Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomailta palaavat ostivat eniten saksalaisia autoja

Viime vuosina bensiiniautoista suosituin tuontiauto oli Audi A4 ja dieselautoista BMW:n 5-sarja

Kotimaa
 
Veikko Lautsi HS
Audi oli suosituimpia autoja kuuden viime vuoden aikana, jolloin muuttoauton veronalennus oli vielä voimassa.
Audi oli suosituimpia autoja kuuden viime vuoden aikana, jolloin muuttoauton veronalennus oli vielä voimassa. Kuva: Veikko Lautsi HS

Ulkomailta töistä palaavat ostivat alennetulla autoverolla ylivoimaisesti eniten saksalaisia autoja, ilmenee HS:n hankkimista tiedoista.

Tulli keräsi HS:n pyynnöstä tiedot suosituimmista muuttoautoista vuosilta 2009–2014. Niistä ei ole aikaisemmin julkaistu erikseen tilastoja.

Fakta

Suosituimmat muuttoautot 2009–2014

Bensiini

1. Audi A4 (341 kpl)

2. VW Golf (280)

3. BMW:n 3-sarja (226)

4. VW Passat (214)

5. Volvo V70 (209)

Diesel

1. BMW:n 5-sarja (319 kpl)

2. M-B:n E-sarja (252)

3. Audi A6 (233)

4. BMW:n X-sarja (226)

5. Audi A4 (222)

Bensamoottorilla varustetuista autoista suosituin oli Audi A4. Sen jälkeen tulivat Volkswagen Golf ja BMW:n 3-sarja. Dieselautoista suosituimpia olivat BMW:n 5-sarja ja Mercedes-Benzin E-sarja. Kolmantena tuli Audi A6.

Maahanmuuton yhteydessä Suomeen tuotavien autojen veronalennus poistui vuodenvaihteessa, mutta alennuksen voi saada vielä kolmen vuoden ajan, jos auton hankki tai sen ostamisesta sopi ennen vuodenvaihdetta.

Autoveron alennusta ovat vuosien mittaan voineet hyödyntää vähintään vuoden ajan ulkomailla työskennelleet. Auto on pitänyt tuoda omaan käyttöön.

Tullin tilastosta selviää, että veronalennuksella ostetuista bensiinikäyttöisistä malleista suosituimmat olivat Audi A4, Volkswagen Golf ja BMW:n 3-sarja.

Tilastoista paljastui, että tuodut muuttoautot olivat usein yllättävän vanhoja. Esimerkiksi viime vuonna tuodut bensiinimoottorilla varustetut Audi A4:t olivat verotushetkellä keskimäärin kolme vuotta vanhoja, Volkswagen Golfit 4,5-vuotiaita ja 3-sarjan BMW:t kuusi vuotta vanhoja.

Dieselautoista suosituimmat tuontiautomallit vuosina 2009–2014 olivat BMW: 5-sarja, Mercedes-Benzin E-sarja ja Audi A6. Viime vuonna kymmenen eniten tuodun automerkin joukkoon mahtui saksalaismerkkien lisäksi vain Volvo.

Vuonna 2014 Suomeen tuotiin 1 931 muuttoautoa. Vielä vuonna 2009 määrä oli 2 611.

Yhtenä syynä määrän laskuun oli kriisinhallintatehtävissä työskentelevien ihmisten määrän väheneminen. Autoveron alennus on kannustanut vuosikymmenten mittaan tuhansia rauhanturvaajaksi ja kriisinhallintatehtäviin hakeutuneita.

Autoveroon on saanut alennusta enintään 13 450 euroa. Viime vuonna verotuen määrä tuontiautoille oli yhteensä runsaat 15 miljoonaa euroa.

Suomessa suosituin automalli oli viime vuonna Skoda Octavia. Se oli viime vuonna kahdeksanneksi suosituin bensiinimoottorinen muuttoauto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat