Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Sote-menoista voisi säästää yli 2 miljardia

Kotimaa
 

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksille on asetettava yläraja, esittävät Aalto-yliopiston tutkijat. Heidän mielestään sote-uudistuksen tultua voimaan kuntien menot on sopeutettava määrätylle, yhteisesti sovitulle tasolle.

"Suomen sote-sektorilla tavoitteena tulisi olla kustannustaso, jonka pystymme kantamaan bkt:n avulla ilman jatkuvaa lisälainanottoa", tutkijat sanovat. Niinpä heistä onkin mahdotonta hyväksyä joulukuussa julkaistuja laskelmia kuntien maksuosuuksista sote-uudistuksen jälkeen.

Tutkijoiden mukaan sote-kustannukset riippuvat vain osittain sairastavuusindeksistä. Kustannuserot johtuvat enemmän siitä, millä tavalla palvelut tuotetaan.

Tutkijat ehdottavat, että sote-alueet keräävät kunnilta kaksiosaisen sote-maksun: kaikille samansuuruisen perusmaksun ja tuottamisvastuussa olevan kuntayhtymän aluetta varten kerättävän lisämaksun. Eli jos kunnat haluavat korkeamman palvelutason, he voivat kattaa sen lisämaksulla.

Tutkijat tekivät koelaskelmia, paljonko sote-menoissa voisi säästää.

Jos keskiarvon ylittävien kuntien kustannukset leikataan keskiarvotasolle (4 144 euroa vuodessa asukasta kohden), koko maan sote-kustannuksissa säästettäisiin miljardi euroa, eli viisi prosenttia.

Jos koko maassa päästäisiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tasoon, joka on 3 674 euroa henkeä kohti, sote-kustannukset pienenisivät 12 prosenttia eli 2,6 miljardia.

Laskelmat on tehty Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen laitoksessa sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa arkkitehtuurin laitoksen Sotera-instituutissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat