Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkotiedustelun laillisuus vaatii todellista tasapainoilua

Kuinka paljon perusoikeus joustaa ja miten määritellään kansallinen uhka?

Kotimaa
 

Puolustusministeriön asettama tiedonhankintalakityöryhmä esittää, että Suomessa alettaisiin valmistella tiedustelulakeja, jotka mahdollistaisivat tietoliikennetiedustelun ja ulkomaan tiedustelun.

Tiedustelusta ei ole Suomessa nykyään lainkaan lainsäädäntöä.

Käsitys tietoliikennetiedustelun luonteesta ja tarpeellisuudesta jakoi kuitenkin myös sitä esittävän työryhmän. Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) jätti mietintöön eriävän mielipiteen, johon työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) yhtyi. Oman lausumansa jätti Poliisihallitus.

Tietoliikennetiedustelu ei ole millään muotoa ongelmatonta, ja sen huomaa myös työryhmän mietintöluonnoksesta. Vuoden ajan kokoontunut ryhmä on pohtinut muun muassa Suomen perustuslain ja EU-sääntelyn tietoliikennetiedustelulle asettamia laillisuusrajoja.

Työryhmä varoo puhumasta massavalvonnasta – vaikka LVM tietoliikennetiedustelun sellaiseksi näkeekin. Mietinnössä ei myöskään esitetä viranomaisille tallennusoikeutta haravoituun aineistoon. Sen kieltää EU-tuomioistuimen huhtikuinen tunnistamistietojen pakkotallennusdirektiiviin liittyvä päätös.

Kysymys kuitenkin kuuluu, voiko tietoliikennetiedustelua tehdä ilman, että kyse on kaiken viestinnän seulomisesta ja suurista tallennuksista.

Poliisihallitus katsoo lausumassaan, että poliisin tarpeet, suojelupoliisi (supo) pois lukien, eivät vaatisi varsinaisia tiedustelulakeja, vaan asian voisi ratkoa täydentämällä nykyisiä lakeja.

Lausumassa on silti paljon merkkejä siitä, miten supo ja muut poliisiviranomaiset vielä etsivät omaa suhdettaan asiaan.

Verkkovalvontaankin nykylait antavat periaatteessa valtuuksia – eivät kuitenkaan turvallisuusviranomaisille, vaan yrityksille ja yhteisöille. Esimerkkinä tästä on sähköisen viestinnän tietosuojalaki.

Jotta myös suojelupoliisi ja Puolustusvoimat voisivat seuloa viestiliikennettä, tarvitaan tiedustelulainsäädäntöä.

"Tietoliikennetiedustelu tulisi toteuttaa siten, että tietoliikenteen joukosta voitaisiin seuloa mahdollisimman tehokkaasti tiedustelutehtävän kannalta olennainen liikenne ja estää tehtäviin kuulumattoman liikenteen päätyminen analysoinnin kohteeksi", työryhmä toteaa.

Työryhmä uskoo, että lainsäädännön valmistelussa löytyy keinot tunnistaa epäilyttävät viestit ilman, että viestien sisältöjä täytyy avata. Ja kun viesti avattaisiin, kyse olisi rikoksentorjunnasta. Siihen poliisilla on jo nykylainsäädännön perusteella tietyt toimivaltuudet.

Suomeen tulevaa ja Suomesta lähtevää tietoliikennettä haravoitaisiin automatisoidusti tiettyjen tunnistetietojen kuten ip-osoitteiden ja viestien rakenteen perusteella. Seulaan jäävät viestit pitäisi voida kytkeä johonkin uhkaavaan tekijään.

Ne tilanteet, joihin tiedustelun saisi ulottaa, pitäisi luetella laissa mahdollisimman selkeästi ja suppeasti, työryhmä toteaa. Uhat voisivat olla Suomeen kohdistuva aseellinen uhka, kyberuhkat, terrorismi ja vakoilu.

Suomea velvoittavat kansainväliset ihmisoikeussopimukset sallivat tietyin reunaehdoin sekä sisäiseen että rajat ylittävään tietoliikenteeseen kohdistuvan tiedustelun, mietinnössä todetaan.

Mutta milloin milläkin puolella reunaa ollaan? Siitä keskustellaan vielä hartaasti. Valtioilla on esimerkiksi varsin laajat mahdollisuudet määritellä, millaisen toiminnan ne katsovat vaarantavan kansallista turvallisuutta.

Mietintö ei ole vielä lakiesitys. Työryhmä esittää, että koska tietoliikennetiedustelu koskisi sekä suojelupoliisia että sotilastiedustelua, pitäisi siitä säätää erillislaki. Mikä ministeriö valmistelusta vastaisi, jää mietinnössä vielä auki.

Auki on myös muita ratkaisevia kysymyksiä. Vähäisin niistä ei ole se, miten tiedustelulakeihin suhtautuu eduskuntavaalien voittaja. Tiedustelusta tuli nyt vaaliteema.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat