavat laitteet.

Ennen seurantalaitteiden hankintaa Helsingin poliisin piti varmistua laitetoimittajan ja laitteiston ehdottomasta luotettavuudesta, poliisiylijohtaja Mikko Paateron allekirjoittamassa päätöksessä korostetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat